Projektörler, okullarda, seminerlerde, toplantılarda veya film izlemek için mükemmeldir. Projektörler, TV’lere kıyasla inç başına daha düşük maliyete sahiptir. Pojektör tarafından üretilen bir görüntüyü izlemek gözleri TV’lere göre daha az yorar. Projektörlerin boyutu küçüktür. Bu nedenle, projektörler TV’lerden daha az yer kaplar ve taşınabilir.Projeksiyonun avantajları nedeniyle, birçok insan projektörleri tercih eder. Projektör satın almadan önce bu makalede projektör çeşitlerini, avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Projektör Çeşitleri
Piyasada şu anda iki farklı projektör türü vardır: ampul ve lazer. Ampul projektörleri eski ve daha yaygın olanıdır. İkisi arasındaki temel fark, görüntü kalitesidir.
Ampul: Hem LCD hem de DLP projektörler, genellikle ampul olarak adlandırılan ultra yüksek basınçlı cıva buharlı ARC lambası kullanır. Projektör cıva buharını aydınlatmak için elektrik akımı kullanır, bu da ampulün süper parlak bir ışık yaymasına neden olur. Bu ışık, son görüntüyü üreten bir LCD veya DLP paneline yönlendirilir.
Lazer: Lazer projeksiyon, ekranda gördüğümüz görüntüyü ürettiği şekilde ampul bazlı projeksiyondan farklıdır. Lazer projektörler ışığı üretmek için lazer kullanırlar.
Lazer Projektörlerin Avantajları
1. Düşük Bakım
Projektörler mükemmel görüntü kalitesi ve geniş bir görüntüleme alanı sunar; Ancak, projektörlerle ilgili en büyük sorun ampullerdir. Projektör ampulleri çok pahalı olabilir. Bir ampulün ömrü, parlaklık ayarları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Projektörlerde, kullanım ömrünü belirleyen ampüldür. Bu nedenle lazer projektörler avantajlıdır.
2. Enerji Verimliliği
Geleneksel ampul tabanlı projektörler iki adımlı bir işlemle görüntüler oluşturur. İlk olarak, ampul parlak, beyaz bir ışık oluşturur. Bu ışık, ekranda gördüğümüz son görüntüleri üretmek için ışığı yönlendiren bir LCD veya DLP paneline yönlendirilir. LCD / DLP paneli, gördüğümüz renkleri oluşturmaktan sorumludur. Bu nedenle, ampul ekranda hangi renklerin bulunduğundan bağımsız olarak beyaz bir ışık üretir ve bu da çok fazla boşa enerji harcar.
Ek olarak, ampuller çok ısındığından, ampul tabanlı projektörlerin her şeyi soğutması için fanlara ihtiyacı vardır. Bu daha fazla enerji tüketimi ile sonuçlanır. Öte yandan, lazerler yalnızca görüntüyü üretmek için gereken rengi oluşturur. Sonuç olarak, lazer projektörleri, daha iyi görüntü kalitesi, parlaklık ve kontrast sağlarken önemli ölçüde daha az enerji tüketir.
3. Yansıtma Mesafesi
Yansıtma, projektör merceği ve ekran arasındaki mesafedir. Ekrana atılan görüntünün boyutu projektörün bir odaya nereye yerleştirileceğini belirler. Projektörü tavana monte etmeyi planlıyorsanız, bu mesafeyi uygun şekilde hesaplamanız çok önemlidir.
Öte yandan, piyasadaki lazer projektörlerin çoğu ultra kısa mesafelidir. Bu projektörler, boyutlarından bağımsız olarak hemen hemen her oda için uygundur. Ekrana çok yakın bir masaya yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Bazı ultra kısa mesafeli projektörler ekrandan sekiz inç uzaklıkta 120 inçlik bir görüntü üretebilir.
4. Görüntü Kalitesi
Lazer projektörlerin en büyük yararlarından biri, genel görüntü kalitesinin yükseltilmesidir. Görüntü yansıması bir ampule bağlı olmadığından, lazerler daha geniş bir renk gamı içeren görüntüler üretebilir. Bu nedenle, lazer projektörler daha zengin siyahlara ve daha canlı renklere sahip görüntüler sunabilir.
Geleneksel ampul tabanlı projektörlerin rengi beyaz ışıktan filtrelemesi gerekir; bu da kontrastı olumsuz etkiler. Ayrıca, lazerler doğrudan ihtiyaç duyulan ışığı yarattığından, lazer projektörler mükemmel kontrastı korurken önemli ölçüde daha parlak görüntüler üretebilir.
Lazer Projektörlerin Dezavantajları
Lazer projektörlerinin en büyük dezavantajı, fiyatıdır. Lazer projektörler, geleneksel projektörlerden çok daha pahalıdır. Ampul tabanlı bir projektörden yaklaşık üç kat daha pahalıdır.
Sonuç olarak, lazer projektörler geleceğin teknolojisidir. İyi renkler ve daha parlak bir görüntü üretme yeteneğine sahiptirler.
Bir yorum bırakınız...