Polen alerjisi nedir? Neden olur? Güzel geçen bir kıştan sonra gelecek olan bahar mevsiminde polen alerjisi ile karşılaşmanız an meselesi olabilir. Her ne kadar masum gibi gözükse de yol açtığı durumlar hiç de öyle değil.
Polen alerjileri tarihteki ilk alerjik reaksiyonlardandır. Erkek üreme hücresi olarak bilinen polenler baharın gelmesi ile birlikte ortaya çıkmaya başlarlar. Ortaya çıkan bu üreme hücreleri rüzgârdan aldıkları güç ile birlikte 500km ve hatta daha uzun mesafelere kadar gidebilirler.
Gidilen mesafenin sonunda çoğalmayı sağlayarak baharın oluşmasına yeni bitkilerin açmasına ve doğanın oluşmasına katkı sağlarlar.
Polen Alerjisi Nedir?
Polen alerjisi nedir? İlkbahar zamanlarında, yaz zamanlarında ve hatta son bahar zamanlarında ortaya çıkan polenler bazı kişilerde olumsuz etkiler oluşmasına neden olmakta.
Bağışıklık sistemi normal şartlarda dışarıdan gelen olumsuzlukları önlemek amacı ile etkileşimde bulunur. Polenler her ne kadar masum bir dış etken olsalar da bazı kişilerde bağışıklık sistemi bu masumluğu anlayamıyor.
Tehditkâr bir dış etken olduğunu düşünen bağışıklık sistemi kişinin kendini koruyabilmesi adına adımlar atıyor. Her ne kadar amacı doğru bir şey olsa da gösterdiği tepkiler nedeni ile kişiyi “hasta” konumuna getiriyor.
Polen Alerjisi Karşısında Vücut Nasıl Tepki Gösterir?
Polen alerjisi karşısında vücudumuz nasıl tepik gösterir? Vücudumuz yaşanan bu alerjik reaksiyon ile mücadele etmek için IgE antikorlarını üretmeye başlar. Üretilen bu antikorlar söz konusu polenlere karşı gelmesi adına salınır.
IgE antikorları mast hücrelerine bağlanmak için yola çıkar, bağlantı sonrasında histamin salgılanması gerçekleşir. Histamin, polen alerjisi konusunda karşı atağa geçen etkili elemandır.
Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Polen alerjisi belirtileri nelerdir? Polenler alerjik reaksiyonalar yol açabilecek masum hücrelerdir. Her ne kadar vücut bu hücreleri saldırgan hücreler olarak görüyor olsa da kişiye zararı yoktur.
Bu aşamada zararı veren durum, polenin kişiyi korumak için attığı adımlarda gizlidir. Oluşan kendini koruma isteği sonucunda bazı reaksiyonlar meydana gelmekte. Bu reaksiyonlar kişilere zarar verme konumunda bulunabilir.
- Şiddetli ve sürekli hapşırık.
- Burunlarda tıkanıklık ve nefes darlığı.
- Sürekli akan burun.
- Gözlerde sulanma ve kaşınma.
- Boğazlarda tahriş ve kaşınma.
- Şiddetli öksürük.
- Göğüsten gelen hırıltı sesi.
- Tat ve koku konusunda kayıplar.
- Göz çevresinde şişkinlikler.
Söz konusu temel belirtiler bunlardı, her ne kadar büyük sorunlar yaşatabilecek belirtiler değil gibi gözüküyor olsalar da durum böyle değil. Astım rahatsızlığı ya da kronik bir rahatsızlığı olan kişilerde bu durumlar iki veya üç katına kadar kötüleme gösterebilmekte.
Nefes darlığı çeken kişilerde nefes alma sorunları, ölüm hissi gibi durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda acil müdahale her zaman önemlidir.