Panik Atak Nedir? Panik Atak Nedenleri ve Tedavisi ∞

Panik Atak Nedir? Panik Atak Nedenleri ve Tedavisi

Panik atak nedir? Panik atak her ne kadar bir hastalık olarak görülse de her insanda karşılaşılabilecek bir sinir bozukluğudur. Her insanda karşılaşılabileceği gibi hastalık düzeyinde de rastlantılar her zaman mümkündür.

Panik atak geçiren kişilerin nedenleri genel olarak ortada olmayan sebeplerdir. Bir konuda ortada bulunmayan tehditler, ortada olmayan sorunlar nedeni ile görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin panik atak krizleri geçirmesi için ortada bir neden olmasına gerek yoktur.

Panik atak olarak bilinen yoğun korku hali, kişinin kendini ölüyor gibi hissetmesi ev kalp krizi geçirdiğini sanması ile sonuçlanmakta. Her ne kadar sadece bunlar oluyor bitiyor gibi biliniyor olsa da bazı vakalarda bu durumu yaşayan kişilerin hayatlarını kaybettiği rapor edilmiştir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir

Kadınlarda daha sık görülen Panik atak belirtileri nelerdir? Panik atak genel anlamda korku atağıdır. 10 ila 15 dakika arasında süren bu ataklar uyku esnasında da kişiyi bulabilmekte.

Ortada belirli bir neden yokken yaşanan bu korku krizleri genel olarak kadınlarda daha fazla görülmekte. Erkek bireylerde nadir görülen bu rahatsızlık en yaygın sinir bozukluğu hastalıklarından sadece birisidir. Peki, bu denli tehlikeli bir hastalığın belirtileri nelerdir?

İlgili: Uykusuzluk Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir, Zararları Nelerdir?

  • Kalp çarpıntısı.
  • Nefes alma konusunda zorlanma.
  • Yüksek terleme oranı.
  • Ani soluk kesilmeleri.
  • Göğüs kısımlarında sancı.
  • Göğüs kısımlarında baskı oluşumu.
  • Yoğun mide bulantısı.
  • Yüksek karın ağrısı.
  • Baygınlık hissi ya da bayılma.
  • Ölüm korkusu.
  • Bedenin ani uyuşması.
  • Ani gelen üşüme.
  • Yüksek ateş.

En yaygın şekilde görülen panik atak belirtileri bu şekildedir. Bu belirtiler görüldüğü zaman hastaya ani müdahalede bulunmak her zaman önemlidir. Panik atak krizi geçiren kişinin astım hastası olması ya da diyabet hastası olması ölümle sonuçlanabilecek istenmeyen senaryolara yol açabilmektedir.

Panik Atak Neden Olur?

Panik Atak Neden Olur

Panik atak neden olur? Panik atak oluşumunda elbette birden fazla neden vardır. Bu nedenler incelendiğine en sık görülen nedenlerden birisi kalıtsal hastalıklar.

Panik atak maalesef gen ile aktarılabilecek güçte bir hastalık. Bu hastalık aile büyüklerinizde varsa sizde de olma ihtimali her zaman vardır. Bunun yanı sıra baş göstermeyen panik ataklar ilerleyen zamanlarda bazı nedenlere bağlı olarak kendini geliştirerek ortaya çıkabilir.

  • Genetik Nedenlere Bağlı Panik Atak: Panik ataklar genetik nedenlere bağlı şekilde kendini gösterebilmekte. Bu gibi durumların yanı sıra yaşanan çevrenin de etkisi ile panik atak kendini geliştirerek ortaya çıkabilir.
  • Kimyasal Etkenlere Bağlı Panik Atak: Panik atak oluşumunda etkili bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar kişilerin kullanımından sonra panik atak oluşumuna neden olabilmekte.
  • Beyindeki Mavi Bölgeye Bağlı Panik Atak: Beyinde korku durumunu kontrol eden bir bölüm bulunur. Bu bölüme mavi bölge denir. Bazı kişilerde bu bölge görevini tam anlamı ile yerine getiremez ve kontrol edilemeyen bir korku durumu yaşanır.
  • Antidepresan İlaçlarına Bağlı Panik Atak: Antidepresan ilaçları ilk kullanımdan sonra kişilerde panik atak oluşumuna neden olabilmekte. İlerleyen zamanlarda bu durum atlatılabildiği gibi atlatılamaz da olabiliyor.
  • Vücuda Giren Maddelere Bağlı Panik Atak: Panik atak neredeyse herkes için bir risk niteliğindedir. Yüksek Kafein, Sigara ve Alkol gibi etkenler panik atakların ortaya çıkmasına ve kendini geliştirmesine neden olmaktadır.
  • Travmaya Bağlı Panik Atak: Panik atak travma sonucunda da görülebilen bir hastalık türüdür. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan bazı şeyler panik atak oluşumunda etkilidir. Bunun yanı sıra çok sevilen birinin ani kaybı nedeni ile de panik atak hastalığına sahip olmak mümkündür.

Panik Atak Nasıl Tespit Edilir?

Panik Atak Nasıl Tespit Edilir

Panik atak nasıl tespit edilir? Panik atak tespitinde kişinin aile bireyleri büyük rol oynamaktadır. Söz konusu tanı sırasında aile içinde yaşayanlardan alınacak bilgiler tanı konulması için en büyük rolü oynamaktadır.

Bunların yanı sıra şüphe duyulan kişiye EKG, Tiroid, Kan sayımı ve Solumun Fonksiyonu testi yapılmakta. Ancak bu konuda en net cevabı verecek olan kişiler hasta yakınları ve yaşanan öykü durumlarıdır.

Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır

Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Panik atak sorunu tedavisi olan bir sorundur ancak kişiler tıbbi tedaviden sonra bu sorun iler tekrardan karşılaşma risklerine her zaman sahiptir.

Bu konuda en kesin tedavi yöntemi değiştirilecek olan hayat standartları olacaktır. Kişi stresten uzak bir şekilde hayat düzeni kurmalı ve her zaman sağlıklı şekilde beslenmelidir. Tüm bunların yanı sıra yapılacak olan düzenli egzersiz rutini de yanında başarıyı getirecektir.

Panik atak tedavisinde kullanılan bir başka yöntem de hipnoz yöntemidir. Hipnoz yöntemi sayesinde kişiler panik atak hastalığından kurtulma şansına sahiplerdir. Sürekli olarak uygulanan bu yöntem kısa sürede kişilerde etki göstermekte ve ciddi anlamda düzelmeye neden olabilmektedir.

Yapay Zeka Destekli Asistanlar

Yapay Zeka Asistanlar Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

Teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) destekli asistanlar, son yıllarda hızla popülerlik kazandı. Siri, Google Asistan, Alexa ve daha birçok platform, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak ve ...
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...