Türkiye son yıllarda savunma sanayisine oldukça başarılı hamleler yapmaktadır. Gerek sınır içerisinde gerek sınır dışında yaşanan problemlerden dolayı savunma sanayine yatırımı yapan Türkiye’nin en büyük ihtiyaçlarından birisi de gemisavar füzeleri üretebilmek. Şimdiye kadar bu ihtiyacını yabancı devletlerden karşılayan Türkiye milli teknoloji hamlesinin son ürünlerinden Atmaca Füzesi geliştirmeyi başardı.
Atamaca gemisavar Füzesi, 2009 yılında Roketsan ile yapılan anlaşmayla geliştirilmeye başlandı. Türkiye’nin deniz gücünü arttıracak olan Atmaca Füzesi son günlerde yapılan testleri başarıyla tamamladı. Peki Atmaca Füzesi Nedir? Özellikleri nelerdir?
Atmaca Füzesi Nedir?
Atmaca Füzesi, gemilere monte edilen gemisavar sınıfında yer alan füzelerdendir. Menzil içindeki düşman hedeflerini ayırt etmeden imha eden bu füze tipi, denizlerdeki en büyük caydırıcı silahlardandır. Harpoon gemisavar füzelerine sahip olan Türkiye, bunun yerine Atmaca Füze Sistemi’ni envanterine ekleyerek savunma sanayisinde dışa bağımlılığın azaltılması planlanıyor.
Atmaca füzesinin ilk olarak MİLGEM (Milli Gemi) projesiyle üretilen deniz araçlarına monte edilip kullanılması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde hedef vurabilme özelliği sınan Atmaca, 200 kilometre uzaklıktaki bir hedefi nokta atışıyla vurdu. Türk mühendislerinin son ürünlerinden olan Atmaca Füzesi yakın zamanda envantere girecek.
Atmaca Füzesi Özellikleri
Uzun menzilli gemisavar füzelerinde birçok özellik aranmakta. Atmaca Füzesi de bu özelliklerin çoğunu bünyesinde barındırıyor. Atmaca Füzesi özellikleri arasında: 350mm çap, 1.4m kanat açıklığı ve 4800-5200mm uzunluk bulunuyor. Ayrıca 20 kilograma kadar harp başlığı taşıyabilen Atmaca, TR40 motor tipine sahip. Roketsan’ın üreticiliğini yaptığı bu füzede INS/GPS+RA+DL güdüm sistemi bulunuyor. Son olaraksa Mach 0.8/0.85? sürat hızına sahip.
Teknolojinin son imkanlarından yararlanılarak üretilen Atmaca Füzesi birçok sistem özelliğine sahip. Bu sistem özellikleri şu şekilde: Otonom sistem, düşük radar izi, uzun menzil, hedef seçimi, yüksek hassasiyet, tüm hava şartlarında görev yapabilme, karşı tedbirlere dayanıklılık. Ayrıca 3D görev planlama veri bağı ile hedef güncelleme yapabilen bu sistem yeniden saldırı da yapabiliyor. Belirlenen komutu sistem üzerinden iptal edebilme şansı mevcut. Su üstü ve su altı platformlarından kara ve su üstü hedeflerine karşı angajman, Atmaca’nın sistem özellikleri arasında bulunan son özellik.
Atmaca Gemisavar Füzesi Ne Zaman Seri Üretime Girecek?
Atmaca Gemisavar Füzesi ne zaman seri üretime girecek sorusu çoğu insanın kafasını kurcalıyor. Atmaca Füzesi, 2009 yılında tasarlanmaya başladı. 2018 yılında seri üretim sözleşmesi Roktesan ve SSB firmasıyla imzalandı. 2019 yılına gelindiğindeyse Atmaca Gemisavar Füzesi, TCG Kınalıada korvetinden başarıyla ateşlendi. 2020 yılının Temmuz ayında 200 kilometre uzaklıkta bulunan bir hedefi başarıyla vurdu.
Atmaca Füzesi’nin son yapılan açıklamalar doğrultusunda 2020 yılı içerisinde envantere girmesi planlanıyor. 2020 yılında uçak gemisi sınıfında yer alan TCG Anadolu ve alçak irtifa hava savunma sistemi olan Hisar-A Füzesi de envantere alınarak Türkiye’nin denizlerdeki gücünü arttıracak.
Bir yorum bırakınız...