Windows 10 format atma işlemi oldukça basit gözükse de bazı incelikleri vardır. Doğru format sadece diskin tamamen temizlenmesi demek değildir.
Birçok insan artık Windows 10 format atmayı bilir hale geldi. Kimi insanlar USB yardımıyla bu işlemi yaparken kimi insanlar CD tercih ediyor. Bu yöntemler haricinde bilgisayarın sıfırlama sistemini kullananlarda var. Ancak çoğu kullanıcı işletim sistemini yükledikten bir süre sonra hatalar ile karşılaşıyor.
Bu hatalar bazı insanların bilgisayarını teknik servise gitmesine bile yol açıyor. Sisteminizin stabil çalışması ve yüksek performans vermesi için işletim sisteminizin doğru yüklenmesi temel adımdır. Bu adımı uygularken gözden kaçırılan kısımlar olursa bilgisayarınızdan tam verim alamazsınız.
Windows 10 Format ve Temiz Kurulum için İzlemeniz Gereken Adımlar
Bahsettiğimiz adımlara geçmeden önce hatırlatmamız gereken bir kriter var. Öncelikle bilgisayarınız için doğru işletim sistemini bulmalı ve yüklemeyi ona göre yapmalısınız. Eğer bilgisayarınızın sistem gereksinimlerini karşılamadığı bir Windows 10 sürümü yüklerseniz performans kaybı yaşarsınız. Home, Pro veya diğer sürümler arasından sizin için uygun olanı bulduktan sonra aşağıdaki adımları doğru şekilde uygulayabilirsiniz.
Yedekleme Dikkatli Şekilde Yapılmalı
Windows 10 format işlemine geçmeden önce tabi ki yapılması gerekenler vardır. Bunlardan kritik olanı dosyalarınızı doğru şekilde yedeklemenizdir. Bilgisayarınıza format atıyorsanız muhtemelen performansından memnun olmadığınızdan veya virüs vb. durumlardandır. Eğer bilgisayarınızda virüs olduğunu düşünüyorsanız yedekleme yaparken dikkat etmeniz gerekli. Çünkü virüslü bir dosyayı da yedeklerseniz formattan sonra yine aynı sorunla karşılaşabilirsiniz. Bilgisayara format atmadan önce hangi dosyaları yedeklemeniz gerektiğini de bilmelisiniz.
Yedeklerinizi aldıktan sonra ise yapmanız gereken bir işlem daha var. İşletim sisteminizde yüklü olan ve zor bulunan bir driver olabilir. Örneğin format işleminden sonra bir sürücüyü bulamayabilir ve yükleyeme yapamayabilirsiniz. Başınıza bu durumun gelmemesi için bilgisayarınız için önemli olan sürücüleri de yedeklemenizi tavsiye ederiz. Böylece formattan sonra sürücü de bir sorun çıkarsa hızlıca yükleme yapabilir ve bu sorunu atlayabilirsiniz.
Windows 10 Format Dosyası Dikkatli Hazırlanmalı
Elinizde orijinal bir Windows 10 format atma USB veya yükleme CD’si yoksayazma işlemini sizin yapmanız gerekecektir. Yazma işlemine başlamadan önce aygıtınızın temiz olduğundan emin olun. Bir USB bellek kullanıyorsanız içine işletim sistemini yüklemeden önce virüs taramasından geçirin. Belleğinizin hasarlı olup olmadığından emin olun ve sağlam çalıştığını doğrulayın. Daha sonra belleğinizin içinde ne varsa tamamen silin.
Eğer bir CD kullanıyorsanız işletim sistemini yazmanız biraz daha zorlaşabilir. CD eğer tek kullanımlık ise aslında pek bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak yine de CD içine işletim sistemini yazarken işlemin doğru olduğundan emin olun. Yazma işlemi bitene kadar bilgisayarınızın başından ayrılmayın. Son olarak şunu belirtmez isteriz, korsan Windows kullanmayın ve indirmeyin. Yükleyeceğiniz Windows 10 işletim sistemini https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10 adresine giderek indirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu siteden indireceğiniz Media CreationTool isimli program sayesinde işletim sisteminizi indirebilir ve seçtiğiniz aygıta (CD veya USB) otomatik olarak yazdırılmasını sağlayabilirsiniz.
İşlemler Doğru Sırayla Uygulanmalı
Windows 10 format atma işlemine başlamadan önce yedeklerinizi aldığınızı ve aygıtınızı hazırladığınızı varsayıyoruz. Aygıtınızın hasarlı olmadığından da emin olduktan ve DVD veya USB’yi oluşturduktan sonra artık bilgisayara Windows 10 kurmaya başlamak için hazırsınız demektir. Ancak başlamadan önce birkaç ayar yapmanız gerekli. Format işlemine başlamadan önce tabi ki bilgisayarınızın BIOS ayarlarını doğru şekilde düzenlemelisiniz. Bilgisayarınızı başlatırken USB veya CD’den başlatmalısınız. USB veya CD dememizin sebebi siz kurulum dosyasınız neye yazdırdıysanız onunla devam etmelisiniz.
BIOS üzerinden aygıtınızın başlamasını ayarladıktan ve hazırladığınız USB veya DVD aygıtınızı bilgisayarınıza takın. Başlatma seçeneği olarak hangi yöntemi kullanacaksanız CD veya USB belleğini seçin ve bilgisayarınızı yeniden başlatarak kuruluma başlayın. Kurulum adımlarını doğru şekilde takip edin ve bilgisayarınıza Windows 10 işletim sistemi kurulumunu tamamlayın.
İşlem Sırasında Bir Sorun Oluşmadığından Emin Olunmalı
Windows 10 format işleminde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta işlemin sorunsuz tamamlanmasıdır. Örneğin, bir güncelleştirme yaparken ‘bilgisayarınızı kapatmayın’ yazısını görmüşsünüzdür. Aslında Windows’un verdiği bu uyarı hiçte hafife alınacak cinsten değil. Format atarken birçok kullanıcı bilgisayarının başından kalkıyor ve başka şeylerle oyalanıyor. Buraya kadar sıkıntı yok ancak örneğin laptopa format atarken şarja takmayı unutursanız sıkıntı olabilir.
Bilgisayarınızın format işlemi sırasında elektriklerin gittiğini veya laptopunuzun şarjının bittiğini hayal edin. Bunu bir vakit kaybı olarak yorumladığınızı düşünüyoruz. Ancak bu durum işletim sistemi dosyalarınızın hasar görmesine neden olabilir. Format işlemini baştan hızlı şekilde yapsanız bile sisteminizde hasarlı dosyaların kalıntısı sorunlara yol açabilir. Böyle bir durum başınıza geldiğinde format işlemi sırasında yaptığınız disk biçimlendirme işlemini tekrar yapın. Tabi elektrik kesintisi sırasında hard diskiniz hasar gördüyse ona artık müdahale etme şansınız yok. Tek şansınız yeni bir hard disk alıp işletim sistemini onun içine yüklemek olacaktır.
Sürücüler Düzgün Şekilde Kurulmalı veya Güncel Versiyonları Bulunmalı
Windows 10 format dosyası ile temiz bir kurulum yaptığınızı farz edelim. İşletim sistemini kurdunuz ve bilgisayarınız artık kullanım için hazır. Şimdi yapmanız gereken son bir adım kaldı. Aslında Windows 10’da eskiden olduğu gibi sürücü sorunları pek yaşanmaz ancak özel donanımlarınız için sürücülerin yedeğini alındığınızdan emin olun.k Yedeklerinizi yüklemeden önce bilgisayarda yüklü olan sürücüleri kontrol edin. Eğer eksik veya güncel olmayan sürücü varsa internetten indirip kurmayın deneyin. Ethernet veya Wi-Fi sürücünüzde sıkıntı yaşıyorsanız önce yedek aldığınız sürücüler arasında ilgili olanı bulup yükleyin.
Sürücüyü güncelleştirirken veya kurarken doğru olup olmadığını iyice kontrol etmelisiniz. Çünkü bazen birbirine benzeyen sürücüler olabilir ve işler biraz karmaşıklaşabilir. Özellikle ekran kartı sürücünüzü güncel tutmanızı tavsiye ederiz. Tüm sürücüleri güncelleştirdikten sonra bazı sürücülerden kaynaklı problemler oluştuysa yedek aldığınız dosyalardan eski sürücünüze dönebilirsiniz. Eğer yedeğini almadıysanız internetten herhangi bir eski sürümü indirip yüklemeyi denemenizi tavsiye ederiz.
Bir yorum bırakınız...