Siyah bir bedene benzeyen kara delik, her şeyi içine çeken ama kaçan, hatta ışıktan gelen her şeyi engelleyen bir alan bölgesidir. “Siyah” bir delik olarak adlandırılmasının sebebi, sınırına çarpan tüm ışığı bertaraf etmesi ve hiçbir şeyi yansıtmamasıdır. Oldukça kompakt bir kütle, alanı ve zamanı deforme ettiğinde, bir kara deliğin, geri dönüşü olmayan noktayı işaret eden “olay ufku” olarak bilinen tanımlanmış bir yüzeyi vardır. Kara delikler hakkında çok az şey biliniyor, ancak tarihte birçok bilim adamı kendi özellikleri ve yapıları hakkında kendi teorilerini geliştirdi.
- Kara delikler zamanı etkiler mi?. Bir saat, kara deliklerin yakınında yavaşlar . Aslında her şey yer çekimi ile ilgilidir.
- Kara delikler, sonsuz büyük olabilirler. Sonsuz büyük olabileceğini belirten birkaç teori var. Bütün bilim adamları aynı fikirde olmasa da, sonsuz büyüklükte olabileceğine inananlar var.
- Yeryüzüne en yakın kara deliği 1,600 ışık yılı (1 Işık yılı yaklaşık 9.5 trilyon kilometre) uzaklıktadır. Gök adamız kara deliklerle kaplıdır, ama bizim büyük gezegenimizi yok etme olasılığı en yüksek olanı, güneş sistemimizin sınırlarının çok ötesindedir.
- Samanyolu galaksisinin merkezinde büyük bir kara delik vardır. 30.000 ışık yılı uzaklıkta ve güneşimizden 30 milyon kadar büyüktür.
- Kara delikler sonunda buharlaşır. Bazı bilim adamlarına göre kara delikler radyasyon yaydığı için kitlesini kaybederler. Bu süreç kara deliğin sonunda ölme potansiyeline ortaya koyar.
- Kara delikler huni şeklinde değildir; onlar küreler şeklindedir. Çoğu ders kitabında, muhtemelen huni gibi görünen kara delikler göreceksiniz. Bunun nedeni, yer çekimi kuyularının perspektifinden gösterilmektedir. Gerçekte, onlar daha çok küreler gibidir.
- Bir yıldızın çekirdeği çöktüğünde, yıldız daha hızlı döner ve küçülür. Kara deliğe dönüşecek kadar kütleye sahip olmadığı noktaya ulaştığında, bir nötron yıldızı oluşturmak için sıkılır ve hızla dönmeye devam eder. Aynı kara delikler için de geçerlidir. Kara delik, Planck uzunluğuna küçüldüğünde bile, hızla dönmeye devam eder.
- Bir kara deliğin yaşamla bağdaşmadığı aşikar gibi görünse de, çoğu insan ezileceğini düşünüyor. Bu zorunlu bir durum değil. Vücudunuzun hangi bölümü olay ufkuna ulaştıysa, ilk önce ölünceye kadar vücudunuzu uzatarak, daha fazla yer çekimi yaşatır.
- Kara delikler her zaman siyah değildir. Karanlıkları için bilinse de, aslında elektromanyetik radyasyon yayıyorlar.
- Kara delikler büyür. Kara delikler diğer kara deliklerle çarpıştıkça genişler ve her çarpışmada boyutlarının artar.
- Farklı kara delikler vardır. Modern gök bilimciler, kara deliklerin aslında farklı varyasyonlarda olduğunu gösterdi. Eğirme kara delikler, elektrik kara delikler ve eğirme elektrik kara delikler vardır. Kara deliğin tipi, alanı bozduğunda ortaya çıkardığı enerji miktarına bağlıdır.
- Kara delikleri keşfeden Albert Einstein değildir. Albert Einstein, 1916 yılında kara deliklerin teorisini yeniden canlandırdı. Bundan önce, 1783’te John Mitchell adındaki bir bilim adamı, kütle çekimsel kuvvetin çok güçlü olabileceğini ve ışık parçacıklarının bile kaçamayacağını merak ettikten sonra teoriyi geliştirdi.
- Kara delikler çok yoğun olabilir. Işığın kendi içine çekilmesi için yeterli yer çekimine sahip olmak için, kara delik son derece küçük bir alanda inanılmaz miktarda kütle içermek zorundadır. Bu, kara deliklerin Güneş’in kütlesinin yaklaşık 10 ila 30 milyar katı bir kütleye sahip olması gerektiği anlamına gelir.
- Kara delikler gürültülüdür. Her ne kadar alan boşluğu gerçekten de ses dalgalarına izin vermiyorsa da, özel enstrümanlar gibi statik bir ses duyulur. Bir kara delik bir şey çektiğinde, olay ufkunu “ses” üreten ışık hızına yakın parçacıkların hızını hızlandırır.
- Hiçbir şey kara deliğin çekmesinden kaçamaz, Bir cisim ışık hızından daha hızlı hareket edemediği sürece kara delik çekiminden kaçamaz.
- Kara delikler hayatı mümkün kılan unsurlar yaratabilir Araştırmacılar kara deliklerin maddeyi atom altı parçacıklara ayırdıkça element yarattığını söylüyorlar. Bu parçacıklar, demir ve karbon gibi helyumdan daha ağır elementlerin yanı sıra yaşamın oluşumu için gerekli olan diğer birçok elementi oluşturma kabiliyetine sahiptir.
- Kara delikler maddeyi uzaya fırlatır Kara delikler, olay ufkuna yaklaşan her şeyi emdikleri için en iyi şekilde bilinir. Bir kütle bir kara deliğin içine girdiğinde, tek tek bileşenlerinin sıkıştırıldığı ve sonunda atom altı parçacıklara dönüştüğü o kadar sıkı ezilir. Bazı bilim adamları, konunun daha sonra beyaz bir delik olarak bilinen bir fenomenden fırlatıldığını teorileştirir.
- Teknik olarak, yıldızlar kara delikler haline gelebilecek tek şey değildir. Eğer araba anahtarlarınız sonsuz küçük bir noktaya kadar daraltılmış ve hala tüm kütlelerini koruyduysa, yoğunluğu, yer çekiminin kuvvetini gülünç bir şekilde güçlü yapacak olan astronomik seviyelere ulaşacaktır.
- Teorilere göre, kara delik içindeki madde sonsuz yoğunluğa ezilir ve uzayın ve zamanın varlığını durdurur. Bu gerçekleştiğinde, fizik yasaları yıkılır çünkü sıfır hacim ve sonsuz yoğunlukta bir şey düşünmek gerçekten insani bir şey değildir.
- Kara deliğin ortasında tünel yok Daha önce de söylediğimiz gibi, her kara deliğin ortasında bir tünel bulunduğuna dair yaygın bir inanışın aksine, kara deliğin merkezinde mevcut olan her şey sonsuz miktarda sıkıştırılmış büyük miktarda maddedir.
- Kara delikler yıldız sayısını belirler. Bazı bilim insanlarına göre, evrendeki yıldız sayısı kara deliklerin sayısıyla sınırlıdır. Bunun sebebi, yeni yıldız üretmek için bilinen evrenin parçaları içinde gaz bulutlarını ve element oluşumunu etkilemiş olmalarıdır.
Bir yorum bırakınız...