Minimalizm, 1960 yılında başlayan ve günümüze kadar ulaşan, sadeliğin ön planda tutulduğu bir akımdır. Bir yaşam felsefesi halini alan minimalizim, özgürlüğün önüne geçen ve dikkati dağıtan unsurlardan kurtulmayı amaçlar.
Nasıl Minimalist Olunur?
Minimalist olmak için ilk olarak kişinin çevresinde yer alan fazla nesnelerden ve aklında yer alan olumsuz düşüncelerden kurtulması gerekir. Gereğinden fazla adette olan ve ihtiyaçları karşılamayan ev eşyalarından vazgeçmek ve gün içerisinde ihtiyaç duyulmayan anlarda teknolojik aletler ile uzun zaman geçirmemek gerekir. Bu kararlar ardından, kişinin kendi ile daha sık baş başa kalması ve kendini geliştiren aktivitelere zaman ayırması minimalistliğe adım atmasına imkan sağlar.
Minimalizmin Faydaları Nelerdir?
Minimalizm isimli yaşam felsefesinin bireye sağladığı yararlar:
- Minimalist yaşam insanın kendi ile barışmasını ve kendinde memnun olmadığı yanları açıkça kendisine ifade edebilmesini sağlar. Bu kapsamda iç huzur ve farkındalığa erişilir.
- İhtiyaç duyulmayan oranda alışveriş yapma dürtüsü engellenir.
- Günlük hayat sadece sanal bir ortamda değil, teknolojik aletlerden ve sosyal medyadan uzak, doğal alanlarda geçirilir.
- Finansal anlamda özgürleşme sağlanır.
- Pek çok kişi için mutsuzluğun temeli olan kıyaslama alışkanlığından uzaklaşılır. Kişi sadece kendi başarılarına odaklanır.
- Bir şeyler satın almanın değil bir şeyler öğrenmenin asıl mutluluğu ve gelişimi sağladığı öğrenilir.
- Hayattan zevk alma öğrenilirken stres ve uykusuzluk gibi problemler ortadan kalkar.
Minimalizm Akımını Başlatan Sanatçılar Hangileridir?
Minimalist akıma öncülük eden sanatçılar:
- Carl Andre,
- Sol LeWitt,
- Robert Morris,
- Donald Judd,
- Dan Flavin,
- Frank Stella,
- Daniel Buren,
- Zaha Hadid,
Bu sanatçıların tümü minimalist değerlere bağlı kalarak birden fazla sanat eserini ortaya çıkarmışlardır. Bu sanat eserlerine yansıyan sadeliğin açığa çıkardığı, kaliteli ve estetik akım ilerleyen süreçte insanların gerçek yaşamlarına yansıyarak bir hayat felsefesi halini almıştır. Minimalizm yaşam felsefesi kapsamında, sadeliğe, ihtiyaç duyulan ürünlerden yararlanmaya, yardımlaşmaya dikkat çekilirken, gerçek mutluluğu elde etmek amaçlanır.
Müzikte Minimalizm Nedir?
Müzikte minimalizm, biçimciliğe tepki olarak ortaya çıkan bir akım çeşididir. Müzikte yer alan derin duygusallık ve kederi, entelektüel karmaşayı ortadan kaldıran akımdır. Gereksiz süslemelerden ve detaylardan kaçınılarak yapılan genel olarak elektronik müzik aletleri ile oluşturulan basit ritim ve melodilerden oluşmuş eserler minimalizm akımdan etkilenen eserlerdir.