JAR Dosya Türü Nedir ve Nasıl Açılır? | Sonsuz Teknoloji

JAR Dosya Türü Nedir ve Nasıl Açılır?

java

 

JAR dosya türü Java Arşivi dosyasıdır. Bu makalede JAR dosyasında ne içerdiklerini ve nasıl açılacağından bahsedeceğiz. JAR dosyasını açılırken karşılaşılan sorunlardan da bahsedeceğiz.

JAR Dosyaları Nedir?

JAR, dosyası kısaca söylemek gerekirse arşiv dosyasıdır. Aşiv dosyaları çok fazla dosyayı tek dosya haline getirmek ve depolama alanını azaltmak için paketlenmiş dosyalardır. ZIP ve Rar dosyalarını biliyorsanız JAR dosyası da aslında aynı şeydir. Aradaki fark, JAR dosyalarının Java Runtime Environment tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış uygulamalardır.

JAR dosyalarının diğerler arşiv dosyalarından benzersiz bir özelliği de bildirimde bulunmalarıdır. Basitçe söylemek gerekirse, JAR’a nasıl davranacağını söyleyen ve içindeki dosyalar hakkında bilgi barındıran özel bir meta dosyasıdır.

JAR dosyası ayrıca CLASS dosyalarını, ses dosyalarını, görüntü dosyalarını ve daha fazlasını içerebilir. JAR dosyası daha sonra Çalışma Zamanı Ortamı tarafından tek bir istek olarak okunup çalıştırılabilir.

JAR, masaüstü ve mobil cihazlarda her türlü amaç için kullanılabilir. Örneğin, bir oyun, uygulama teması veya tarayıcı eklentisi olabilir.

JAR Dosyaları Nasıl Açılır?

JAR dosyasını çalıştırmak istiyorsanız, Java Runtime Environment‘ı yüklemeniz gerekir. Bilgisayarınızda zaten mevcut olabilir, ancak en son sürümü çalıştırdığınızdan emin olmak için resmi siteden tekrar indirin.

Jarx adlı hafif bir yardımcı program kullanabilirsiniz. Bu program, JAR dosyalarının bilgisayarınızdaki normal programlar gibi davranmasını sağlar.

Komut İsteminden de çalıştırabilirsiniz. Windows Aramaya’ya cmd yazın . Komut İstemine sağ tıklayın ve pencereyi açmak için “Yönetici olarak çalıştır”ı seçin . Sonra aşağıdaki komutu girin, ancak örnek.jar dosyası yerine JAR’ın tam dosya yolunu yazacaksınız.

java -jar örnek.jar

JAR Dosyasını Ayıklayın

Alternatif olarak, JAR dosyasını paketinden çıkarabilirsiniz. İçinde hangi dosyaların olduğunu veya JAR dosyasının çalıştırılabilir bir dosya olarak tasarlanmadığını görmek için bunu yapabilirsiniz.

Bir JAR’ı paketinden çıkarmak için, sıkıştırılmış dosyaları çıkarabilecek bir programa ihtiyacınız vardır. Bunun için 7-Zip veya WinRAR gibi bir dosya çıkarma yazılımı da kullanabilirsiniz. JAR dosyasını yazılımın içinde açtıktan sonra içindeki tüm klasörlere ve dosyalara göz atabilirsiniz.

JAR Dosyalarını Açma Sorunları Nasıl Düzeltilir

java about

JAR dosyasını açarken, uyumsuzluk veya güvenlik ayarları sebebiyle hata alabilirsiniz. Bunun en büyük sebeplerimden biri güncel Java sürümünü kullanılmamasıdır. Son versiyonu kontrol etmek için; Başlat aramaya “configure java” yazarak açın. Java Kontrol Paneli açılacaktır. “Genel” sekmesine tıklayın “About“a tıklayarak en son sürümü kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin.

JAR Yanlış Programda Açılıyorsa

Windows, JAR dosyasını tıkladığınızda bir çok farklı sebepten dolayı farklı bir uygulamayla açıyor olabilir. Bunu çözmek için dosyayı sağ tıklatın ve Birlikte Aç’ı tıklatın . Seçilebilecek bir dizi varsayılan program vardır ve bunlardan biri doğru program olabilir. Değilse Başka bir uygulama seç’i tıklayın .

Dosyayı doğrudan Java Runtime Environment içerisinde çalıştırmak istiyorsanız, Program Files\Java\jre1.8.0_211 \ bin dizinine gidin ve java.exe dosyasını seçin .

JAR Açarken Güvenlik Hatası Veriyorsa

java güvenlik

Java son yıllarda güvenlik riski olarak görülmüştür, bu nedenle JAR dosyasını açmaya çalışırken bir uyarı alabilirsiniz.

Bunu çözmek için, yine Başlat arama menüsüne “configure java” yazın ve açın. Java Kontrol Paneli açılacaktır. “Security” sekmesine tıklayın. “Enable java content for browser and Web start applications”  seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun, güvenlik düzeyini “High” olarak ayarlayın ve tamama tıklayın.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...