QLED ve OLED TV Arasındaki Fark Nedir? ∞

QLED ve OLED TV Arasındaki Fark Nedir?

oled qledTV teknolojisi hızla gelişmektedir. En son TV aldığınız zamandan beri TV teknolojisi muhtemelen çok değişmiştir. Yeni bir TV alacaksanız teknolojik olarak çok farkı teknolojiler mevcuttur. Yeni TV arıyorsanız muhtemelen QLED ve OLED ifadesi ile karşılaşmışınızdır. Peki bunların arasında ne fark vardır?

Kısaca  QLED, yüksek kaliteli, kuantum noktalarla beslenen LED TV serilerini tanımlamak için Samsung tarafından kodlanmış ve ticari markalı bir terimdir.

Öte yandan, OLED, iç kompozisyon biraz farklı olsa da, bir LED ekranın etrafında olması anlamında QLED’e biraz benziyor; QLED TV’ler, bir LED levha ile aydınlatılan kuantum noktalarından kaçarken, OLED TV’ler milyonlarca ayrı organik ışık yayan diyottan oluşur. Her ikisi de fantastik sonuçlar veriyor.

İşte, ne oldukları, ne yaptıkları ve en iyi oldukları da dahil olmak üzere QLED ve OLED hakkında bilmeniz gereken her şey.

QLED NEDİR?

QLED TV’ler Samsung’a göre performansı artırmak, daha iyi parlaklık ve daha geniş bir renk spektrumu sağlayan kuantum noktaları kullanan LED TV’lerdir. Kesinlikle OLED TV’lerle karıştırılmamalıdır. Bunun nedeni, kuantum noktalarının doğrudan gördüğünüz renkleri yaymamasıdır. Renk filtresi görevi gören bir filme yayılıyorlar.

OLED NEDİR?

OLED TV’nin arkasında çok fazla teknoloji yok. OLED organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Bir OLED TV, her biri elektrikle beslendiğinde her biri ayrı olarak aydınlanan ve dolayısıyla ekranın yayılması anlamına gelen, her biri ayrı ayrı aydınlatılan, her bir piksel olarak oluşan milyonlarca OLED’den oluşur.

Bu nedenle, bireysel bir OLED pikseli güç beslemiyorsa, kapanır ve böylece tamamen TV’nin kapatıldığı gibi siyah görünür. Bununla birlikte, QLED’ler film boyunca ışık beslemek için bütün bir LED arka ışığına ihtiyaç duyduklarından, siyah olması gereken bölümleri karartmak için yazılım kullanmak zorunda oldukları için bu lükse sahip değiller.

QLED ve OLED KARŞILAŞTIRMASI

Şimdi, parlaklık, kontrast, görüş açıları ve tepki süresi ve kullanım ömrü gibi diğer önemli performans hususları açısından hangisinin zirveye ulaştığını belirlemek için QLED ve OLED’i karşılaştıralım.

SİYAH SEVİYESİ

Bir ekranın derin, koyu siyahlar üretme yeteneği tartışmasız mükemmel bir görüntü kalitesi elde etmede en önemli faktördür. Daha derin siyahlar daha yüksek kontrast ve daha zengin renklere  ve böylece daha gerçekçi ve göz kamaştırıcı bir görüntüyü ortaya koyar. Siyah seviyelere gelince, OLED tartışmasız şampiyon olarak hüküm sürüyor.

Fakat farkedilebilir mi? Kesinlikle fark edilir. Örneğin, aksiyon dolu bir filmi izliyorsanız ve sahnenin siyah renkte olması gereken bölümlerinde veya aradaki posta kutusu çubuklarında hafif bir parlama olduğunu görebilirsiniz.

Samsung, QLED TV’lerde siyah seviyelerini iyileştirmeye ve 2018’de sorunu azalttığı söylenen yeni bir yansımayı önleyici katmana girişte çok fazla zaman ve para harcadı ve firma teknolojiyi geliştirmeye başladığında, siyahlar bölümündeki QLED ile OLED arasındaki boşluğu kapattı.

Ancak, OLED zirvede; Bir piksel elektrik elde etmiyorsa, ışık üretmez ve bu nedenle tamamen siyah kalır.

PARLAKLIK

QLED TV’ler, kuantum noktalarının renk spektrumundaki daha parlak renk tonlarına doygunluk kaybetmeden ulaşma kabiliyetine sahip olması nedeniyle parlaklık söz konusu olduğunda önemli bir avantaja sahip.

QLED TV’lerin HDR için daha iyi olduğu söylenebilir, çünkü görüntülerde spektral vurgulamalar, örneğin bir göl veya parlak bir arabadan yansıyan ışığın parlaması daha güçlü ve daha kolay görülebilir.  QLED’in parlaklık avantajı, büyük görsel yumruk HDR içeriğinin sunması için çok yararlı olabilir. Bu nedenle burda kazanan QLED diyebiliriz.

RENK

QLED TV’lerde kuantum noktalarının kullanılması, renk doğruluğu, renk parlaklığı ve renk hacmi açısından aşırı parlaklık seviyelerinde daha geniş doygunlukta renk yelpazesi bir avantajlıdır. QLED’lerin harika renkler sağladığı gerçeğini inkar edilemez.

TEPKİ SÜRESİ

QLED TV’de, kümeler halinde diyotlar düzenlenir ve yanar, böylece bireysel olanlar devre dışı bırakılamaz. OLED şu anda Samsung’un MicroLED’i de dahil olmak üzere, günümüzde kullanılmakta olan TV teknolojilerinin en hızlı tepki süresini sunuyor ve bu konuda net bir kazanan oldu.

GÖRÜŞ AÇISI

QLED ekranlarda en iyi görüntüleme açısı ölü merkezdir ve resim kalitesi hem renkli olarak azalır hem de bir yandan diğerine ya da yukarı ve aşağı hareket ettiğinizde kontrast oluşturur.

OLED ekranlar, sert görüntüleme açılarında 84 dereceye kadar parlaklık kaybı olmadan görüntülenebilir. OLED açık bir avantaj sağlıyor.

BOYUT

OLED’ler 88 inç’e kadar mevcuttur. QLED’ler 100 inç ve üstü kadar büyüyor. Burada kazanan QLED oluyor.

GÜÇ TÜKETİMİ

OLED panelleri son derece incedir ve arka ışık gerektirmez. Dolayısıyla, OLED TV’ler, QLED TV’lerden daha hafiftir. Ayrıca daha az güç gerektirir, bu da onları daha verimli hale getirir. Bu durumda kazanan OLED

KARAR

QLED daha yüksek bir parlaklık, daha uzun kullanım ömrü ve daha büyük ekran boyutları sağlayarak öne çıkıyor. Öte yandan OLED daha iyi bir görüş açısına, daha derin siyah seviyelerine sahip ve daha az güç kullanıyor. Her ikisi de harika, ancak aralarında seçim yapmak size kalmıştır.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...