TÜBİTAK başkanı Arif Ergin, Pardus yapılanmasının yeniden oluşturulduğuna ilişkin açıklamalarda bulunması Pardus’un tekrar ayaklanacağının habercisi oldu. Bu alanda destek bekleyen Arif Engin, özel sektörün katkılarının oluşturulacak yeni sistem için çok önemli olduğunun altını çizdi.Pardus’un 2011 ve 2013‘ü kapsayan dönemde yapılan saldırılar nedeniyle tamamen çöktüğünü söyleyen TÜBİTAK başkanı, 2014’ten beri işletim sisteminin kendine gelmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.
Bu saldırılar ardından yerli işletim sistemi Pardus toparlanmış durumda. Şimdilerde TSK başta olmak üzere birçok alanda Pardus kullanılıyor. İSKİ’de 2 bin 400 bilgisayarda Pardus yüklü olduğu belirtildi.
Arif Engin, şu ana kadar yapılan çalışmaların sadece kamu alanında gerçekli olduğunu, Pardus’un özel sektörden yeterince destek alamadığını söyledi. Özel sektörün katkısıyla işletim sisteminin yaygınlaşabileceğini de sözlerine ekledi.
Bir işi yaparken hemen pes etmemek lazımdır. Pardus, 2011- 2013 yılında saldırı sonucu çökmüş, bunu hüsran olarak değil avantaj olarak değerlendirmek gerekir. Kaliteyi ortaya koyan tecrübedir. Hatalar tecrübeyi getirir her hata daha çok kaliteyi getirir. Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows bugünlere ne hatalar yaparak geldi. Kendi şirketine saldırı yapan hacker’a iş teklif etti. Hata yapanı işten çıkarmadı. Çünkü aynı hatayı tekrar yapmayacağından emindi. Sistemini geliştirirken personelini de aynı periyotta geliştirdi.
Bu video’da Windows 95’in ilk tanıtımı yapılıyor ve ilk tanıtımda bilgisayar mavi ekran hatası veriyor.
Pardus’u kullandıkça geliştirilebilir. Kullandıkça hatalar fark edilecek ve giderilecektir. Pardus, sadece mühendisler aracılığı ile ilerlemesi mümkün değildir. Bunu ancak kullanıcıların katkılarıyla geliştirebiliriz. O sebepten Pardus’un kullanımını yaygın hale getirmek gerekir. Güvenlik sorunundan endişe ediliyorsa en azından basit işlemlerin yapıldığı kurumlarda Pardus kullanımı arttırılarak kullanıcı sayısı arttırılabilir. Diğer işletim sistemlerini aratmayacak bir kullanıma sahip olabilmek için TÜBİTAK’ın çok büyük desteğe ihtiyacı vardır. Birey olarak da bizlerde sistemi kullanarak oluşan hataları ilgili yerlere iletebiliriz. Çünkü bu Milli bir meseledir.
Bir yorum bırakınız...