Valve yaptığı bir açıklama ile Steam kütüphanenizde ki tüm oyunları oynayabileceğiniz yeni bir el konsolu olan Steam Deck konsolunu duyurdu. Bu konsol ile Steam kütüphanenizde ki tüm oyunları oynayabileceksiniz. Valve, Steam Deck’i taşınabilir el bilgisayarı olarak tanımlıyor. Bu konsol Linux bazlı bir işletim sistemi ile gelmekte. Bu sistem altyapısında Proton adlı bir sistem bulunmakta ve Windows temelli oyunları oynatabilmekte. Proton adlı yazılımın en büyük eksiği üçüncü parti hile koruma yazılımlarını çalıştıramaması. Bu durumda FPS oyunlarında hilelere karşı bir koruma olamamasıdır. Fakat Valve bu konuda da bize güvenin diyor. Eğer bu konsolu almak isterseniz size ne sunduğuna ve donanımsal özelliklerine, sunduğu özelliklere göre fiyatının nasıl olduğuna gelin bir bakalım.
Steam Deck Oyunculara ne Vadediyor?
Bu noktada Steam Deck ve oyun konsolunun ayrımını iyi yapabilmek gerekiyor. Valve bize bu oyun konsolunda bir bilgisayarda yapabileceğiniz çoğu şeyi yapabileceğinizi vadediyor. Steam Deck’in kullanıcılar için sunduğu en iyi özellik yazılım olarak bir sınır koymaması. Örneğin ben Linux tabanlı bir işletim sistemi yerine format atıp Windows kullanacağım diyorsanız bunda Valve kullanıcılarına bir engel koymuyor. Ben klavye Mouse bağlayıp deneyim etmek istiyorum dediğinizde de Valve size bir sınırlama koymuyor. Harici bir ekranda bağlamınıza da izin vermekte. Konsol’un bu konuda bir sınırlama koymaması olumlu bir etken.
Steam Deck’in Donanım Özellikleri Nelerdir?
Steam Deck de Amd’nin dört çekirdekli bir işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci bir Apu işlemci. Apu işlemcilerin kendilerine gömülü harici bir ekran kartları oluyor. Steam Deck de bulunan Apular bildiğimiz Apulardan farklı bunun sebebi gümüz mimarisi ile eski işlemci mimarisini birleştirip ortaya çıkarılan bir işlemci modeli olması. Bu işlemci modelleri 3000 serisi ve 6000 serisi işlemcileri birleştirmekte. Ram kısmında ise bizi LPDDR5 16GB ramler karşılıyor. Bu ramlar ile hem yüksek bant genişliği sağlanacak hem de düşük enerji tüketimi olacak. Düşük enerji tüketimi bu konsollarda önemlidir. Bunun sebebi oynayacağınız oyun süresini uzatmasıdır.
Steam Deck ise bu konuda kullanıcıya 2 saat ile 8 saat arasında bir oyun deneyimi sağlayacağını iddia ediyor. Oyun konsolunun ekran özellikleri ise 720p ve 7 inç bir ekran bizi karşılıyor. Bu çoğumuzda soru işareti uyandırabilir çünkü geldiğimiz yıla bakarsak çoğu telefon bile bu kalitenin üstüne çıkabilmekte. Ama burada unuttuğumuz bir kısım devreye giriyor bu bir el konsolu olarak tanıtıldığından bazı donanımsal özelliklerden kısılması gerektiğini aklımızda bulundurmak gerek. Steam Deck
Steam Deck’in ergonomisi Nintendo Switch den çok farklı bir yapıya sahip değil ek olarak serçe ve yüzük parmakların geldiği bölüme tuşlar eklenmiş ve analog tuşların hemen aşağısında da iki tanede dokunmaya duyarlı Touchpad yerleştirilmiş durumda. Touchpadler gerçekten kullanıcıya rahatlık sağlayacağı kesin. Steam Deck’in en olumsuz yanı ağırlığıdır. Steam Deck yaklaşık 700gr gibi bir ağırlığa sahip. Uzun süreli kullanımda kol ve bileklerde ciddi ağırılar yaşatabilir.
Steam Deck’in Fiyatı Özelliklerine Göre Nasıl?
Steam Deck’in üç farklı fiyatı bulunmakta. Giriş modeli olan 64GB lık eMMC depolamaya sahip olan model 399 dolarlık bir fiyata sahip. Bu depolama biriminin hem yavaş olması hem de günümüz oyunlarına yetmemesi de ayrı bir sıkıntı. Eğer bir diğer üst modelleri tercih ederseniz 256 GB lık NVMe SSD depolama birimine sahip versiyonu ise 529 dolardan başlıyor. Bu fiyatları göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten pahalı. Eğer Valve bu konsolu bu özellik ve fiyatta satışa sunarsa başarısız olacağı yani bir girişim daha göreceğiz gibi.
Bir yorum bırakınız...