Büyük bir yolculuktan daha heyecan verici bir şey olmadığı gibi, bu yolculuktan daha yorucu bir şeyde yoktur tabi. Uzun yolculukların en büyük kabusu Jet Lag adıyla bilinen, biyolojik saatimiz ile yerel saate karşı ritmimizin bozulmasına verilen tepkidir. Zaman dilimlerini çok hızlı geçtiğimizde, vücut saatimiz ortamdaki zamana bazen uyum göstermeyebiliyor. O an vücudumuzdaki hemen hemen her süreç bundan etkileniyor.
Jet-Lag için yapılan araştırmalarda, gezginlerin yapabileceği en iyi şeyin standart sağlık tavsiyelerine uyması gerektiği. İyi yemek yemek, egzersiz yapmak ve alkol miktarını azaltmak ilgili sendroma olumlu etki edecektir.
Nasıl Mücadele Edilir?
Uyku temel kuralların başında geliyor. Uykunuza engel olacak tüm etkenleri aza indirin. Gürültü engelleyici kulaklıklar ve göz maskesi kullanın. Elbette boyun yastığı rahat ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır. Vücut saati güneşe göre çalışır. Bu yüzden yapabileceğiniz en iyi şey, gündüz açık havada mümkün olduğunca adım atmak ve dolaşmak, geceleri de elektronik ekranlardan yansıyan mavi ışıktan uzak durmak olacaktır. Bir gün boyunca uyumadan vücut saatinizi bu senkronizede tutmak yeni saat diliminize ayak uydurmada çok yararlı olacaktır. Bu zorlu süreçte belki kısa bir şekerleme yorgunluğunuzu azaltabilir.
Vücut saatiniz sadece uyku düzeninizi belirlemez. Aynı zamanda metabolizma ve sindirim sisteminizide etkiler. Jet’Lag sizin en sıradışı zamanlarda aşırı aç hissetmenize neden olacaktır. Bu süreçlerde meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Uyumanız gereken gerçek zaman öncesinde karbonhidrat ağırlıklı beslenebilirsiniz. Yatmadan 4 saat önce karbonhidrat ağırlıklı beslenmeniz uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Bu sebepten dolayı gün içerisinde yorgun hissetmemeniz için daha az karbonhidratlı yemek tercih etmelisiniz.
Bir fincan kahve yapmak ve yudumlamakta jet-lag ile baş etmede size yardımcı olacaktır. Gün içindeki düşüşleriniz sırasında, kafeinin sisteminizde 4 ila 8 saat kalabileceğini düşündüğümüzde bu önemli bir zaman dilimi olarak gözükmektedir.
Alkol uykuya dalmanıza yarımcı olabilir ancak kaliteli uyku almanızı önler. O yüzden Jet-Lag ile mücadelede alkol almaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
Doğal bitkisel destek olarak görülen Melatonin’i dikkatli kullanmanızı öneririz. Bu doğal bitki, jet lag’ı hafifletmek için faydalı olabilir fakat, güvenilirliği konusunda şüphelidir. Avustralya’da melatonin hala daha reçete ile alınabilmekte ve hamilelik ve sağlık sorunu olan kişilerde, çocuklarda kullanımının güvenli olup olmadığı konusunda kesin bilgi mevcut değildir.
Jet-Lag ile mücadele etmeniz kolay olmayacaktır fakat yukarıda belirttiğimiz tavsiyelere uyarak en azından geçiş sürecini hızlandırabilir ve bu saçma değişkenlikten kurtulabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...