1.İnanç
“İnanmak başarmanın yarısıdır.” diye artık klasikleşmiş herkesin bildiği bir söz vardır. Gerçekten de öyledir. İnanmaktan kastedilen motivasyon, içimizde bulduğumuz güçtür. Bir işe niyetlenerek ve yapacağımıza inanarak zaten o işi kafamızda bitirmiş oluruz. Zaten bir işi yaparken iki yoldan geçilir birini kafamızda, diğerini de fiziksel olarak yaparız.
Kafanızda bu işi bitirdiyseniz içiniz rahat olabilir ama bitiremediyseniz motivasyon arttırma konusundaki bu ilk basamak işinize yarayabilir. İlk olarak herhangi bir iş yapacağımız zaman dememiz gereken şey inanmaktır. Kendimizin o işe manen hazırlamamız gerekir.
2.Özgüven
Motivasyon arttırma yöntemlerinden bahsedilip özgüvenden bahsetmemek olmaz. Özgüven, inançla beraber gider. Yapabilmeye inanmakla özgüven arasındaki fark inanmak kalp ve beyinle yapılır, özgüven ise bir histir. İnsanın içinde yapabileceğine dair gururlu ve kesin bir his uyanır, işte bu özgüvendir. Peki özgüven nasıl arttırılır?
Başka bireylerden kendinize örnek vermek size özgüven verir. O örnek verdiğiniz kimseleri biraz küçümsemek daha da bir özgüven verebilir. Biraz kibirden kimseye zarar gelmeyeceğini düşünüyorum. “Falanca kişi yaptıysa ben de yaparım, O yapıyorsa ben bunun 2 katını yaparım.” demek yukarıdaki kurala örnek olarak verilebilir.
3.Örnek Kitaplar, Videolar
Motivasyon nasıl arttırılır? Sorusunun cevaplarından biri kitaplar ve videolardır. Kitap konusunda yapacağınız işin nirvanasını, uzmanı olmuş bir kişinin kitabını okumak yapacağımız iş hakkında püf noktaları öğrenerek, beynin artık bilginizin olduğu hakkında tatmin olmasıdır. Bu tatmin olmayla beraber özgüven hisside oluşacaktır.
Bu kitaplarda zaten bu kişilerin kendilerini ruhsal anlamda nasıl dik tuttuğunu açıklayacaktır. Kitap okumak istemezseniz internette uzman kişilerin sizler için hazırladığı videoları bulabilirsiniz. Youtube üzerinde bilgi ve motivasyon türüyle ön plana çıkan youtuberların videolarını da izlemek faydalı olabilir.
4.Kendini Dinlemek
Kişi kendini dinleyerek zor kararlar verebilir. Siz de bunu motivasyon arttırma konusunda kullanabilirsiniz. O işi yapmaya zihinsel olarak hazırlanmak için yapabilirsiniz. Kendinizle konuşun ve iç sesinizi dinleyin. İçinizdeki kuruntulara cevap verin. Ne zaman bütün kuruntularınız bitti o zaman kendinizle konuşmayı bırakın.
Neden bu kuruntulara cevap vermek zorundayız? Çünkü uzun süreli bir iş yaparken o kuruntular sanki bir çığ gibi büyüyerek yarı yolda işi bırakmanıza ya da kafanızda o işi yapamayacağınızı, şimdiden elinize yüzünüze bulaştırdığınızı kurgulayabilirsiniz. Bundan dolayı içinizdeki kuruntulara cevap verin ve size doğru gelen iç sesinizi dinleyin.
5.Beslenme ve Uyku Alışkanlığı
Beslenme ve uykuda motivasyon arttırma konusunda büyük rol oynuyor. Çünkü motivasyonun bir çeşit iş yapma isteği olduğunu yukarıda detaylı bir şekilde ve motivasyon arttırma yöntemleri ile beraber açıklamıştık. Yani bu istek manevidir fakat dış etkenlerinde hatırlatmadan geçmeyelim.
Dış etkenlerden kasıt, beslenme ve uyku alışkanlığıdır. Düşünebilmek için bile ATP’ye yani beslenme ihtiyacı duyuyoruz. Yani yorgun düşmemek, düzgün düşünmek için bol proteinli beslenme kesinlikle şart. Sadece beslenme değil uyku da önemlidir. Yetişkin bir bireyin en az 6-7 saat uyuması gerekir. Aksi takdirde iyi beslense bile yine yorgun düşer hatta yemeğin etkisiyle uyumak içten bile değildir. Ben yukarıdaki tavsiyelerimi bu şartlar sağlanmış olarak aldım. Ama siz bu motivasyonla sıkıntınız varsa zaten ilk olarak bu konuyu halletmelisiniz.
6.Plan
Planlı çalışmak insana doğru yolda gittiği hakkında olumlu his verir. Bu histe motivasyonunuzu arttırma konusunda epeyce yardımcı olabilir. Bu herkesin dilinde dolaşan plan nedir peki? Plan, öncelikle hayatınızı profesyonelce yaşamak ve doğru zamanlama yapmak için yazılı ya da akıldaki genel veya detaylı şablondur.
Plan, sizi istenmeyen sürprizlerden kurtarır ve bir iş yaparken düzenli olmanızı sağlar. Peki plan nasıl yapılı? Plan yapmak oldukça basittir ama uygulamak her baba yiğidin harcı değildir. Planı yaparken haftayı 7 gün olarak bölün. Belirli saatler belirleyin. O saatlerde yapmak zorunda değilsiniz ya da katı kurallarla dakikası dakikasına saniye saniyesine uymaya çalışarak kendinize eziyet çektirmek zorunda değilsiniz.
Önemli olan plan anlayışını kavrayabilmek ve sırasına göre yapmaktır. 21 gün boyunca yaparsanız artık alışmış olursunuz ve artık hareketlerinizi siz fark etmeden elleriniz ve ayaklarınız bunu kendiliğinden yapar.
Bir yorum bırakınız...