Müshil ilaçları normalde kabızlık şikayeti çekenler için bağırsakları boşaltma etkisi göstermesi nedeniyle kullanılan ve önerilen bir ilaç çeşididir. Kabızlıkta müshil ve laksetif ilaçlar kullanımı çok yaygın olup burada amaç kabızlık tedavisi olmaktadır. Müshil ilacı ya da diğer ismiyle müshiller kalın bağırsaklara etki etmekte ve kalın bağırsaklarda parçalanarak kana karışmayı bekleyen karbonhidrat ve yağ gibi karmaşık kimyasal yapıya sahip besinlerin daha sindirim işlemine uğramadan boşaltılmasını sağlamak ve bu süreci hızlandırmak amacıyla tüketilirler.
Müshilin etkisi kalınbağırsakta ortaya çıktığı için basit molekül yapısına sahip yani kolay sindirilebilen karbonhidratlar ve yağların ince bağırsaklarda kana karışmasına engel olamamaktadır. Bu nedenle müshil ilacı zayıflatır mı veya müshil kilo verdirir mi sorularına kısmen olumlu yanıt vermek gerekecektir. Ancak bir de müshilin yan etkileri ve zararları diyebileceğimiz bir yönü de mevcuttur.
Müshil Hapı Zayıflatır mı?
Müshil bir yandan yediğimiz besinleri henüz sindirilmeden vücuttan atarken diğer yandan da bağırsaklardaki besinleri sıvı ile birlikte atmaktadır. Doğal olarak vücutta oluşan sıvı kaybı müshil ilacının yan etkileri arasında en önde yer almaktadır. Zira vücudun sıvı dengesinin bozulması demek, aynı zamanda metabolizmanın da işlevlerini tam manasıyla yerine getirememesi anlamına gelmektedir. Ancak diğer yandan, ödem sorunu olanlar yani vücudu sıvı tutan ve bu nedenle fazla kilo şikayeti ortaya çıkanlar için ise müshil hapı diyeti adını verebileceğimiz doğal ödem atıcı kür bir hayli işe yaramaktadır.
Müshil kullananlar ilk zamanlarda kendilerini gerçekten formda ve birkaç beden incelmiş gibi hissederler. Aslında ilk andan itibaren verilen kiloların önemli bir kısmının ödem olduğunu hatırlatmaya sanırım gerek yoktur. Şişkinliğin giderilmesi süreci bittiğinde artık vücuttan fazla sıvı yani ödem değil, vücudun gerçekten ihtiyaç duyduğu sıvının müshil yoluyla atılması gündeme gelmektedir. Atılan sıvı aynı zamanda metabolizma hızını da yavaşlatacağı için kilo vermek gittikçe zorlaşacak ve egzersiz, diyet programları gibi klasik zayıflama yöntemleri artık sizler için o kadar da fazla işe yaramayacaktır.
Müshilin Yan Etkileri Nelerdir?
Uzun süreli müshil kullanımının sıvı kaybı oluşturmasından başka bir diğer yan etkisi de sağlık bakımından ciddi riskler ve zararlar ortaya çıkarabilmesidir. Kalın bağırsakların uzun süre çalışmaması neticesinde ortaya bağırsak tıkanıklıkları dediğimiz ölümcül sonuçları olabilen sindirim sistemi rahatsızlıkları gelişebilmekte ve genç yaşlarda ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir. Hatta bu durum bağırsak delinmelerine kadar gidebilmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse kısa süreliğine kullanılan müshil ilaçları kabızlık için rahatlıkla kullanılabilir. Zayıflama amacıyla müshil kullanılacaksa bunun zayıflatıcı etkisi yine kısa süreli olacaktır. Orta ve uzun vadede ise müshilin faydalarından ziyade, sağlığa olan yan etkileri ve zararlarından bahsedebiliriz. Bu ilaçların zayıflamak için kullanımı belirli bir başarı sağlasa da her zaman risklidir ve mümkünse bir doktor tavsiyesi-kontrolü eşliğinde kullanımı fayda sağlamaktadır.