Günlük hayatımızda görme bozukluğu sorununun giderilmesinde, göz rengi değişimi veya kornea rahatsızlığı olan hastaların tedavisinde kontak lens kullanılmaktadır. Geçmişte göz sorunu olan kişilerde kontak lens muayenesi yapıldıktan sonra göz bebeklerinin ön kısmının tamamını kaplayan üfleme cam ile yapılarak lens olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde şuan ise farklı lensler kullanılarak ve daha fazla gelişerek hastalara sunulmaktadır. Gelişen lensler sayesinde hastaların görme bozukluğunu, göz rengi değişimi kolay ve ağrısız şekilde tedavi yöntemi oluşturmaktadır.
Lens kullanımını öncelikle doktor tavsiyesi ve muayene olduktan sonra doktor uygun gördüğünde yapılmalıdır. Muayene esnasında ise hastaya göre lens tipinin, derecesi, taban eğrileri ve çapları belirlenmektedir. Yapılan muayene sonrasında göz doktoru tarafından belirlenen lensin kullanılması göz tedavisi için büyük önem taşımaktadır.
Lens Nasıl Takılır?
- Lens bulunduğu solüsyon kabı içerisinden dikkatlice çıkartılır
- Sol orta parmakla göz kapağı yukarı doğru kaldırılır.
- Sağ işaret parmağının üstüne lens konulup, sağ orta parmakla da göz kapağı aşağı çekilir ve işaret parmakla ise lens gözün ortasına getirilerek yerleştirilir. Göz kapakları yavaşla kapatılır ve lensin göz içerisinde yerine oturması sağlanır.
Kontak Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lensin yapısı korneanın üstünde durulacak şekilde yapılmıştır. Kontak lensi kullanacak olan kişi ise lensi gözün ön kısmının gözyaşı zar kısmına koyarak ve göz kapaklarının basınç yapmasıyla yerine sorunsuz bir şekilde oturtur ve uygulama tamamlanır. Lens kullanacak kişinin kontak lens kullanım bilgilerini detaylı şekilde doktorundan öğrenmelidir. Kullanılacak olan lensin rahat kullanılabilir yapısı olmasına dikkat edilmesi gereklidir.
- Lens, göze uygun olduğunda kornea bölgesini kapsar ve kişinin çok daha net görmesini sağlar.
- Gözyaşının dolaşması için lensin hafifçe hareket ettirilmesi gereklidir.
- Lensin kenarlarına kesinlikle baskı yapılmamalıdır.
- Lens takıldığında lens ile uyunmaması gerekli olduğu gibi denize ve havuza da girilmemesi sakıncalıdır.
- Lens takıldığında kişinin gözünde kızarıklık, batma, kaşıntı gibi rahatsız edici şikayetler oluştuğunda, lens çıkartılıp göz doktoruna başvurulması gereklidir.
- Lensin kurumaması için her çıkartıldığında lens solüsyonu içerisinde durması gerekmektedir. Lens solüsyonu hem lensin temizlenmesini sağlayacaktır hem de kurumasına engel olacaktır.