Mavi Balina’dan sonra ailelerin yeni korkusu Mariam adlı oyun ortaya çıktı. Suudi Arabistan vatandaşı Salman El Harbi’nin geliştirdiği oyun, geçen yazdan beri Ortadoğu’daki gençler arasında yaygınlaştı. Oyunda, kaybolduğunu belirten “Mariam” adında 9 yaşındaki kız eve dönmek için oyuncudan yardım istiyor. Oyun başlamadan önce oyuncuya, ismi, adresi, yakın çevresi eviniz nerede? Facebook hesabınız ne? gibi kişisel çok özel sorular soruluyor. Bu sorular cevaplandırılmadan oyunda ilerleme yapılamıyor. Korkunç ses efektleri ve görsellerle desteklenen oyunun son seviyesine gelenler, Habertürk haberine göre oyuncu bilinmeyen bir numaradan gece saat tam 03.00’te aranıyor. Sosyal medyada tecrübelerini paylaşan bazı bloggerlara göre, farklı dillerde konuşan bir robot cep telefonundan arayarak “Seninle tekrar görüşeceğiz” gibi kaygı verici bir ses dinletiyor ve oyunculara mesajlar yolluyor.
BAKANLIK ERİŞİM ENGELİ İSTEDİ
Oyuna yönelik şikâyetlerin artmasından sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ankara Sulh Ceza Hâkimliği’ne oyunun erişiminin engellenmesini talep etti. Bakanlığın yazısında, oyunun kişisel bilgileri elde ettiğine ve çocuklar üzerinde psikolojik tehlike oluşturduğundan bahsedildi. Bakanlığın erişme engel talebinde, oyunun çocukların intiharı düşünmesine sebep olduğu, oyunda “cinlerin musallat olması”’ gibi unsurlarla korku psikolojisi oluşturulduğu belirtildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, oyuna erişim engelleme kararı verdi.
MARIAM’IN ZARARLARI
-Bulunduğunuz konumu öğrenmesi, yani evinizin yerini bilinecek ve o evde oyundan etkilenmiş bir çocuk olduğunu bilecekler.
-Kişisel bilgilere kolayca ulaşabilmesi, dolandırılma olasılığını artıracaktır.
-Facebook veya diğer önemli bilgilerin bulunduğu sosyal ağ hesaplarına ulaşılarak çocuğunuzla farlı bir yöntem olan “catfish” yönetimi ile irtibata geçilmesi riski yüksek olacak.
-Sosyal ağlara ulaşma imkanı sayesinde yakın çevreniz konusunda bilgiler edinebilmesi.
-Psikolojik olarak çocuklara umutsuzluk ve çaresizlik baskısı uygulaması ki bu en kötü zararıdır. Yukarıdaki oluşan tehditlerin tamamen maddi neticeleri olur ancak bu çocuğun sağlığını ve maneviyatını etkileyecektir.
Bir yorum bırakınız...