Perl dilini, birçok kullanıcı gördüğünde Perl programlama dili nedir? Sorusunu merak ediyor. Bizde bu yüzden yazımızda bu yazılım dilinden ve özelliklerinden bahsetmek istiyoruz. Yazılım alanında karşımıza çok fazla programlama dili çıkabiliyor. Bu dillerden bazıları oldukça fazla alanda birçok sebeple kullanılıyor.
Fazlasıyla yaygın olan yazılım dillerinin yanı sıra daha az bilinen bazı yazılım dilleri de mevcut. Perl yazılım dili de çok fazla kullanılmayan ancak yine de birçok kullanıcı tarafından tercih edilen bir dil. Eğer sizde bu programlama dili hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Perl Nedir? Nerelerde Kullanılır?
İlk olarak Perl programlama dili nerelerde kullanılır? Bahsetmek istiyoruz. Popüler olarak web geliştirmede kullanılan dil, aynı zamanda sistem yönetimi ve veri yönetimi gibi yerlerde de kullanılabiliyor. Ek olarak Nesne Yönelimli Programlama içinde kullanılabilen dil, görüntü düzenleme ve oluşturmak içinde kullanılabilir.
Dilden bahsedecek olursak, metin düzenleme için özel olarak tasarlandığını belirtelim. Açık kaynak kodlu olan dil, bu sayede birçok kişi tarafından geliştirilebiliyor. Larry Wall tarafından oluşturulan dilin herhangi bir açılımı bulunmuyor.
Bu kısımda son olarak Perl’in etkilediği ve etkilendiği diller hakkında bilgi vermek istiyoruz. Dili oluşturan Larry Wall, C, Pascal, C++, AWK, sed, Python ve Lips dillerinden etkilenmiş. Bunun yanı sıra dilin Ruby, ECMAScript, Python dillerine ek olarak PHP ve JavaScript dillerini de etkilediğini belirtelim.
Perl Programlama Dili Perl Özellikleri Neler?
Perl programlama dili özellikleri birçok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Dilin birçok özelliği aşağıdaki şekilde oluşuyor.
Esnek ve Sürekli Gelişebilir
Sürekli gelişebilen dilin özel olarak çalışan gönüllüleri bulunuyor. Ayrıca Perl, esnekliğiyle ön plana çıkıyor.
Nesne Yönelimli Programlama Yapılabilir
Nesneye yönelik bir dil olan Perl sayesinde diğer birçok dil gibi Nesne Yönelimli Programlama yapabiliyorsunuz. Kısacası Python, Java ve C++ gibi diller yerine Nesne Yönelimli Programlama için bu dili tercih edebilirsiniz.
Kolay ve Anlaması Basit
Sözdizimsel olarak C diline benzeyen Perl dili, oldukça anlaşılabilir bir yapıya sahip. Daha önce dilin birçok farklı dilden esinlenerek yazıldığını belirtmiştik. İşte bu durum sayesinde dil oldukça anlaması basit halde karşımıza çıkıyor ve kolay öğrenilebiliyor.
Metin İşleme ve Ayrıştırma Konusunda En Güçlü Yazılım Dili
Görüntü tanıma ve metin işleme konularında Perl programlama dili oldukça güçlü olarak karşımıza çıkıyor. Daha önce belirttiğimiz gibi Perl metin düzenlemeye özel hazırlanmış. Bu yüzden dilin görüntü tanıma ve metin işleme konularında kullanılabilecek en pratik ve güçlü dil olarak gözüktüğünü belirtelim.
Geniş Kod Yelpazeli CPAN Kütüphanesine Sahip
Perl’in önemli özelliklerinden birisi CPAN yani Comprehensive Perl Archive Network kütüphanesine sahip olması. İçerisinde birçok modül bulunduran bu kütüphane de fazlasıyla geniş bir kod yelpazesi bulunuyor.
Açık Kaynak Kodlu
Yazımızda son olarak dilin açık kaynak kodlu olduğunu belirtelim. Perl böylece birçok kişi tarafından ücretsiz erişebilir ve geliştirilebilir durumda.
Bir yorum bırakınız...