Onboard ekran kartı her bilgisayarda bulunmayan, işlemci ile birleşik ekran kartlarıdır. Bu kartlar genelde Intel tarafında HD Graphics, AMD tarafında ise RX VEGA 3 gibi tabirlerle anılırlar.
Onboard ekran kartı kapatma veya aktif etme gibi sorular kullanıcılar tarafından sıkça sorulmakta. Ancak bu kartların ne olduğu ve nelerde kullanılabileceği de birçok kullanıcı için merak konusu. Bu tür kartlara özellikle laptoplarda sıkça rastlanır. Masaüstünde ise bu tür kartları kullanmak kullanıcıya bağlıdır. Yani bazı kullanıcılar işlemci alırken APU işlemcileri seçerek hem işlemci hem de ekran kartı alabilirler. Çünkü bazı ürünlerde CPU ve GPU tek bir üründe buluşmuştur, yani hem işlemci hem ekran kartı almış olursunuz. Bunun nasıl olduğunu merak ediyorsanız, devamını yazımızda bulabilirsiniz.
Onboard Ekran Kartı Nedir?
Onboard ekran kartı nedir sorusunun cevabına gelirsek, bu ekran kartları işlemci içerisine gömülü şekildedirler ve oldukça düşük performansa sahiptirler. Onboard ekran kartları paylaşımlı ekran kartları olarak da ifade edilir. Bunlara aslında direkt olarak ekran kartı denmez. Çünkü bu kartlarda bellek bulunmaz. Yani örneğin, harici ekran kartı bakarken 8 GB gibi bir bellek boyutu ibaresi görürsünüz. Ancak bu tür işlemciye gömülü kartlarda bellek bulunmaz, ekran kartı belleğini bilgisayarın RAM belleğinden karşılar.
İlgili: APU, CPU ve GPU Arasındaki Fark Nedir?
Bilgisayarda ki RAM bellek miktarı ne kadar yüksek ve MHZ yani frekans hızı ne kadar yüksek olursa bu tür ekran kartları için o kadar avantajlıdır. Ancak tabi ki ne kadar fazla RAM bellek takarsanız takın bu tür kartlar belli bir kapasitenin üstüne çıkamazlar. Ayrıca tek 8 GB RAM bellek yerine iki adet 4+4 GB olmak üzere 8 GB RAM bellek kullanmak yine bu tür bazı APU sistemler için bir avantaj sayılabilir. Bu tür ürünler AMD ve Intel tarafından işlemciye gömülü şekilde üretilir ve APU vs. gibi isimlerle diye adlandırılırlar.
Onboard Ekran Kartı ile Oyun Performansı ve Harici Ekran Kartı ile Farkı
Onboard ekran kartı oyun performansı bazı modellerinde LoL, CS: GO gibi yüksek sistem gerektirmeyen oyunlar için yeterli olabilse de çoğu oyun için uygun değildir. Bu tür kartlarda tabi ki oynanabilecek oyunlar vardır ancak pek fazla umutlanmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu tür kartlar grafikleri düşük birçok oyunu oynatabilir ancak günümüzde ki güçlü oyunları oynatırken oldukça zorlanabilirler.
Hatta belki de günümüzde ki güçlü oyunların yanı sıra diğer oyunlarda dahi zorlanabilirler. Oyunları en düşük ayarlara çekseniz bile verim alamamanız mümkün. Çünkü APU oyun için uygun değildir. Bu kartlar ile her ne kadar LoL, CS: GO gibi oyunlardan orta seviyelere yakın bir verim alsanız bile bu durum pek uzun sürmeyebilir. Bu yüzden eğer oyun için bilgisayar topluyorsanız harici ekran kartı almanızı tavsiye ediyoruz.
Ayrıca belirtmek isteriz ki Onboard ekran kartı ile harici ekran kartı farkını aynı anda kullanma yapamazsınız ancak bir bilgisayarda gerekli slotlar varsa harici ekran kartı takabilirsiniz. Yani bilgisayarınızda dahili paylaşımlı ekran kartı varsa bile problem değil, eğer ayrı bir ekran kartı slotu varsa harici ekran kartı alıp takabilirsiniz.
Son olarak oyun performansı adına aklınızda soru işareti kalmaması adına iki APU kartının karşılaştırmasının bir fotoğrafını bırakıyoruz. Tabi karşılaştırılan bu APU işlemciler oldukça güçlüler ve hatırlatmakta fayda var bu karşılaştırma geçmişte yapılmış. Fotoğrafta gördüğünüz gibi AMD Ryzen 5 3400G ve Intel i5 9400 1080P çözünürlükte karşılaştırılmış. Buradan bakıldığındadeğerlerin oldukça yeterli olduğunu düşünebilirsiniz ancak hem bu testler geçmişte kaldı hem de bu FPS değerleri ısınmayla bile kolayca değişebilir.
Onboard ekran kartı ile harici ekran kartı farkı kısmına gelirsek, harici ekran kartları çok daha yüksek fiyatlıdırlar ancak performansları da fazlasıyla yüksektir. Tabi her harici kartının performansı yüksek değildir ancak iyi bir kart aldığınızda istediğiniz oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Özellikle grafik programları, oyunlar vb. şeyleri çok fazla kullanıyorsanız mutlaka harici ekran kartı almalısınız. Dahili kartlar RAM belleklerden beslenirken, harici ekran kartları RAM belleklerden beslenmezler, kendilerine ait bellekleri vardır. Yani örneğin, bazı harici kartlarda 4 GB bazılarında ise 8 GB bellek bulunur ve paylaşımsızdırlar.Harici kartların kendilerine ait fanları bulunur ve işlemciden tamamen bağımsız ayrı bir parçadırlar.
Bilgisayarınızda harici ve dahili kart varsa özellikle oyunlarda dahili kart yerine harici ekran kartını seçmeniz performans açısından önemlidir. Onboard ekran kartı hakkında ve harici ekran kartları ile aralarındaki farklar hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Umarız aklınızda ki soruları cevaplayabilmişizdir.
thanks, interesting read