Microsoft, Windows 7 ile birlikte CMD (Windows Command Prompt) Komut İstemi’nden daha güçlü bir komut komut dosyası dili olan PowerShell’i ekledi. Windows 7’den bu yana, PowerShell daha da öne çıkıyor, hatta Windows 10’da varsayılan seçenek haline geldi.
PowerShell, geleneksel Komut İstemi (CMD) ‘nden daha karmaşıktır, ancak aynı zamanda çok daha güçlüdür. Komut İstemi (CMD), Linux ve diğer Unix benzeri sistemlerdeki komut sistemleri ile rekabet edecek derecede değildir, ancak PowerShell oldukça iyi şekilde rekabet eder. Buna ek olarak, çoğu Komut İstemi CMD komutları, PowerShell’de kullanılabilir.
PowerShell ve CMD Arasındaki Fark Nedir?
PowerShell aslında Komut İstemi (CMD)’nden çok farklı. PowerShell’de “cmdlet” olarak bilinen farklı komutlar kullanır. Komut İstemi’nden erişilemeyen bir çok sistem yönetim görevi PowerShell cmdlet’leri aracılığıyla görünür.
PowerShell, tıpkı Linux’un yaptığı gibi, bir cmdlet’in çıkışını başka bir cmdlet’in girişine iletmenize izin veren boruları kullanır. Böylece, aynı verileri işlemek için çoklu cmdlet’leri sırayla kullanabilirsiniz. PowerShell’deki hemen hemen her şey, bir cmdlet’ten aldığınız her yanıtı içeren bir nesnedir. Bu, PowerShell’in bir programlama dili gibi daha fazla çalışan, cmdlet’ler arasında daha karmaşık verileri paylaşmasına izin verir.
PowerShell sadece bir yapı değildir. Komut İstemi ile yapabileceğinizden çok daha kolay Windows sistemlerini yönetmek için karmaşık komut dosyaları oluşturmak için kullanabileceğiniz güçlü bir komut dosyası ortamıdır.
Komut İstemi (CMD), Windows’da bulunan eski bir ortamdır; DOS sisteminde bulabileceğiniz çeşitli DOS komutlarını kopyalayan bir ortamdır. Bu sınırlıdır, birçok Windows sistem yönetim özelliklerine erişemiyor, karmaşık betikleri yazmanın daha zor ve benzeri yolu ise PowerShell’dir. PowerShell, Windows sistem yöneticilerinin Windows’u yönetmek için daha modern bir komut satırı ortamı kullanmasına olanak veren yeni bir ortamdır.
Kısaca söylemek gerekirse Komut İstemi (CMD), eski versiyon olan basit komut ortamıdır. PowerShell ise daha karmaşık kodlar yazarak bilgisayarı daha etkin yönetebileceğiniz yeni bir sistemdir.
Windows kullanıcısı PowerShell’i ne zaman kullanmak ister?
Zaman zaman ping, ipconfig gibi komutları çalıştırmak için Komut İstemi (CMD)’ni kullanırız. Bu tür komut çalıştırma işlemlerinde PowerShell’i çalıştırma ihtiyacı duyulmaz. CMD yeterli olur.
PowerShell, Komut İstemi’nden çok daha güçlü bir komut satırı ortamıdır. Bunu örnek açıklamak gerekirse Örneğin, bir klasörde birden çok dosyayı yeniden adlandırmak için PowerShell komutu kullanarak arama ve değiştirme işlemi yapabilirsiniz. Normalde üçüncü taraf bir program yüklemeyi gerektiren bir işlemdir. Bir çok üçüncü taraf uygulamasının yapabileceği işlemler PowerShell ile yapılabilir. Bu, Linux kullanıcılarının her zaman kendi komut satırı ortamlarıyla yapabildikleri aynı şeydir. Bu yönüyle Linux’e benzer bir özelliktir.
Sistem yöneticileri, PowerShell’i öğrenmek isterler, böylece sistemlerini daha verimli bir şekilde yönetebilirler ve çeşitli sistem yönetimi görevlerini otomatikleştirmek için bir komut dosyası yazılması gerekirse, bunu PowerShell ile yapılması gerekir.
Eşdeğerler Komutlar
Birçok ortak Komut İstemi (CMD) DOS komutu – ipconfig’ten CD’ye – PowerShell ortamında çalışır. Bunun nedeni, PowerShell’in eski komutları yazarken yeni cmdlet’leri çalıştırarak eski komutları uygun yeni cmdlet’lere işaret eden “Alias (takma ad)” içermesidir.
Komut İstemi (CMD) ortamında DOS komutları kullanıldığı için bu komutları bilenler çoğunluktadır. Bir dos komutun PowerShell’de Alias karşılığına sahip olup olmadığını ve karşılığı olan “Alias” adını görmek görmek için PowerShell’e örnek olarak DOS’daki “cd”nin karşılığını görmek için “Get-Alias cd” komutunu yazın ve enter’a basın kaşılığında Dos’un “cd” kaşılığı olan “Set-Location” olduğunu göreceksiniz. Sadece “Get-Alias” yazıp enter’a basarsanız tüm Dos komutların karşılığı “Alias” listesi karşınıza çıkacaktır. Elbet bu komutları yorumlayıp kodlar yazmak kişinin bilgi ve becerisine bağlıdır.
Bir yorum bırakınız...