Arap yarımadasında Basra körfezi kıyılarında bulunan Turizm cenneti Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden bir tanesidir. Ana dil olarak Arapça konuşulan Dubai’de Müslüman kesimin dışında Hristiyan, Hindu, Bahai, Budist ve diğer dinlere mensup kişilerde yaşamaktadır. Farklı milletten insanların şehirde bulunması sebebiyle İngilizcede konuşulan diller arasındadır.
1900’lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabası olan Dubai, 1969 yılında petrolün bulunup dış ülkelere ihraç edilmesi sonucu zenginleşmeye başlayarak yıllar içerisinde de turizm ve alışveriş şehirlerinden birisi olmuştur. Arap halkı selamlaşırken önce tokalaşırlar, sonra bir yanaklarını 1 kere değdirir, diğer yanaklarını ise 3 kere değdirirler ve bu turistlerin dikkatini çeker. Toplum içerisinde dikkatli davranmaları gereken Dubaililer için aşırı yakınlık ve sarhoşluk durumu yasaktır.
Dubai’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Dubai’ye giden turistlerin görmek istedikleri meşhur yerler hakkında kısa bilgiler verelim:
Burj Al Arab, dünyanın tek 7 yıldızlı otelidir. Turistlerin, Dubai denince görmek istedikleri yerlerin başında geliyor. Tasarımı nedeniyle “Yelken otel” olarak da anılan bu otelde konaklamak oldukça pahalı olsa da otel restoranlarında yemek yeme, tesislerini kullanabilme, otelin aktivitelerinden olan çöl safarilerine ya da deniz altı turlarına katılabilmek gibi olanakları sunuyor. Fakat önceden bunları yapabilmek için rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
BurjKhalifa, dünyanın en yüksek binasıdır. 828 metre yüksekliğinde olan bu binanın dışında Dubai Çeşmesi ve etrafında ise BurjKhalifa Parkı bulunuyor. Gezginler bu yapı içerisinde bulunan otellerde kalabilecekleri gibi ücretli olan seyir terasından şehrin manzarasını seyredebilirler.
Palm Jumeirah, yapay ada üzerine kurulan ve 2011 yılında Hollandalı mühendisler tarafından bitirilen bu yerin her iki tarafı 8’er adet ana bölümden oluşuyor. Lüks konaklama tesislerinin, restoranların bulunduğu ve çeşitli aktivitelerin yapıldığı bu yapay adayı en iyi helikopter turu ile seyretmek bir turist için daha ilgi çekici olacaktır.
The Dubai Mall, Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden birisi sayılıyor. İçerisinde yine dünyanın en büyük akvaryumu, olimpik buz pateni pisti çocuklar ve büyükler için tematik alanlar bulunuyor. 1 milyon metrekarelik bir alana sahip olan The Dubai Mall içerisinde 1300’e yakın mağaza, yüzlerce yeme ve içme mekanları bulunduğu gibi ayrıca BurjKhalifa’da bu alışveriş merkezi içerinde yer alıyor.
Dubai’de şehri ikiye bölen körfez ve Deira bölgesindeki şehrin eski ile yeni arasındaki farkı gösteren yerleşim yerleri turistik seyahatlerde görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Bur Dubai tarihi binaların çok olduğu ve OudMetha ise eğlence ve alışveriş merkezlerinin çok fazla olduğu yerlerdir. Şeyh Zayed Yolu’nda ise en yüksek ve görsel olarak ihtişamlı binalar yer alır.
Jumeira ve Satwa kafelerin, alışveriş merkezlerinin, plajların ve güzellik merkezlerinin bulunduğu yerdir. Altıncılar, tekstilciler ve baharatçılar çarşısı, çiçek bahçesi olan MiracleGarden, The Dubai Fountain, Wild WadiWater Park, Atlantis Otel ve saat kulesi de pek çok turistin ilgisini çekebilecek yerler arasında sayılabilir. Dubai’ye gidince düzenlenen deve turlarına katılmakta bir turist için ilginç bir deneyim olacaktır.
Dubai’de Ne Yenilir Ve Ne İçilir?
Dubai’de farklı kültürlerden insanlar bulunduğu için Arap, Türk, İtalyan, Meksika, Çin, Hint ve Japon mutfağından yemekler bulabilmek mümkündür. Dubai mutfağında sıkça kullanılan baharatlar yemeklere farklı bir lezzet katar. Dubai halkının en sevdiği yemeklerin başında baharatlı kuzu eti ve pirinçle yapılan MatchbousMakbus ile yine baharatlı ve bademli olarak kuzu etiyle pişirilen bedevi yemeği Ghuzi gelir. Çorba olarak baharatı bol mercimekten yapılan Shurbaaddis tercih edilir.
Bunların dışında Dubaide’ hurma ve deve etinden yapılan yemeklerde yenilebilir. Yumurta ve soslarla yapılıp yoğurtla servis edilen Ful Madames en sevilen kahvaltı türüdür. Tatlı denilince Umm Ali, Dubai’nin en meşhur tatlısıdır. Üzerine dondurma konularak yenilen ve ekmekli pudinge benzer bir tatlı çeşididir. Tatlılara verilebilecek diğer örnekler arasında ise Luqaimat(lokma tatlısı),Khanfaroosh ve Künefe sayılabilir.
İçecek olarak sıkça safranlı çay, kahve ya da safran katılmış sütlü çay zaffrani tüketilir. Sade safransız sütlü çaylardan ise doodhkadak en meşhur çaylarındandır. Alkol tüketimine ise sadece turistik bölgelerde izin verilmektedir.
Dubai’den Alınabilecek Hediyelikler
Dubai’den ülkesine dönmeden önce bir turist Arap parfümlerinden ve esanslarından alabileceği gibi paşmina, altın ya da baharatta satın alabilir. El yapımı halı ve kilimlerde turistlerin aldığı hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. İçleri doldurulmuş bademli, çikolatalı gibi ya da sade hurmalarda hediyelik olarak tercih edilebilir. Dubai’de alışveriş yaparken pazarlıkta edilebilir.
Dubai de Konaklama
Dubai’nin pahalı olması sebebiyle konaklamakta biraz pahalı oluyor. Bu sebeple Dubai’ye gitmek isteyen bir turist bütçesine göre kalabileceği yerleri önce araştırarak rezervasyon yaptırmalıdır. Özellikle görmek istenilen yerlere yakın oteller tercih edilebileceği gibi metro ile her yere ulaşımın sağlandığı otellerde seçilebilir. Ayrıca çöl safarisine katılıp 1-2 gece çadırda keyifli saatler ve özel anlar geçirilebilir.