Teknolojinin Doğuşu ve Gelişimi | Sonsuz Teknoloji

Teknolojinin Doğuşu ve Gelişimi

Teknoloji gelişimi

Teknoloji insan varlığıyla ortaya çıkan bir süreçtir. Doğada yaşayan insan onun şartlarına uyum sağlamak, hayatta kalabilmek, yaşamını daha rahat sürdürebilmek gibi bir dizi gerekliliğin sonucunda çeşitli araç ve gereçlerin üretimini yapmıştır. Bu araç ve gereçleri yapabilmek için de teknolojinin imkanlarından yararlanmıştır.İlk insanlar taş aletlerden yararlanırken yaşadıkları gelişimlerle beraber kullandıkları teknolojinin niteliği de gelişerek devam etmiştir.

Teknolojinin Doğuşu ve Gelişimi

Tarihsel akışın içinde de geliştirdikleri her tür teknolojiyi kültürel etkileşimler vasıtasıyla birbirlerine aktarmışlardır. Farklı coğrafyalarda aynı zaman dilimlerinde yaşayan insan toplulukları birbirlerinden etkilenerek geliştirdikleri teknolojiler sayesinde bugün yaşadığımız döneme kadar uzanan gelişmelere binlerce yıllık süreçlerden geçerek ulaşmışlardır.

Avcı toplayıcı olarak çıktıkları yolculuklarına taş aletler eşlik etmiştir. Çetin doğa şartlarına, yırtıcı hayvanlara karşı hep savunmada olmak zorunluluğu sürekli bir arayışı ve gelişimi zorunlu kılmıştır. Geliştirdikleri teknolojilere buldukları pek çok şey de katılmıştır.

Ateşin bulunmasıyla yaşamlarına sadece bir ısınma aracı dahil etmemişler onun aydınlığından yaralandıkları gibi madenleri onun ısısında eritip çeşitli silah ve aletler de yapmışlardır.

Dünyanın yaşadığı iklimsel şartların değişerek dengeleri bozmasının ardından da yaşam biçimlerinde değişiklikler zorunluluk halini almış, göçebe avcı ve toplayıcılar yerleşik düzeni tercih etmiştir.

Yeni yaşamlarını su kaynaklarının kenarına kurarken de tarım toplumunu şekillendirmeye başlamışlardır. Yiyecek toplayarak yaşayan insanlar tarım toplumu olunca yediklerini üreten bir yapıya kavuşmuşlardır.

Artık bir köy yaşamının parçası haline geldiklerinde de daha fazla üretirken hızla nüfusu artan bir topluma dönüşmüşlerdir.

Dokuma teknolojisiyle örtünme ve barınmada gerekli ihtiyaçlarını üretirken çömlek yapımı sayesinde çeşitli kap kacak ihtiyaçlarını temin etmişlerdir. Ağaçlardan, kerpiçten ya da taştan barınmak için evler yapmışlar, madenleri eritmişler ve aletler üretmişlerdir. Tüm bu gelişmeleri oldukça uzun bir sürede gerçekleştiren insan bunları el kol gücünün aracılığıyla yapmıştır.

18.yüzyıla kadar yavaş yavaş gelişen teknolojiler bu yüzyıla gelindiğinde Sanayi Devrimi’ni de şekillendiren unsurlar olmuştur. Sanayi Devrimi’ni başlatan buhar makineleri ardından da elektrik teknolojileriyle makineleri getirmiştir.

El kol gücüyle çalışan insan yerine makineler görev almaya başlamış açığa çıkan iş gücü insanları oluşan kent merkezlerine göç etmeye zorlamıştır.

Hızla yaşanan nüfus artışı toplumsal ve ekonomik yapıda beliren yenilikler köklü değişikliklere de zemin hazırlamıştır. Kurulan fabrikalarda çalışan insanlar aracılığıyla işçi sınıfı oluşmuş bu durum da toplumsal sınıfları oluşturmuştur.

İlgili: Teknolojinin Faydaları ve Zararları

Teknolojinin Etkileri

  • Yeni toplumsal oluşumlar kavgaları da beraber getirmiş paylaşılamayan kaynaklar ve topraklar savaşlara yol açmıştır.
  • İkinci Dünya Savaşı ile gelişen internet teknolojisi ise bir dönüm noktası olarak tarihsel akışta yerini almıştır.
  • Bilgi teknolojileri bir devrim yaratmış ve yeni toplum yapısı da bilgi toplumuna doğru evirilmiştir. Geliştirilen mobil iletişim araçları zaman ve mekân kavramının varlığını yok etmiştir.
  • Yeni teknolojik gelişmeler insan yaşamını kolaylaştırırken dengeleri de bozmaya başlamıştır. Teknolojik aletlerin çeşitliliği iş gücüne olan ihtiyacı azaltmış ve iş gücü açığa çıkmıştır.
  • Çevre kirliliği, uluslar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çatışmaya dönüşmesi durumunda bölgesel olmaktan çıkıp tüm dünyayı etkileyebilecek boyuta gelmesi, radyasyon, zehirli gazların doğaya salınımı gibi olumsuz etkilerinin olması teknolojik gelişmelerin hızını durduramamaktadır.
  • Tüm bunlara ek olarak teknolojik gelişmeler insanın yaşam biçiminde de olumsuzluklara yol açmakta gittikçe yalnızlaşan ve sanal dünyalarda yaşayan insan sayısı artmaktadır.
  • Teknolojinin yararlarını kullanarak insan yaşamını kaliteli ve daha iyi yaşanabilir hale getirmek çabasının yanında, toplumlarda oluşturulması gereken bilinç de önemlidir.
  • Bireyler teknolojinin zararları konusunda bilinçlendirilirken onun yaşamına sağlayacağı faydaları da göz ardı etmemelidir.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...