Yazımızda merak edenler için otobüs ehliyeti nasıl alınır? Sorusunu dikkatlice cevaplamaya çalışacağız. Motorlu taşıtlar için birden fazla ehliyet sınıfı bulunuyor. Yani araba ehliyeti almak, bütün motorlu taşıtları sürebileceğiniz anlamına gelmiyor. Örneğin, tır şoförleri tırları sürebilmek için farklı bir ehliyet alıyorlar. İşte otobüslerde de böyle bir durum mevcut. B sınıfı araç ehliyeti bulunan herkes istediği gibi otobüs şoförlüğü yapamıyor.
Çünkü otobüs şoförlüğü yapmak isteyen vatandaşların ehliyet kurslarına gidip D sınıfı ehliyet almaları gerekiyor. Şimdi burada lafı daha fazla uzatmadan bahsettiğimiz D sınıfı ehliyeti nasıl alabileceğinizi sizlere anlatmak istiyoruz.
2021 Otobüs Ehliyeti Nasıl Alınır? Otobüs Ehliyeti Fiyatı Ne Kadar?
Yazımızın devamında D sınıfı ehliyet yani otobüs ehliyeti nasıl alınır? Sizler için anlatmaya çalışacağız. Ancak ilk olarak bu ehliyete sahip olabilmek için hangi belgeler ve şartlar gerekli? Birlikte öğrenelim.
2021 Otobüs Ehliyeti Alma Şartları Neler? D Sınıfı Ehliyet Şartları 2021
- B sınıfı ehliyete sahip olmak
- İlkokul mezunu olmak
- 24 yaşını doldurmuş olmak
2021 Otobüs Ehliyeti İçin Hangi Belgeler Gerekli? D Sınıfı Ehliyet Gerekli Belgeler 2021
- Sürücü kursunun istediği sayı kadar biyometrik fotoğraf
- İlgili kurumlardan almanız gereken ehliyet sağlık raporu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Öğrenim durumunuzu gösteren belge (En düşük ilkokul mezuniyet belgesi)
- Önceden aldığınız sürücü belgesinin fotokopisi
- e-Devlet üzerinden alınan adli sicil kaydı
2021 Otobüs Ehliyeti Alma İşlemleri Güncel
Bu kısımda otobüs ehliyeti nasıl alınır? Anlatmaya çalışacağız. Ancak detaylara geçmeden önce B sınıfı bir ehliyete sahip olmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım. D sınıfı bir ehliyet alabilmek için diğer tüm kriterleri karşılıyor olabilirsiniz.
Ancak bu kriterleri karşılasanız bile B sınıfı ehliyetiniz olmadan bu ehliyeti alamazsınız. Eğer B sınıfı ehliyetiniz yoksa aşağıdaki adımlara geçmeden önce B sınıfı bir ehliyet almanız gerekiyor. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan anlatımımıza geçelim.
İlgili: Çekme Belgeli Araç Nedir? Trafiğe Çıkar Mı?
- Otobüs ehliyeti nasıl alınır? Anlatımımıza geçerken otobüs ehliyeti için ilk olarak yukarıda yazdığımız belgeleri hazırlamanız gerektiğini vurgulayalım.
- Daha sonra sürücü kurslarına gidip D sınıfı ehliyet verip vermediklerini sormanız gerekiyor. Bunun sebebi ise her sürücü kursunun otobüs ehliyeti vermiyor olması. Otobüs ehliyeti veren bir sürücü kursu bulduğunuzda hazırladığınız belgelerle birlikte kaydınızı yaptırabilirsiniz.
- Ardından belirli bir süre direksiyon eğitiminden geçiyorsunuz. Bu eğitimin sonrasında belirtilen tarihlerde direksiyon sınavına giriyorsunuz. Ancak otobüs ehliyeti için yazılı sınava girmeyeceğinizi belirtelim. Çünkü B sınıfı ehliyetiniz olduğu için tekrar teorik sınava girmenize gerek kalmıyor.
- Direksiyon sınavını geçtiğiniz takdirde ehliyetinizi almaya hak kazanıyorsunuz. Daha sonra sertifikanın hazır olmasını bekliyorsunuz. Ancak sertifikayı alsanız bile otobüs ehliyeti nasıl alınır? Adımlarını tamamlamak için aşağıdaki işlemleri tamamlamanız gerekiyor.
- Sürücü kursundan sertifikanızı aldıktan sonra D sınıfı için belirlenen ehliyet ücretini yatırmanız gerekiyor. Bu ücretleri vergi dairesine veya aralarında Ziraat Bankası, Halk Bankası bulunan bankalardan herhangi birisine giderek yatırabilirsiniz.
- Ücretleri yatırdıktan ve ehliyet kursundan sertifikanızı aldıktan sonra yatırdığınız ücretlerin dekontları ve sertifikanız ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne gitmelisiniz. Burada başvurunuzu tamamladıktan belirli bir süre sonra D sınıfı ehliyetiniz size teslim edilecektir.
Otobüs Ehliyeti Ne Kadar? D Sınıfı Ehliyet Fiyatları 2021
Sizler için otobüs ehliyeti nasıl alınır? Sorusunu cevaplamaya çalıştık. Yazımızda son olarak D sınıfı ehliyet fiyatlarını sizlere belirtmek istiyoruz. Ancak aşağıdaki fiyatlara sürücü kursu fiyatının dâhil olmadığını belirtelim. B sınıfı ehliyetten D sınıfı ehliyete geçiş ücretleri şu şekilde;
- Direksiyon sınavı ücreti: 130 TL
- Harçlar (Toplam): Yaklaşık 1638 TL