Televizyonunuzun veya monitörünüzün resim ayar menüsünün etrafında “oyun modu” adı verilen bir menüye rastlamış olabilirsiniz. Bu ne anlama geliyor? Ona bakalım.
Ekranın görüntü kablosunu video kablosundan aldığı ve ekrana tam olarak işlendiği zaman arasında çok kısa zaman vardır. Bu, tüm elektronik cihazların TV’nizde veya monitörünüzde görüntüyü işlemek, parlaklık, kontrast ve renk düzeltme gibi farklı ayarları uygulamak ve LCD panelin bölümlerini ve arka ışığı doğru verilerle aydınlatmak için harcadığı süredir.
Giriş gecikmesi genellikle insan görüşü bağlamında çok düşüktür. Çoğu modern LCD ekran için beş ile on milisaniye (ms) arasındadır. TV’nizin sesi doğru şekilde senkronize edildiği sürece, beyniniz ikinci bir farkın 1 / 100’ünü fark edemez ve masaüstü monitörde e-posta yazmak için hızlı tepkilere ihtiyacınız yoktur. Fakat giriş gecikmesi, modern PC veya konsol oyunlarını oynamak için büyük bir anlaşma olabilir. Hızlı tempolu bir atıcı veya bir twitchy dövüş oyununda saniyenin 1 / 100’ünde bir yumruk iniş ya da kalkış arasındaki fark olabilir.
Bu, bizi oyun moduna getiriyor. Bazı monitörlerde ve televizyonlarda oyun modunu etkinleştirdiğinizde, ekranın görüntüye kaynağından mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ekran paneline ulaşmasını sağlayan işlemin bir kısmını veya tamamını çıkarır. Genel olarak, bu, 10 ms gecikme süresinin 6 ms’ye düşmesi gibi birkaç milisaniyenin kesilmesi anlamına gelir.
Bazı yüksek kaliteli televizyonlar veya monitörler, özellikle de yüksek yenileme hızına sahip oyunculara pazarlananlar, bu süreyi yalnızca bir milisaniyeye kadar alabilirler. Bu, görüntünün oyun konsolunuzdan veya PC’nizden bir saniyeye çıkması için saniyenin binde biri kadardır. Bu, yalnızca insan tepki süreleri eşiğinin altında değil, aynı zamanda, herhangi bir çevrimiçi çok oyunculu oyunda yaşayacağınız ağ gecikme süresinin aşağısında, kontrolörler, klavyeler ve fareler için giriş gecikmesinin altındadır.
Ne yazık ki, “oyun modu” terimi biraz belirsiz. TV’niz veya monitörünüz oyun tasarımıyla tasarlanmamışsa, “oyun modu” giriş gecikmesiyle ilgili bir ayar olmayabilir. Başka bir renk profili olabilir. Bunları muhtemelen menüde de görüyorsunuz: “normal” mod, daha çok mavi tonlu daha soğuk bir görüntü, “filmler” modu daha canlı siyahlar, “spor” modu için daha yüksek kontrastlı olma eğilimindedir. Hareket ve parlak renkleri kolayca tespit etmek için renk doygunluğunu ve parlaklığını artırır. Bu değerleri elle renk ayarlarıyla ayarlayabilirsiniz, ancak bu geniş modlar, stereodaki ekolayzır ön ayarları gibi aralarında hızlı bir şekilde geçiş anlamına gelir.
TV’nizde veya monitörünüzde “oyun modu” sadece bir renk ayarıysa, genel olarak çekici bir şekilde daha parlak ve renkli görünebilir, ancak giriş seviyesini fonksiyonel düzeyde etkilemez. Hangi efektlerin uygulandığına bağlı olarak, biraz daha kötü hale getirebilir. Bu, özellikle giriş gecikmesini en aza indirmenin öncelikli bir özellik olmadığı daha ucuz bütçe modelleri için geçerlidir.
Oyun modunu etkinleştirdiğinizde görüntüye bakın. Görüntünün parlaklığı ve doygunluğu biraz azalırsa ve daha yumuşak görünürse, TV’niz veya monitörünüz muhtemelen giriş gecikmesini azaltmak için görüntü işlemenin bir kısmını çeker. Daha canlı renkler ile daha parlak ve doygun görünüyorsa, muhtemelen sadece bir renk ayarıdır. İsterseniz bunu etkinleştirin veya manuel olarak ayarlayın, ancak daha hızlı bir görüntü elde edilmez. Oyun modu renk ve görüntü ayarından çok görüntünün hareket kabilyeti ile ilgili bir durumdur.
Oyun Modunu Etkinleştirmeli ?
Tepki süreleriniz çok hızlıysa ve tercih ettiğiniz oyun o kadar hızlı olursa, saniyenin yüzlerce saniyesinde bir fark olabilir ve sık sık bir fark yaratır, o zaman evet, oyun modunu etkinleştirmek küçük bir rekabet avantajı elde etmenize yardımcı olabilir. Halo’nun bölünmüş ekran turları, Super Smash Bros.’un dört oyunculu turları, bu tür şeyler. 5ms’nin altında bir süper hızlı tepki süresine sahip yüksek kaliteli bir TV’niz veya monitörünüz varsa, bu, oyun modu etkinken giriş gecikmesinde çok daha büyük bir azalma elde edeceğinizde, iki katına çıkar. Oyunun görüntü ve içerik kalitesi durumuna göre etkinleştirebilirsiniz.
Gecikmeli bozucu bir oyun modu uygulandığında, genel resim kalitesinin özellikle parlaklık ve renk doğruluğu ile ilgili olarak düşebileceğini unutmayın. Geleneksel TV ve oyunlar için oyun modunu devre dışı bırakmayı unutmayın.
Bir yorum bırakınız...