Raspberry Pi, ifadesi son zamanlarda karşımıza çok fazla çıkmaktadır. Raspberry Pi, bilgisayar donanım parçasına benzeyen bir görünüme sahip olsa da donanım parçası değil bilgisayarın kendisidir diyebiliriz. Peki Raspberry Pi nedir ne iş yarar?
Raspberry Pi Nedir?
Raspberry Pi özünde bir bilgisayar, ama bildiğiniz bilgisayar kavramını ve yapısını unutun. Kredi kartı büyüklüğünde olan bu mini bilgisayarın ilk satışı 2012 yılında gerçekleştirildi. Aynı adı taşıyan ve İngiltere’de bu vakfın bu mini bilgisayarı üretme amacı, öğrencilere kodlamayı öğretmekti. Aynı zamanda hobi edinmek isteyen insanlar içinde değişik bir alternatif oluşturmaktı.
Raspberry Pi 256 MB ve 512 MB Ram olarak iki farklı model seçeneği ile ilk kez 2012 yılında görücüye çıktı. Modeller arasında Ram dışında çok büyük farklar bulunmuyordu. Birisinde Ethernet girişi ve çift USB varken, diğerinde sadece tek USB girişivardı. Gelişmiş olan model hakkında kısaca teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse;
Raspberry Pi Teknik Özellikleri
- 700 MhzBroadcomBCM 2835 işlemci ve HD destekli BroadcomVideoCore IV grafik işlemcisine sahip.
- 512 MB Ram,
- HDMI Yuvası,
- SD Kart Okuyucu,
- Ethernet girişi
- Linux İşletim Sistemi
- 4 5 Gram bir ağırlığı bulunuyor.
Raspberry Pi Modelleri
Çıktığı zamandan bu yana yaklaşık 8 yıl gibi bir süre geçse de tam 9 farklı modeli satışa çıkarılmıştır. Hepsi aslında temelinde aynı gibi görünse de yeni parçalar ve sistem hızıyla alakalı değişimler göze çarpmaktadır. Model A ve Model B ile başladığı bu yolculukta daha sonra aileye aynı modellerin plusversiyonları olan, Model A+ ve Model B+ eklenmiştir.
B modelini anlattığımız ürünün Plus modeline baktığımız zaman USB sayısının iki katına çıktığını ve 4 tane olduğunu görüyoruz. Normal SD kart yeri bulunurken yenisinde mikro yuva ve 40 pinli GPIO konektöre sahip.
2015 yılında bu kez markayı ön plana çıkartmak için modellerde marka ismine yer verildi. O ana kadar ki en güçlü model olan Raspberry Pi 2 modeli Şubat ayında çıkartılırdı. Bu modelde 1 GB Ram kullanılmaya başlanmış ve aynı zamanda 4 çekirdekli işlemciye geçiş yapılmıştı. Aynı yılın Kasım ayında da Raspberry Pi Zero modeli satışa çıkartılmışve büyük sükse yapmıştı. Çünkü bu model B modeli ile aynı olsa da ondan çok daha küçüktü ve 5 dolar gibi inanılmaz bir fiyat ile satılmıştı.
Çok geçmeden 2016 yılı Şubat ayında Raspberry Pi 3 modeli ile yine karşımıza çıktı. Son modeline Wi-fi ve Bluetooth bağlantısı eklenerek, İşlemci hızı da 1,2 Mhz’eçıkartılmıştı. Peş peşe çıkan bu modellerden sonra uzun bir süre yeni bir model satışa çıkmamıştı. Ta ki 2018 yılı Mart ayında Raspberry Pi 3 plus modeli gelene kadar. Bu model de form ve yapı değişikliğine gidilmemiş ve kablosuz bağlantı ve bluetooth hızlarında 3 kata varan artış sağlanmıştı.Raspberry pi modelleri arasında en son çıkan ve satışta olan modeli ise Pi 4 modelidir.
Raspberry Pi Ne İşe Yarar?
Raspberry Pi ne işe yarar ki diye bir soru akla gelebilir. Ancak küçük olmasına rağmen bir bilgisayarın yaptığı işlerin neredeyse % 85’ini rahatlıkla yapabilir. En basitinden bu küçük aleti internete bağlayarak, görüntü içinde televizyon kullanarak, film seyredilebilir. Görsel bilgilendirme sistemlerinde kullanılarak maliyeti de minimum düzeye indirilebilir. Görsel bilgilendirme sistemleri, döviz fiyatlarının, haberlerin ve pek çok bilginin gösterildiği ekranların hayatımızın her alanında olduğunu düşünürsek, bu küçük aletin yaptığı görevin niteliğini kavramış oluruz.
Raspberry Pi projeler geliştirmek için geliiştiriciler tarafından tercih edilen bir cihazdır. Raspberry Pi ile projeler geliştirmek istiyorsanız, programlama dili bilmeniz gerekiyor. Programlama dili bilen bir kişi Raspberry Pi ile güzel projeler ortaya koyabilir.
Raspberry Pi Nasıl Kullanılır?
Raspberry pi nasıl kullanılır sorusunun cevabı oldukça basittir aslında. Bu mini bilgisayarı kullanmak için sadece HDMI bağlantıya sahip bir ekran ya da televizyon ile klavye ve fare setine ihtiyaç vardır. Bağlantıları tamamladıktan sonra SD karta işletim sistemini kurmamız gerekiyor. Bunun içinde başka bir bilgisayar üzerinden SD karta, ürünün resmi sitesinden sistem dosyalarını indirip kuruluyor. Kurulum bittikten sonra SD kartı mini bilgisayarımıza takıyoruz ve kullanıma hazır hale getiriyoruz.
Bir yorum bırakınız...