Yazımızda SSD performans testi nasıl yapılır sorusuna cevap arayacağız. Böylece diskinize benchmark testi yapabilirsiniz.
Bilgisayarımızda kullanabileceğimiz iki farklı disk türü var. Harddiskler ve SSD’ler, yıllardır hayatımızın içindeler. Harddiskler SSD’lere göre daha az maliyetli olsa da günümüzde bu diskleri kullanmak tam bir işkence.
Çünkü SSD’ler harddisklere göre kat kat daha fazla okuma ve yazma hızı sunuyor. Bu sayede bilgisayarımız çok daha hızlı açılıyor ve işlemler hızlıca tamamlanabiliyor. SSD’nizin okuma ve yazma hızlarını test edebilir ve performansını görebilirsiniz. SSD performans testi nasıl yapılır? M.2 SSD hız testini birlikte öğrenelim.
SSD Benchmark Testi Ne İşe Yarar?
SSD’lerin okuma ve yazma hızları inanılmaz yüksek seviyelere çıkmış durumda. PCI-e teknolojisi geliştikçe, bu disklerin hızları da daha yukarılara çıkıyor. Bu yüzden günümüzde harddisklere para vermek çoğu zaman anlamsız kalıyor. Yeni bir SSD aldıysanız, doğal olarak SSD performans testi nasıl yapılır diye öğrenmek isteyebilirsiniz.
İlgli: SSD İle Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? SSD’nin Faydaları
SSD benchmark testi, diskinizin okuma ve yazma hızlarını görmenizi sağlar. Yani SSD hız testi yaparak aldığınız diskin hangi durumlarda tahmini ne kadar hıza sahip olduğunu görebilirsiniz. Böylece diskin fabrika verilerinde yazan hızları sunup sunmadığını da daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca bu sayede SSD’nizin ne kadar sağlam olduğunu da az çok anlayabilirsiniz. Ancak SSD sağlık testi için kullanabileceğiniz ek programlarda var. Yani sağlık testi ve hız testi için farklı programlarda kullanabilirsiniz.
SSD’nin Sağlık Durumu Nasıl Öğrenilir?
Yeni bir SSD aldıysanız, ilk adımda SSD’nin sağlığını öğrenmeniz daha doğru olacaktır. SSD performans testi nasıl yapılır konusundan önce biraz bundan bahsedelim. Bu test sayesinde, diskin sağlığında bir problem varsa öğrenebilir ve diski iade edebilir veya garantiye yollayabilirsiniz. Özellikle yeni aldığınız SSD’ler için bu testi yapmanız doğru olacaktır.
SSD Sağlık Testi
- İlk adımda CrystalDiskInfo programını indirin ve kurun.
- Programı çalıştırdığınızda açılan ekranda Sağlık Durumu diye bir kısım göreceksiniz. Bu kısımdan SSD’nizin mevcut sağlık durumunu öğrenebilirsiniz. Eğer SSD’yi yeni almanıza rağmen sağlığı %100 değilse, aldığınız firmayla iletişime geçebilir veya ürünü garantiye yollayabilirsiniz.
- Programdaki Sıcaklık kısmından SSD’nin sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Buradaki sıcaklık anormal derecede yüksekse, bir SSD soğutucu almanız doğru olacaktır.
- Programdaki Özellikler kısmından diskin özelliklerini görebilirsiniz.
- Ayrıca Okunan Toplamı ve Yazılan Toplamı kısımlarından yazılan ve okunan verilerin toplam boyutlarını görebilirsiniz.
SSD Performans Testi Nasıl Yapılır?
Artık SSD performans testi nasıl yapılır sorusunu cevaplamanın vakti geldi. SSD okuma yazma hızı ölçme için Crystal Disk Mark programını kullanabilirsiniz. Ücretsiz olan bu uygulama, SSD test programı olarak kolayca kullanılabiliyor.
SSD Benchmark Test
- M2 SSD test programı CrystalDiskMark programını indirin ve kurun.
- Programı açtığınızda karşınıza birçok seçenek gelecektir. Burada bulunan en sağdaki MB/s seçeneğini olduğu gibi bırakın.
- Bu seçeneğin hemen yanında test etmek istediğiniz diski seçeceksiniz. Örneğin, burada C: 23% (214/931GiB) yazacaktır. Siz buradaki açılır menüye tıklayarak test etmek istediğiniz SSD’yi seçin.
- 1GiB seçeneğini olduğu gibi bırakın ve bu seçeneğin solundaki kısmı 5 olarak değiştirin.
- Son olarak All butonuna tıkladığınızda SSD performans testi başlayacaktır. Test esnasında herhangi bir işlem yapmamanız ve sonuna kadar beklemeniz en doğrusu olacaktır.
- Test sonuçlandığında Read kısmında okuma, Write kısmında yazma hızlarını görebilirsiniz.
SSD performans testi nasıl yapılır sorusunun cevabı bu şekilde oluşuyor. Sizde yukarıdaki adımlarla SSD’nizi test edebilir ve yazma ve okuma hızlarını hemen öğrenebilirsiniz.