Dijitalleşme, her geçen gün hızla artmaktadır. Dijitalleşme yolunda da karşımıza veri tabanı yönetim sistemleri çıkmaktadır. Bu veri tabanı yönetim modellerinden biri de PostgreSQL’dir. Peki PostgreSQL nedir, özellikleri nelerdir ve nerelerde kullanılır? hep birlikte yakından inceleyelim.
PostgreSQL Nedir?
İlk adı Postgres olan PostgreSQL, nesne tabanlı veri tabanı modelini baz alan güçlü bir çapraz platform veritabanı yönetim sistemidir (DBMS). Açık kaynak kodlu olarak ücretsiz bir şekilde sunulur. Kod yapısını istediğiniz gibi görüntülemenize ve değiştirmenize olanak tanır.
Genel kapsamda ilişkisel bir veritabanı olan Postgres, SQL standartlarını kullanmaya meyillidir. Aslında, Postgres bu uyumun gerçekçiliği ifade etmekadına PostgreSQL olarak yeniden adlandırıldı. Diğer veritabanı yönetim sistemlerinden farklı olarak, Postgres yalnızca SQL’in güçlü yanlarını sunmakla kalmaz, aynı zamanda SQL dilini büyük ölçekli karmaşık iş yüklerinin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan ek yeteneklerle genişleterek farklı bir boyut kazandırır. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak, bazı SQL sorguları bir Postgresveritabanında kullanıldığında farklı performans sergileyebilir veya küçük sözdizimi (Syntax) farklılıklarına sahip olabilir.
PostgreSQL’i Öne Çıkaran Özellikleri
Her Postgres veritabanı CHAR, VARCHAR, BOOLEAN, INTEGER, NUMERIC, TIMESTAMP, DATE ve INTERVAL gibi sık kullanılan veri türlerini işleyebilmektedir. Ek olarak, geometrik şekiller, ağ adresleri, JSON girişleri, bit dizeleri ve metin aramaları gibi karmaşık nesneleri depolayabilirsiniz.
Tüm PostgreSQL işlemleri ATİD uyumludur, yani Atomiklik, Tutarlılık, İzolasyon ve Dayanıklılık gibi göz önünde bulundurulması gereken özellikleri karşılar. Dahası, birleştirmeler, yabancı anahtarlar, tetikleyiciler, görünümler ve saklı yordamlar için destek bulacaksınız. Bu, her Postgres veritabanını oldukça genişletilebilir ve çok güvenilir kılar.
Genişletilebilir olması sayesinde, kendi özel veri türlerinizi ve işlevlerinizi tanımlamanıza da izin verir. Bu özelliği sağlamasının en güzel tarafı, en rahat olduğunuz programlama dilini kullanabilmenizdir. Java, Python, Perl, Go, Ruby, C, C ++, gibi birçok popüler protokolü ve programlama dilini destekler.
PostgreSQL Nerelerde Kullanılır?
Açık kaynak kodlu yapısı ve kapsamlı özellik listesi ile Postgres ücretsiz olarak kullanılabilir ve teknik yeterlilik bakımından diğer ticari veritabanı yönetim sistemleriyle aynı segmenttedir. Bu özellikleri, Postgres veritabanlarını hem büyük hem de küçük işletmeler için cazip bir hale getiriyor.
PostgreSQL, büyük veri boyutlarını destekleyebildiğinden ve bilgi depolamak için kullanılabildiğinden finans endüstrisinde sıklıkla karşılaşırsınız. Ayrıca, tüm veritabanı işlemleri tamamen ACID uyumlu çalışabildiği için, ATM’leri güçlendirmek ve diğer çevrimiçi iş (OLTP) görevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Finans sektörünün yanı sıra, bilimsel alanlarda da kullanıldığını göreceksiniz. Matlab ve R gibi matematiksel yazılımlar ile entegre edilebilir, bu nedenle veritabanı genellikle veri analizi için kullanılır. PostgreSQL’i aktif olarak kullanan bazı kuruluşlar arasında Uluslararası Uzay İstasyonu ve bazı ülkelerde ulusal hava durumu hizmetleri bulunur.
Postgres veritabanları sosyal ağlara da hükmeder. Reddit, Instagram ve Disqus gibi en popüler sosyal uygulamalar, kullanıcılarının verilerini ve etkileşimlerini depolamak için PostgreSQL’den destek alıyor.
Ayrıca PostGIS uzantısı sayesinde, coğrafi nesneleri ve jeo-uzamsal verileri depo etmek için kullanılabilir. Bu, onu seyahat ve navigasyon tabanlı şirketler için harika bir veritabanı yapar. Postgres veritabanlarını kullanan bazı örnekleri arasında TripAdvisor, FlightAware ve OpenStreetMap bulunur.
PostgreSQL vs MySQL Arasındaki fark
En popüler web alanı barındırma servisleri, genelde veritabanı olarak MySQL kullanır. PostgreSQL ile MySQL’i karşılaştırdıktan sonra, temel farkların neler olduğunu öğrenebilir ve tercih ettiğiniz veritabanı yönetim sistemini seçerken bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.
PostgreSQL vs MySQL arasındaki temel farklardan biri, ATİD (Resmi olarak ACID) uyumluluğu farkıdır. PostgreSQL tamamen ACID uyumlu olsa da MySQL yalnızca InnoDB Cluster Storage motorunu kullanırken ACID standartlarını karşılıyor.
Diğer dikkate değer bir diğer farklılık ise, MySQL’in yüksek okuma hızlarına ve nispeten yavaş yazma hızlarına sahip olmasıdır. Bunun aksine hem okuma hem de yazma hızları söz konusu olduğunda PostgreSQL veritabanlarıöne çıkar. Bu nedenle MySQL, veritabanından sürekli okuduğunuz ve nadiren ona yazdığınız web siteleri ve uygulamalar için daha iyi bir seçim olur.
Bir yorum bırakınız...