İşlemci, başta bilgisayar olmak üzere pek çok elektronik cihazın en önemli parçası olan ve veri akışını yönlendiren parçasıdır. Bilindiği gibi çeşit çeşit işlemci bulunmaktadır. Sizin ihtiyacınızın hangisi olduğunu bilmek için önce işlemciyi tanımalı ve görevlerini bilmeliyiz. O yüzden şimdi işlemciyi yakından tanıyalım.
İşlmci (CPU) Nedir?
Central Process Unit (CPU) – İşlemci, bilgisayardaki diğer parçalar arasındaki data akışını yönlendiren ve verilerin işlenmesini sağlayan en önemli parçasıdır. Bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Bilgisayar parçalarına neyi nasıl yapacağını söyler. İşlemci görevi gereği bilgilerin nerede olduğunu bilir, parçaların ihtiyacı olan bilgileri işleyerek oralara gönderir. Yani bilgisayar üzerinde hangi işlem yapılırsa yapılsın bundan işlemcinin haberi olur.
İşlemciye beyin tabirini versek hiç de yanlış olmaz. Klavyede basılan herhangi bir tuş, Mouse hareketi gibi tüm işlemler işlemcide gerçekleşir. Central Process aritmetik olduğu gibi mantıksal işlemleri de yapma yeteneğine sahip. Oysa ilk çıkan işlemciler, çok kısıtlı işlemleri yapabilmekteydi. İşlemcilerin küçültülerek mikro işlemcilerin üretilmesi sayesinde her sektörde işlemciler kullanılır oldu.
İşlemci Çalışma Prensibi
İşlemci, düşük seviyeli kodlama prensibi ile çalışmaktadır. Bu kodlamalar, bilgisayar diline çevrilerek onların algılayacağı şekilde oluşan kodlardır. Giriş ve çıkış birimleri arasında bu kodları çalıştırarak görevleri yerine getirir. İşlemcilerde yüzyılın en büyük icatlarından olan transistörler vardır ve milyonlarcasına sahiptir. İşlemcilerin hızlarını belirleyen faktörde transistörlerin fazlalığıyla orantılıdır.
Şu anda işlemciler genellikle 0,25 mikron boyutlarında üretilir. Her bilgisayarın içinde dahili bir saat bulunur. Bu saat ile komutların düzenli bir şekilde yerine getirilmesi, hızının belirlenmesi ve donanımlar arasındaki senkronizasyon sağlanır. İşlemci kendisine verilen her bir komutu belirli bir saat düzeninde yapar. Yani 1 MHZ saniyede 1 milyon işleme denk gelmektedir. İşlemci 400 MHZ gücündeyse saniyede 400 milyon işlem yapabilir demektir.
Bir yorum bırakınız...