Robotik kodlama, kod yazmaya teşvik eden bir kodlama çeşididir. Kodlama ile dünyamızda gelişen her türlü teknoloji ile anlaşabiliriz. Robotik kodlama yapabilmek için kod bilgisine gerek duyulmaz. Çocuklar için eğlenerek kod yapısını öğrenilebilmesi için kod programları tasarlanmıştır. Çocuklarımız robotik kodlama ile problem çözme becerilerini geliştirir, akış diyagramlarını öğrenir, analitik düşünme becerilerini geliştirir ve kodlama nedir nasıl yapılır gibi temel bilgileri kavrar. Robotik kodlama ile hem üretip hem de keyifli zaman geçirmiş olurlar. Kod yazmak ile ilgili hiçbir bilginiz olmayabilir fakat Steve Jobs’ın da dediği gibi, bilgisayar programlamayı herkes öğrenmeli. Çünkü bu sizlere düşünmeyi öğretir.
Her yaşa uygun robotik kodlama eğitimi bulabilirsiniz. Özellikle çocuklar için oyun oynayarak kodlama öğrenilmesini sağlayan uygulamalar mevcut. Bunun için dünyanın en büyük online kodlama eğitimi veren code.org sitesini ziyaret edebilirsiniz. Code.org kodlamayı Angry Birds gibi oyunları kullanarak öğretiyor. Üstelik Türkçe dil seçeneği de mevcut. Bir diğer seçenek ise, Kodu. Kodu, Microsoft tarafından kurulmuştur. Kodu, çocuklar için yarışmalar düzenleyerek kodlamaya teşvik eden bir uygulamadır.
Kodlama yapabilmek için yazılım uzmanı veya bir programcı olmak zorunda değilsiniz. Basit programlar yazarak kendinizi belli bir seviye geliştirebilirsiniz, bunun için pek çok kaynak mevcut. Siz yeter ki isteyin. Peki kodlama nedir kod yazmanın faydası nedir?
Kod Yazmanın Yararları Nelerdir?
- Kodlama analitik düşünme becerisi kazandırır.
- Olay ve durumlar arasında farklı bir bakış açısı sağlar.
- Yaratıcı düşünmeye katkı sağlar.
- Problem çözme yeteneğini gelişir.
- Sistematik düşünmeyi sağlar.
- Makinaların çalışma mantığı daha kolay kavranır.
İnternet Üzerinden Kodlama Nasıl Öğrenilir?
İnternet üzerinden kodlama öğrenebilmek için birçok online kaynak mevcut. Bunlara bir göz atalım,
Code.org
Code.org ile oyun oynayarak kodlama öğrenebilirsiniz.
Scratch
Scratch, 8 ile 16 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanmış kodlama ortamıdır.
Tynker
Tynker eğitim platformu ile görsel programlama dilinin mantığını öğrenebilirsiniz.
Kodable
Kodable, ilkokul öğrencilerine özel olarak hazırlanmış kodlama ortamıdır.
Codespark
Codespark, 4 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanmış olup, çocukların kendi 3D oyunlarını tasarlayabilmesini sağlayan, temel kodlama mantığını öğreten eğitim platformudur.
Kodu
Kodu, çocuklar için tasarlanmış kodlama yarışmaları düzenleyen eğitim platformudur.
Youtube
Youtube üzerinden birçok kodlama eğitimi veren kanal bulmanız mümkün. Youtube ile hem izleyip hem de uygulayarak kısa bir zaman içinde kodlama temellerinizi oluşturabilirsiniz.
Robotik Kodlama Eğitimi Veren Kurumlar Var Mıdır?
Robotik kodlama eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar dışında bazı kurumlar da ücretsiz olarak vermektedir. Bunlar; Kodlama Derneği, İSMEK, Vodafone – Habitat Yarını Kodlayanlar Projesi kapsamında ücretsiz eğitim vermektedir.
Ücretli olarak verilen robotik kodlama eğitimleri de bulunmaktadır.
İstanbul’da Bulunan Robotik Kodlama Kursları
- Maker Çocuk
- Kodlama Atölyesi
- Jr. Robotik Bilim Okulu
Diğer illerde bulunan robotik kodlama kursları,
- RobinCode – Ankara
- Bilişim Garaj Akademisi – Ankara
- Maker Teknoloji – Adana
- Maker STEM Center – Mersin
Bir yorum bırakınız...