1. Siri’yi susturun
Siri, yüksek sesle cevap vermek zorunda değildir. Bildirimi sessizce ekranda görüntüleyebilir. Apple menüsü, ardından Sistem Tercihleri‘ni ve Siri‘yi tıklayın. Son olarak, Sesli Geri Bildirim başlıklarının yanındaki Kapalı‘yı işaretleyin. Aynı diyalog kutusundan, Siri’nin diğer ayarlarını da değiştirebilirsiniz.
2. Dosya Paylaşımı
İCloud hesabınız varsa, dosyalarınızı, MacOS içindeki kişilerle kolayca paylaşabilirsiniz. Finder‘ı açın ve istediğiniz dosyayı seçin. Finder, penceresinin üst kısmındaki Paylaş düğmesini tıklayın. Kişileri Ekle‘yi seçin. Ardından paylaşım yönteminizi, dosyanın alıcılarını ve değişiklik yapabileceklerini seçmek için bir sonraki iletişim kutusunu kullanın.
3. Sabit disk alanını boşaltın
Sabit diskin boş alanında azalma varsa, ekranın üst kısmında, Apple menüsünü tıklayın ve Bu Mac Hakkında‘yı seçin. Açılan pencerede Depolama Alanı sekmesini açın ve Yönet‘i tıklayın. Yerel saklama gerektirmeyen, iTunes TV şovları, iTunes filmleri ve e-posta ekleri gibi bulut tabanlı dosyaları otomatik olarak kaldırmak için En İyi Duruma getir‘i seçin. Elle kontrol etmeyi tercih ederseniz, sisteminizdeki en büyük dosyaları kontrol etmek ve dosyaları silmek isteyip istemediğinize karar vermek için İnceleme Dosyalarını seçin.
4. Sistem Tercihlerini Düzenle
Sistem Tercihleri uygulaması, tüm Mac ayarlarınız için bir kontrol paneli görevi görür ve bu kapasitede onlarca alt bölüm içerir. Bununla birlikte, bu öğelerden bazılarını nadiren kullanırsanız ve isterseniz bunları gizleyebilirsiniz. Ekranın üst kısmındaki Apple menüsünü tıklayarak Sistem Tercihleri‘ni açın. Ekranın üst kısmındaki çubuktan, Kısayolların bir listesini görüntülemek için Görünüm’ü seçin ve Özelleştir‘i tıklayın. Şimdi, erişmeniz gereken menülerin işaretini kaldırın ya da uygulamanın ana görünümünde görmek istediğiniz öğeleri geri yükleyebilirsiniz.
5. Ayarları daha hızlı kontrol edin
Sistem Tercihleri‘ni açın, Dock menüsündeki simgeyi tıklayıp basılı tutun ve Seçenekler’i ardından Dock’ta Kalsın‘ı seçin. Şimdi simgeyi tıklayarak uygulamayı hızlı bir şekilde başlatabilirsiniz veya uygulamayı açmadan önce uygulama simgesini basılı tutarak çeşitli ayar ekranlarının bir listesini açabilirsiniz.
6. Sekmeler içerisinde uygulama penceresini birleştirin
Bir tarayıcıda birden fazla sekme açtığınızda olduğu gibi, en son MacOS sürümleri de diğer uygulamaların pencerelerini aynı şekilde düzenlemenize izin verir. Bu yalnızca, Apple Haritalar gibi Apple tarafından geliştirilen tüm uygulamaları içeren bazı programlar için geçerlidir. Sekmeleri destekleyen herhangi bir uygulamada, sayfanın üst kısmındaki çubuktan Pencere’yi seçin. Ardından Birden çok pencereyi bir dizi sekmede bir araya getirmek için Tüm Windows’u Birleştir‘i tıklayın.
7. Finder’ın görünümünü değiştirin
Finder’da varsayılan görünümünü değiştirebilirsiniz. Yeni bir pencere açın, sayfanın üstündeki Görünüm menüsüne gidin ve Görünüm Seçeneklerini Göster‘i seçin. Bir sonraki iletişim kutusu, simge boyutunu, ızgaranın aralığını, metin etiketi boyutunu ve konumunu ayarlamanızı ve daha fazlasını yapmanızı sağlar. Bu yeni ayarlara karar verdikten sonra, bilgisayarınızı yeniden açtığınızda Finder pencerelerine uygulayacaktır.
8. Dosyaları Çöp Kutusuna Göndermeden sil
Silinmiş öğeler bilgisayarınızdan silinmez, bunun yerine Çöp Kutusu klasöründe boşaltılmayı beklerler. Çöp Kutunuzun dolu olmasından rahatsızsanız veya silinen dokümanlarınızdan başkaları tarafından kurtarılmasından endişeleniyorsanız, bir dosyayı çöp kutusuna göndermeden silebilirsiniz. Finder‘da, kalıcı olarak silmek istediğiniz dosyaları seçin. Daha sonra klavyeden Option tuşunu basılı tutun, Dosya menüsünü açın ve Hemen Sil ardından Sil‘i tıklayın. Bu işlemi yaptığınızda sileceğiniz dosya Çöp Kutusu’na taşınmadan tamamen silinir.
9. E-postalardan etkinlikler ekleyin
Birisi size bir parti hakkında e-posta gönderdiğinde, macOS otomatik olarak o etkinliği takviminize ekleyebilir. Bu özelliği etkinleştirmek için Posta uygulamasını açın ve ekranın üstündeki çubuktaki Posta‘yı tıklayın. Tercihler‘i seçin ve Genel sekmesinin altındaki davetiyeleri otomatik olarak Takvim’e ekle seçeneğini açın. Şimdi, içinde zaman ve tarih olan e-postalar, etkinliği programınıza eklemek isteyip istemediğinizi soran bir üst kısımda bir Takvim bayrağı alacaktır.
10. Programları otomatik başlatma
MacOS her başlatıldığında, otomatik olarak bazı programları başlatabilir. Bu iyi bir şey değildir,sistemin genel performansına zarar verebilirler. Otomatik başlatma uygulamalarını kontrol etmek ve listeyi düzenlemek için, Sistem Tercihleri‘ni açın ve Kullanıcılar ve Gruplar‘ı seçin. Oturum Açma Öğeleri başlığı altında, eksi düğmesiyle uygulamaları kaldırabilir veya artı düğmesiyle yeni uygulamalar ekleyebilirsiniz. Burada en iyi yapacağınız iş bilgisayarınızın performansını artırmak için başlangıçta çalışan program olmaması en iyisidir.
11. Klasörleri buluta senkronize edin
Sistem Tercihleri‘ni açın ve iCloud‘a gidin. Bulunduğunuz bulut depolama hesabınıza otomatik olarak senkronize etmek istediğiniz klasörleri ve uygulamaları seçebileceğiniz Seçenekler‘i görmek için bu menüden iCloud Sürücüsüne bakın.
12.Otomatik oynatmayı durdurun
Reklamları ve videoları otomatik olarak oynatmak internetin gürültülü bir alan yapar. Onları durdurmak için Apple’ın web tarayıcısı safari‘yi açın, Tercihler’i tıklayın ve Web Siteleri sekmesine gidin. Burada, sesin ve videoların gelecekte otomatik olarak oynatılmasını durdurabilir veya ses çıkarılan videoları engelleyebilirsiniz.
13. Parlaklığı ayarlama
Mac ekranınızın parlaklığını ayarlamak için klavyedeki kısayol tuşlarına kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, parlaklık ayarını yukarı veya aşağı ile yapabilirsiniz. İnce ayar yapmak için klavyeden parlaklık düğmelerine dokunup Shift ve Option tuşlarını basılı tutun. Ayrıca, Sistem Tercihleri‘nin Ekran menüsünde ışık seviyesini ayarlayabilirsiniz.
14. Wi-Fi ağlarınızı seçin
Bir kablosuz ağa bağlandığınızda, aynı ağa sonradan da daha kolay katılabilmeniz için MacOS onu hatırlar. Bununla birlikte, kaydedilmiş ağların uzun bir listesini bir araya getirebilirsiniz. Kayıtlı listenin fazla olması bağlanacağınız ağın bulunmasını zorlaştırır. Bu nedenle, asla tekrar ziyaret etmeyeceğiniz ağları bilgisayara unutturun. Sistem Tercihleri‘nde Ağ‘ı tıklatın ve ağ listesini düzenlemek için Gelişmiş‘i seçin.
15. Apple Watch ile Mac’in kilidini açın
Apple Watch’a sahipseniz, cihazınızı Mac’inize erişmek için kullanabilirsiniz. Saatinizi taktığınızda, parola korumalı bilgisayarınız, oturum açma ekranını sistemi başlatmanıza izin verir. Sistem Tercihleri
16. Spotlight’ın aradığı yerleri seçin
Cmd + Space ile başlattığınız Spotlight arama aracı, Mac’inizde herhangi bir şey bulmanızı sağlar. Ancak arama parametreleri o kadar geniştir ki çıkan sonuçlar içerisinde aradığınızı seçmek zorlaşır. Arama genişliğini biraz daraltmak için Sistem Tercihleri‘ni açın ve Spotlight‘ı, ardından Arama Sonuçları‘nı seçin. Sunumlar veya E-tablolar gibi daha az alakalı kategoriden Spotlight’ın arama sonuçlarının dışına çıkmasını istediğinizden kaldırın.
17. Ekran köşelerini kısa yollara çevirin
İmlecinizi ekranın farklı köşelerine getirerek, masa üstünü göstermek, ekran koruyucuyu başlatmak, ekranı uyku moduna geçirmek veya Görev Kontrol’ü (tüm açık pencerelerin görünümünü sağlayan) açma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ama önce bu kısayolları ayarlamanız gerekiyor. Sistem Tercihleri‘ni açın, Masaüstü ve Ekran Koruyucu’yu seçin. Ekran Koruyucu sekmesine gidin ve Sıcak Köşeler‘i tıklayın. Artık hangi köşeyle ilişkilendirilecek işleve karar verebilirsiniz.
18. Pil gücünden tasarruf edin
MacBook gibi bir dizüstü bilgisayarda, pilin en büyük boşaltma kanallarından biri ekrandır. Bataryadan tasarruf etmek için, bilgisayarda bir süre işlem yapılmadığında hızlı bir şekilde uyku moduna geçmesini sağlayabilir veya pil gücüyle çalışırken ekranın biraz solmasını söyleyebilirsiniz. Sistem Tercihleri‘ni açın ve bu ayarlarla oyuncak yapmak için Enerji Tasarrufu‘na gidin ve pilinizi daha uzun süre kullanın.
19. Konumunuzu gizleyin
Konum çalıştırmayı kullanılacak programlara göre belirleyin. Sistem Tercihleri’ni açın ve Güvenlik ve Gizlilik bölümüne gidin. Bu menüde Gizlilik’i açın ve bir uygulama listesini görmek için Konum Hizmetleri‘ni seçin. Ardından, sizi izlemek istemediğiniz programların kutularını kaldırın.
20. Mesaj geçmişinizi temizleyin
Varsayılan değer olarak, anlık iletileriniz sonsuza dek macOS’ta kalır. Düşük bir belleğe sahipseniz bu mesajların depolanmasını sınırlayabilirsiniz. Apple’ın mesaj geçmişinizi otomatik olarak düzeltmesini sağlamak için Mesajlar uygulamasını açın, ekranın üst kısmındaki çubuktaki Mesajlar‘ı tıklayın ve Tercihler’i seçin. Genel sekmesinde, arşivinizin boyutunu sınırlandırmak için İletileri sakla açılır menüsünü açın. Son 30 güne ait mesajı kaydedebilir veya konuşmalarınızı bir yıl süreyle saklayabilirsiniz.
21. Sessiz bildirimler
Bildirimler rahatsız edici olabilir. Bu nedenle bildirimleri sessize almak size fayda sağlayabilir. Sistem Tercihleri‘ni açın, Bildirimler‘i tıklatın ve Rahatsız Etmeyin‘e gidin sekmesine gidin. Burada, herhangi bir bildirimi görmek istemediğiniz saatleri belirtebilirsiniz. Uyarıları, ekran kapalıyken veya başka bir ekrana yansıyan zamanlarda da devre dışı bırakabilirsiniz.
22. Başkalarının Program Yüklemesini Engelleyin
Bilgisayarı başkalarıyla paylaşsanız bile, onların program yüklemelerini engelleyebilirsiniz. Uygulama Mağazası açıkken, ekranın üst kısmındaki çubuğa gidin ve ardından App Store‘u ve ardından Tercihler‘i seçin. Parola Ayarları başlığı altında, iki açılır menüyü sırasıyla Her Zaman Gerekli ve Parola Gerektir olarak ayarlayın. Artık kimse şifrenizi girmeden yeni program yükleyemeyecek.
Merhaba,
İ mac’in masaüstündeki microfon ikononu nasıl kaldırbilirim. ikondaki microfon çalışıyor ve masüstü üzerinde gezdirebiliyorum fakat çöpe veya her hangi bir yere bırakamıyorum