Patara Antik Kenti özellikle tarihi ve arkeolojik değeri ile dikkat çekiyor. Bununla birlikte sahip olduğu Akdeniz kaplumbağaları ve Caretta Carettaları ile önemli mekanlardan birisidir. Tarihi Likya’nın en önemli ve en tarihi alanlarından birisidir. Peki, Patara Antik Kenti nerededir, hangi özelliklere sahiptir?
Patara Antik Kenti Nerede Yer Alır?
Patara Antik Kenti tarihi Xanthos Vadisi içerisinde yer alır. Bugünkü konumu itibariyle ise Antalya’nın Kaş ilçesi sınırları arasındadır. Fethiye ile Kalkan arasında yer alan bu antik kent bugün Ovagelmiş köyünde yer alır. Önemli medeniyetlere ve tarihi geçmişe tanıklık etmiş bu şehir geçmişten günümüze kadar önemini koruyarak devam ettirmiştir.
Patara Antik Kenti’nin Tarihi Geçmişi
Bu antik kent Xanthos Vadisi içerisinde denize geçilebilecek tek konum olarak yer alır. Bu sebeple de ilk günden beri denize ulaşmak isteyen medeniyetlerin önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Patara Antik Kenti içerisinde bulunan kalıntılardan Orta Tunç Çağı ve Demir Çağı yaşantılarına işaret eder. MÖ 13. Yüzyıl Hitit metinleri içerisinde Patar ismiyle anılan antik kente ait sikke ve yazıtlarda Likya ismiyle Patara’dan bahsedilir.
Antik kente ilk hakim olanlar arasında Ptolemaios ve Seleukos Krallıkları bilinir. Bu dönemde Patara, Likya Medeniyetinin baş şehri olarak görülmüştür. Patara başkentinde Helenistik Dönem içerisinde inşa edilmiş olan meclis binası ve tiyatrolar bu medeniyetlere işaret eder. Roma egemenliği altında da önemini koruyan Patara, bir deniz üssü olarak işlev görmüştür. Patara, Apollon tarafından büyük bir kehanet şehri olarak görülür. Aynı zamanda da Anadolu şehirlerinden Roma tarafına gönderilecek olan tahıl gibi ürünler Patara’da muhafaza edilmiştir. Patara Şehri
Patara Antik Kenti’nin Özellikleri
Patara Şehri günümüzde Roma Zafer Tankı adı verilen iyi bir şekilde korunmuş görkemli yapıdan giriş yapılarak ziyaret edilir. Bu eserdeki kitabelerden MS 100 yılları arasındaki bölge valisi adına yapıldığı anlaşılır. Bu eserin tepe yamaçları arasında Likya lahitleri olarak bilinen mezarlar bulunur.
Patara’nın en güney kısmında Kurşunlu Tepe’deki tiyatro yapısı şehrin izlenmesine imkan tanıyan güzel bir köşedir. Bu yapıdan Patara Antik Kenti diğer kalıntıları olan Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, tahıl ambarları(granarium), Patara ana caddesi ve liman kolaylıkla görülebilir. Granarium tahıl ambarı günümüze kadar ulaşmış yapıtlar arasında yer alır ve İmparator Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Patara Şehri kuzey kısmında ise toplantılara ev sahipliği yapan Parlamento Binası yer alır.
Patara Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Patara Plajı ve tarihi kalıntıları görmek isteyenler için bu antik kent her dönem hizmet veriyor. Kış mevsiminde 8:30-17:00 saatleri arasında, yaz mevsiminde ise 8:00-19:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bu antik kente Kaş ve Kalkan’dan kalkan Patara dolmuşları ile gitmek mümkündür. Bununla birlikte Kaş ilçesinden kendi aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.