Hosting seçimi yaparken karşınıza sanal sunucu VDS seçeneği çıkmış olabilir. Bu durumda VDS’in ne olduğunu yazımızdan öğrenebilir ve en iyi VDS sunucu için araştırmalara başlayabilirsiniz.
WordPress sayesinde bir web sitesi açmak oldukça kolay. Daha sonra sitenizi istediğiniz şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Ancak siteyi açmadan önce hosting seçimi yaparken karşınıza birçok seçenek çıkabiliyor. Bu noktada siteniz için doğru kararı vermeniz gerekiyor.
VDS, hosting seçimi yaparken karşınıza çıkabilecek seçeneklerden bir tanesi. Sanallaştırma teknolojisiyle ortaya çıkan bu sunucuların birçok avantajı mevcut. Ayrıca VDS sunucuların yanı sıra birde VPS sunucular mevcut. VDS’in ne olduğunu öğrenmek için bu içeriğimize göz atabilirsiniz.
VDS Nedir?
Özellikle hosting alacak kişilerin karşısına sanal sunucu VDS çıkabiliyor. VDS sunucular, birçok farklı sebepten dolayı tercih edilebiliyorlar. VDS açılımı, Virtual Dedicated Server yani Sanal Atanmış Sunucu olarak karşımıza çıkıyor.
VDS, fiziksel bir sunucunun sanallaştırma teknolojisiyle birbirinden bağımsız küçük sunuculara bölünmesine denir. Böylece bir fiziksel sunucu birden fazla sunucuya bölünebilir ve bu sunuculardan birçok kişi aynı anda yararlanabilir.
Üstelik VDS sayesinde tüm kullanıcılar bu fiziksel sunucu üzerinde kendilerine özel ayrılmış bir alana sahip olurlar. Yani kullanıcılar aynı fiziksel sunucuyu kullanmalarına rağmen birbirlerinin işlemci ve RAM gibi kaynaklarını kullanamazlar.
Sanal Sunucu VDS Avantajları Nelerdir?
VDS sunucuların birçok avantajı bulunuyor. Bu sunucuların VPS ile farklarını sizlere açıklamaya çalışacağız. Ancak ondan önce avantajlarından biraz bahsetmek istiyoruz. VDS’in bazı avantajları aşağıdaki şekilde oluşuyor.
VDS Sunucu Avantajları
- RAM, işlemci ve disk alanı gibi kaynaklar tamamen kişiye özeldir. Bu sebeple kullanıcıların performansı birbirinden asla etkilenmez.
- Dedicated sunuculara göre daha ekonomiktir ve dedicated ile benzer özellikler sunar.
- İstediğiniz gibi güvenlik yazılımı kurabilirsiniz.
- Site sahiplerine root imkânı sağlar ve bu sayede site üzerindeki kontrolü arttırır.
- İstendiği takdirde kaynak arttırımı yapılabilir.
VPS Nedir?
VPS ile VDS farklarından önce VPS nedir sizlere kısaca açıklamak istiyoruz. VPS açılımı, Virtual Private Server yani Sanal Özel Sunucu olarak karşımıza çıkıyor. VPS, sanallaştırma yazılımıyla bir sunucunun kaynaklarının birden fazla bölüme bölünmesine deniyor. VPS sayesinde fiziksel sunucuyu paylaşan her kullanıcının kendine özel kaynakları oluyor. Bölünme sonrasında bölünen kısımlar arasında herhangi bir veri alışverişi vs. yapılamıyor.
VDS ile VPS Arasındaki Farklar
VDS sunucunun ne olduğunu sizlere aktarmaya çalıştık. VDS’in yanı sıra bu sunucularla oldukça benzer olan VPS sunucular mevcut. Bu yüzden sizlere bu iki sunucu arasındaki bazı farklardan bahsetmek istiyoruz. VDS ile VPS farkları aşağıdaki şekilde oluşuyor.
VDS ile VPS Farkı
- VDS donanımsal olarak, VPS ise yazılımsal olarak ortak kullanılır.
- VPS, VDS sunucuya göre daha ekonomiktir.
- VPS, VDS sunucuya göre daha güçlü bir sunucu kontrolü sunar.
- VPS’te sitelerin performansları birbirinden etkilenebilir. Ancak VDS’te tüm kaynaklar birbirinden bağımsız olduğu için hiçbir sitenin performansı birbirinden etkilenemez.
Sanal sunucu VDS ve VPS arasındaki bazı farklardan ve bu sunuculardan sizlere bahsetmeye çalıştık. Eğer siteniz için bir sunucu arayışındaysanız, bütçenize göre ucuz VDS ve VPS sunucu paketlerini de gözden geçirebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...