QR Kodu Nedir ve Ne İşe Yarar? | Sonsuz Teknoloji

QR Kodu Nedir ve Ne İşe Yarar?

qr kod

QR kodları, hemen hemen her alanda karşımıza çıkmaktadır. Marketçilikten tutun bankacılık işlemlerine kadar QR kodları ile karşılaşmaktayız. Bu kodları akıllı telefon kamerasıyla okumak mümkündür. Birçok uygulama mevcuttur. Bu uygulamalar barkodu okuttuğunuzda sizi barkod kodundan aldığı bilgi ile sizi bir web sitesine veya webde arama yönlendirir.

QR Kodu Nedir?

“Quick Response code – Hızlı Yanıt kodu”un kısaltması olan QR kodları, ilk olarak Japonya’da geliştirilen kare barkodlardır. Bir dizi yatay çizgiden oluşan geleneksel barkodlarının aksine, bir QR kodu daha hızlı bir şekilde okunabilir ve daha fazla bilgi içerebilir. QR kodları cihazlar ile okunabilen etiketlerdir. Cihazlar aracılığı ile bilgisayara aktarılan metinsel bilgiler okunabilir.

QR kodları yalnızca depolardaki ürünleri taramak için kullanılan bir teknoloji değildir. Reklamlarda, iş dünyasında, ürün ambalajında, yol kenarındaki reklam panolarında ve hatta bazı web sitelerinde her yerde bulundukları tüketici alanına taşındılar.

QR Kodu Ne İşe Yarar?

QR kodlarının telefonunuzda bir işlem gerçekleştirmenin hızlı bir yolu olması amaçlanmıştır. Yakın alan iletişiminden  near-field communication (NFC) farklı olarak, QR kodları herhangi bir fantezi elektroniği içermez veya özel teknoloji gerektirmez Bunlar yalnızca herhangi bir kamerayla okunabilen bir kağıda basılmış beyaz ve siyah ızgaradır.

Tipik olarak, QR kodları bir akıllı telefondaki tarayıcı uygulamasıyla okunur. Uygulama, barkodu içeren bir fotoğraf çekmenize olanak tanır, ardından barkodu bulur, makinede okunabilir verileri analiz eder ve sizin için anlamlı bilgilere dönüştürür.

Örneğin, bir reklam panosunda, iş penceresinde veya bir ürünün ambalajında ​​bir barkod görebilirsiniz. Bu şekilde tarandıktan sonra, tipik bir QR kodu sizi doğrudan işletmelerin web sitesine götürür. Bu durumda, QR kodu bir web sitesi adresi (URL) içerir. QR kodunun amacı, telefonunuza bir web adresi yazmadan web sitelerine kolayca erişmenizi sağlamaktır .

QR kodları başka amaçlar için de kullanılabilir. Örneğin, Google’ın iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi olan Google Authenticator’ı kurduğunuzda, Google bilgisayar ekranınızda bir QR kodu gösterecektir. Bu QR kodu, akıllı telefonunuzdaki Google Authenticator uygulamasıyla taranabilir ve akıllı telefonunuz otomatik olarak kimlik doğrulama bilgilerinizi girecektir. Bu, bir doğrulama kodunu el ile yazmaktan ve doğru yazılıp yazılmadığını kontrol etmekten çok daha uygundur. Benzer uygulama WhatsApp’ta da vardır. Bilgisayarda Whatsapp kullanmak için de QR kodu kullanılır.

Bu durumda, bir bilgisayarın ve akıllı telefonun birbiriyle iletişim kurmasına izin vermek için bir QR kodu kullanılır. Herhangi bir bağlantı kurmaları gerekmiyor, hatta aynı ağ üzerinde olmaları gerekmiyor – akıllı telefon sadece bilgisayarın ekranını okuyor.

Web sitelerinde oturum açmak için QR kodları da kullanılabilir. AirDroid, AirDroid uygulamasıyla ekranınızda görüntülenen bir QR kodunu tarayarak giriş yapmanızı sağlar. Kodu taramak, hem akıllı telefona hem de bilgisayara erişiminiz olduğunu kanıtlar; bu nedenle bir şifre girmeniz gerekmez.

QR kodlarının kullanımları vardır. NFC gibi daha karmaşık teknolojilerden farklı olarak, herhangi bir cihazda çalışan düşük teknolojili bir çözümdür. QR kodlarının Google Authenticator’ı kurmayı çok daha kolay hale getirme şekli, belirli durumlarda yararlarını doğrular ve ürünleri izlemesi ve tanımlaması gereken işletmeler için geleneksel UPC barkodlarından daha gelişmiş bir teknolojidir.

Günlük yaşamlarımızda karşılaştığımız QR kodlarının çoğu reklam panolarında, ticari alanlarda, broşürlerde ve ürün paketlemede yer alıyor. Bir QR kodu kullanmak için, birinin telefonunda özel bir barkod okuyucu uygulaması olması, uygulamayı başlatması ve web sitesini ziyaret etmek için barkodu taraması gerekir. Aynı zamanda, web sitesi için kısa bir URL yazmış olabilirler veya bunun için bir Google araması yapmış olabilirler.

QR Kodlarını Nasıl Kullanabilirim?

QR kodlarını kullanmak istiyorsanız, tek ihtiyacınız olan şey akıllı telefonunuzdaki bir barkod okuyucu uygulaması kurmaktır.

Android için “Barcode Scanner”  bir barkod okuyucu vardır. Elbette daha fazla uygulamada mevcuttur. Play Store’da QR CCode veya Barcode scanner olarak arattığınızda bir çok uygulama ile karşılaşacaksınız. iPhone telefonlarda da aynı şekilde Apple Store’dan arama yaparak barkod okuyucu uygulamalara sahip olabilirsiniz. Uygulamaları deneyerek hangisini kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

QR kodlarını kullanan Google Authenticator gibi özel uygulamalar, bir tarama yapmanız gerektiğinde başlattıkları kendi QR kod tarayıcılarına sahiptir. Bunun için ayrı bir uygulama kullanmanıza gerek yoktur.

QR kodlarının bazı güvenlik sorunları vardır. Saldırganın bir etikette kötü niyetli bir URL içeren bir QR kodu yazdırması ve yüksek trafikli bir alanda bir QR kodu üzerine yapıştırması kolaydır. Bir QR kodu, mobil tarayıcınızdaki bir URL’ye yönlendirir. Bu nedenle, kullanıcıyı bir mobil kimlik avı sitesine veya mobil işletim sistemindeki bir güvenlik açığından yararlanan bir sayfaya yönlendirmek mümkündür.

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...