Borsa da kullanılan birden fazla yazılım mevcuttur. Bunlardan biri de Meta Trader 4’tür. Bu makalede bu yazlımın ne olduğundan kısaca bahsedeceğiz.
Meta Trader 4 Nedir?
Döviz piyasalarında genellikle spekülatif yatırımcılar tarafından kullanılan elektronik ticaret platformuna Meta Trader 4 denir. Meta Trader 4, bir yazılımdır. Bu yazılım, MetaQuotes firması tarafından geliştirilmiştir. Söz konusu yazılım, 2005 senesinde piyasaya sürülmüştür. Spekülasyon yapan kişilere spekülatif denir. Beklentiler dikkate alınarak kazanç elde etme çabasına spekülasyon denir.
Meta Trader 4 Yazılımının Bölümleri Nelerdir?
Meta Trader 4 yazılımının bölümleri, kendi içerisinde 4 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Meta Trader 4 piyasa gözlem ekranı bölümü
- Meta Trader 4 grafik ekranı bölümü
- Meta Trader 4 terminal ekranı bölümü
- Meta Trader 4 navigatör ekranı bölümü
Meta Trader 4 Piyasa Gözlem Ekranı Bölümü
Meta Trader 4 piyasa gözlem ekranı bölümü, işlem yapılan yatırım araçları listelerinin gösterildiği bölümdür. Bu bölümde, yatırım araçlarının anlık alış ile anlık satış fiyatlarını görmek ve alım satım işlemi yapmak mümkün olur. Söz konusu bölümde, işlem yapılmak istenen yatırım aracı paritesinin üzerine çift tıklandığı zaman, yatırım aracı paritesinin emir penceresi açılır.
Meta Trader 4 Grafik Ekranı Bölümü
Meta Trader 4 grafik ekranı bölümü, grafikler yardımı ile analizlerin kolay bir biçimde yapılmasına olanak sağlayan bölümdür. Söz konusu bölümde sağ tarafa tıklandığı zaman, işlem yapılmak istenen yatırım aracına ait olan grafikleri görmek mümkün olur.
Meta Trader 4 Terminal Ekranı Bölümü
Meta Trader 4 terminal ekranı bölümü, yapılan işlemler ile ilgili birden fazla ayrıntıyı takip etmeye olanak tanıyan bir bölümdür. Söz konusu bölüm sayesinde, yapılan açık işlemlerin kar ve zarar durumlarını takip etmek mümkündür. Aynı zamanda, geçmiş işlemler ile ilgili tüm ayrıntıları takip etmek ve kurumlara iletilen elektronik postaları takip etmek mümkün olur.
Meta Trader 4 Navigatör Ekranı Bölümü
Meta Trader 4 navigatör ekranı bölümü, yapılan işlemler ile ilgili analiz yaparken kullanılan teknik göstergelerin bulunduğu bölümdür. Söz konusu bölüm sayesinde, analizi yapılan teknik göstergeleri grafik ekranına taşımak mümkündür. Ayrıca, bu bölüm sayesinde teknik göstergeleri istenilen düzeyde değiştirmek mümkün olur.
Meta Trader 4 Yazılımında Yer Alan Teknik Göstergeler Nelerdir?
Meta Trader 4 Yazılımında Yer Alan teknik Göstergeler, kendi içerisinde 4 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Hareketli ortalamalar
- Bollinger bantları
- Standart sapma
- Parabolik SAR
Hareketli Ortalamalar
Yatırımcılara, fiyatların nerelere doğru gideceğine dair yol gösteren teknik gösterge türüne hareketli ortalamalar denir. Hareketli ortalamalar, kendi içerisinde basit hareketli ortalamalar, üstel hareketli ortalamalar, ağırlıklı hareketli ortalamalar ve hull hareketli ortalamalar olmak üzere 4 ana gruba ayrılır.
Bollinger Bantları
Ortalama fiyat değişimlerini ve standart sapma değerlerini birlikte hesaplayan teknik gösterge türüne bollinger bantları denir. Bollinger bantları, yatırım araçlarının alımının ve satımının daha sağlıklı bir biçimde yapılmasına olanak tanıyan teknik gösterge türüdür.
Standart Sapma
Tüm veri değerlerinin özetlenmesi amacı ile kullanılan matematiksel teknik gösterge türüne standart sapma denir.
Parabolik SAR
Hisse senedi, tahvil, bono gibi yatırım araçlarının teknik analizinde kullanılan teknik gösterge türüne Parabolik SAR denir.
Meta Trader 4 Yazılımının Özellikleri Nelerdir?
Meta Trader 4 yazılımının özellikleri, kendi içerisinde 3 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Meta Trader 4 yazılımı, basit ve kullanışlı arayüze sahip olan bir yazılımdır.
- Bu yazılım, gelişmiş grafik uygulaması nedeni ile en çok tercih edilen bir yazılımdır.
- Söz konusu yazılım, farklı teknik analizler yardımı ile birden fazla işlem yapabilme olanağı tanıyan bir yazılımdır.
Bir yorum bırakınız...