
Siber suç ya da bir diğer adıyla bilişim suçları internet çağı ile birlikte sıkça karşımıza çıkan terimler haline gelmiştir. Siber sözcüğü İngilizcede bulunan “cyber” sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu iki sözcüğün anlamı da bilgisayar ağları ile ilgili ya da bilgisayar ağlarına ait olan demektir. Yani siber suç da bilgisayar ağlarına ait verilerden ya da aktivitelerden üretilen bazı kötü niyetli eylemleri tanımlar.
HANGİ EYLEMLER SİBER SUÇ KAPSAMINA GİRER?
Siber suç denildiğinde akla ilk gelen yasadışı hacker aktiviteleridir. Bilgisayar korsanları çeşitli yollarla kişilerin ya da kurumların bilgilerine ulaşabilir ve bu bilgileri ele geçirebilir. Tüm bilgisayar korsanlığı eylemleri siber suç kategorisine girmektedir. Yasadışı yolla bilgi elde edilmesinin yanı sıra şantaj, kötü amaçlı yazılım oluşturma ve bunu yayma ve dağıtılmış ağ saldırıları düzenleme de bu suç kategorisinde yer alır. Bilgisayar korsanları kişilerin ve kurumların şifrelediği pek çok dosyaya ulaşabilir ve bu bilgileri çalarak çeşitli yerlerde kullanabilir ya da bu bilgilerin satışını yapabilir.
SİBER SUÇLAR İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?
Ülkemizde ve dünyada siber suç örgütleri ile mücadele etmekte olan birimler mevcuttur. Emniyet Müdürlükleri tarafından oluşturulan birimler bu tür suçları işleyen kişileri tespit etmekle yükümlüdür. Bu tür suçlar anayasamızda da yer alan maddeler dahilinde en uygun şekilde cezalandırılır ve çeşitli yaptırımlar uygulanır. Bilişim suçları kapsamında yapılan aktiviteler şikayet edildiği takdirde gerekli araştırmalar yapılarak gün yüzüne çıkartılır ve suçun oranına göre cezai işlemler uygulanır.
Bir yorum bırakınız...