PC Sıcaklık Ölçme Programı Tavsiyesi ∞ Sonsuz Teknoloji

PC Sıcaklık Ölçme Programı Tavsiyesi

PC sıcaklık

Bir PC sıcaklık ölçme programı kullanarak bilgisayarınızdaki birçok parçanın sıcaklığını görebilirsiniz. Üstelik bazı programlar sayesinde bu işlem oldukça kolay.

Bilgisayarlar, her geçen gün daha fazla güçleniyorlar. Donanım parçalarının gelişmesiyle birlikte bilgisayarlarında gücü önemli derecede artıyor. Ancak, tabii ki daha fazla güç beraberinde daha fazla ısı getirebiliyor. Bu sebeple bazı bilgisayarlarda ısınma problemi yaşanabiliyor.

Bu yüzden belli aralıklarla bilgisayarınızın ısı değerlerini kontrol etmeniz kesinlikle doğru olacaktır. Özellikle ekran kartı ve işlemcinin ısısı ne kadar düşükse o kadar iyi demektir. Bu tür donanım parçalarının ısı değerlerini görmek için bazı programlar kullanabilirsiniz.

Yüksek Sıcaklık Bilgisayar için Tehlikeli Olabilir

Sıcaklığın bilgisayarın performansı açısından çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu yüzden bir PC sıcaklık ölçme programı kullanmanız büyük önem taşıyor. Özellikle ekran kartı ve işlemcide sıcaklık problemi olmamasına dikkat etmelisiniz.

Çünkü bu iki parçada oluşan yüksek sıcaklık problemi, önemli ölçüde performans kayıplarına yol açabiliyor. Örneğin, işlemciniz yüksek sıcaklıkta çalıştığında bilgisayarda kasmalar yaşayabilirsiniz. Ayrıca, yüksek ısı sebebiyle bu tür donanım parçaları arızalanabilir.

PC Sıcaklık Ölçme Programsız Yapılabilir mi?

CPU sıcaklık ölçme gibi işlemleri programsız yapabilmeniz mümkün. Ancak, bu işlem için anakartınızın BIOS ayarlarına girmeniz gerekiyor. Aslında bu işlemin anakart modeline göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple bazı programlar aracılığıyla bilgisayarınızdaki parçaların ısı değerlerini kontrol etmeniz daha doğru olacaktır.

İlgili: İşlemci (CPU) Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Soğutulur?

Örneğin, CPU sıcaklığı ölçme programı kullanarak işlemcinizin sıcaklığını kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı programlar sayesinde işlemci ve ekran kartı gibi birçok donanım biriminin sıcaklığını aynı anda görebilirsiniz.

CPU Sıcaklığı Ölçme Programı, Core Temp

Core Temp, sıcaklık ölçmek için kullanılabilecek en basit ve kullanışlı programlardan bir tanesi. Ancak bu program ile sadece işlemcinin sıcaklığını görebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Core Temp Kullanımı

  • İlk adımda Core Temp indir
    linkine tıklayarak programı bilgisayarınıza indirin ve kurun.
  • Program kurup çalıştırdıktan sonra açılan pencerede karşınıza direkt olarak işlemcinin ısı değerleri gelecektir. Açılan pencerenin en altındaki CPU #0 kısmına bakarak işlemcinizin anlık sıcaklığını görebilirsiniz.
  • Bu kısmın hemen sağındaki değeri, işlemcinin gördüğü en düşük sıcaklığı gösterir. Mak. değeriyse işlemcinin gördüğü en yüksek sıcaklığı gösterir.

PC Sıcaklık Ölçme Programı HWMonitor

CPUID HWMonitor programıyla bilgisayarınızdaki birçok donanımın ısı değerini kolayca öğrenebilirsiniz. Yani hem CPU hem GPU sıcaklık ölçme programı arıyorsanız, HWMonitor programını tercih edebilirsiniz.

HWMonitor Sıcaklık Ölçme

HWMonitor

  • İlk olarak HWMonitor indir bağlantısına gidin ve SETUP yazan butona tıklayarak programı bilgisayarınıza indirin. Programı indirip kurduktan sonra çalıştırdığınızda karşınıza gelen pencerede birçok sıcaklık değeri göreceksiniz.
  • Bu pencerede Temperatures yazan kısmın hemen altındaki CPU kısmına bakarak işlemcinin anlık sıcaklığını görebilirsiniz. Ayrıca, SYS yazan kısımda bilgisayarınızın genel sistem sıcaklığını görebilmeniz mümkün.
  • Aynı pencerede alta doğru indiğinizde ekran kartınızın modelinin yazdığı bir kısım göreceksiniz. Bu kısımdaki Temperatures kısmına göz attığınızda GPU yani ekran kartınızın sıcaklığını görebilirsiniz.
  • Üstelik, bu programda sıcaklık değerlerinin yanı sıra anlık işlemci voltaj değerini ve hatta anlık RAM bellek kullanımını bile görebilirsiniz. Yani HWMonitor programını sadece bir PC sıcaklık ölçme programı olarak tanımlamak biraz haksızlık olur.

Bir yorum bırakınız...

*

Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Stratejileri

Dijital pazarlama, internetin bizlere sunduğu en büyük faydalardan birisi. Dijital pazarlama stratejileri doğru kullanıldığında çok faydalı olabiliyor. Pazarlama stratejileri, işletmelere önemli derecede değer katıyor ...
Windows 11'de DirectStorage

Windows 11’de DirectStorage Nedir? Nasıl Çalışır?

Microsoft, 2022'nin başlarında  oyunlarda daha hızlı yükleme süresi ve daha iyi bir performans vaat eden DirectStorage'ın piyasaya sürüleceğini duyurmuş, 2022 sonlarında güncellemeler yapmıştı.  DirectStorage ...
Linux Dağıtımı Nedir

Linux Dağıtımı Nedir? En İyi Linux Dağıtımları

Linux çekirdeğiyle oluşturulan işletim sistemlerine Linux dağıtımı denir. En iyi Linux dağıtımları ve daha fazlası için içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bilgisayar ve mobil cihazların yazılım olmadan ...
fark

Google Workspace ve Office 365 (Microsoft 365) Farkı

COVID-19 salgınından sonra evden çalışma yöntemlerine geçiş yapıldı. Remote çalışma modelleri oldukça yaygınlaştı. Bu nedenle bir çok firma bulut ssistemlere geçişi hızlandırdı. Bulut sistemlerden ...
Redis Nedir Avantajları

Redis Nedir? Avantajları ve Kullanım Alanları

Veritabanlarının önemi artarken Redis nedir gibi sorular daha fazla merak ediliyor. Redis’in açık kaynaklı bir veri yapısı sunucusu olduğunu söyleyebiliriz. Teknolojinin gelişimi verileri çok ...
visual-studio-code-code

Windows 11’de Visual Studio Code Hata Düzeltme

Visual Studio Code, programlama meraklıları tarafından yaygın olarak tercih edilen popüler bir IDE (Integrated Development Environment)'dir.  Programlama deneyiminizi daha iyi hale getirmek için Visual ...
android Auto-Rotate

Android’de Otomatik Döndürme Çalışmıyor mu?

Android telefonlar ekrana bakma yönününüzü algılayabilir ve ekranı yatay veya dikey moda döndürebilir. Ancak bazen Android'de otomatik döndürme özelliği çalışmayabilmektedir. Çoğu zaman, seçeneğin devre ...
wpa3

WPA3 Wi-Fi Güvenlik Standardı Nedir? WPA2’den Farkı

WPA3, ik olarak karşımıza 2018 yılında çıkmıştır, ancak bize ne gibi fayda sağlayacak gibi  detayları hakkında bazı noktalar kafamızı kurcalıyor olabilir. Bu yazımızda WPA3 ...
Thunderbolt ve USB-C: Fark Nedir

Thunderbolt ve USB-C Arasındaki Fark

Thunderbolt ve USB-C cihazları bir birine bağlamak için son zamalarda karşımıza çıkmaktadır. Cihazlar arası bağlantı bileşenleri çeşitlendikçe hangisi daha iyi veya birinin diğerinden farkı ...
Windows 11'de OneDrive Yedeklemeyi Durdurma

Windows 11’de OneDrive Yedeklemeyi Durdurma

OneDrive, bilgisayardaki dosyalarınızı Windows 10 ve Windows 11 bilgisayarlarınız arasında otomatik olarak senkronize ederek yedekler. OneDrive, bilgisayarınızda her yerden ulaşmak istediğiniz veya bulut bir ...