Twitch, özellikle oyuncuların kullandığı online canlı yayın izleme platformudur. Bu yazıda Twitch’te Canlı Yayın İçin Kullanılan Programlar ve Donanım Gereksinimleri sorusunun cevaplarını vermeye çalışacağız.
Twitch’de canlı yayınları izlemek için hesap açmaya gerek yoktur. Ancak Canlı yayın yapmak için, öncelikle bir hesap oluşturulması gerekir. Platformda canlı yayınlar için yorum yapmak gibi aktif faaliyetlerde bulunmak için de hesap açılması gerekir. Yani Twitch platformunu aktif olarak kullanmak istiyorsanız, ister katılımcı olun isterse yayıncı platforma kayıt olmanız gerekir.
Canlı Yayın İçin Bir Twitch Hesabı Nasıl Oluşturulur
Öncelikle bir Twitch hesabı oluşturulması gereir.Twitch’te Canlı Yayın İçin Kullanılan Programlar ve Donanım Gereksinimleri sorusunun genel cevabı için bu aşamada takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Twitch kullanmak isteyen herkes ilk önce topluluk kurallarını incelemelidir. Hukuki mağduriyetler yaşanmaması adına sitenin yasal kurallarının bilmekte fayda vardır.
- Twitch Kuralları iyi anlaşıldıktan sonra bir hesap oluşturulur. Bu platformda hesap oluşturmak, son derece kolaydır.
- Hesap açmak için talep edilecek bilgiler;
- Kullanıcı adı,
- Doğum tarihi,
- E-posta adresi istenir.
- 2 faktörlü kimlik doğrulama işlemi yapılır. 2FA’yı etkinleştirmeden mobil cihazlarda canlı yayın yapamazsınız. Fakat problem şu ki, mobil cihazlarda 2 FA etkinleştirilemiyor. Bu nedenle izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Öncelikle bir masaüstü bilgisayara girin.
- Daha sonra Twitch hesabınıza giriş yapın veya Kayıt ol butonuna tıklayarak kayıt olma işlemlerini tamamlayın.
- Güvenlik ayarlarını bulun.
- 2FA etkinleştirin.
Twitch ‘te Canlı Yayın İçin Hangi Programlar Kullanılır
Twitch’de bir masaüstü bilgisayardan yayın yapılırken, varılan ortak kanı yeni başlayanların donanım kodlayıcıları yoksa yazılımın kodlayıcılarla başlaması gerektiğidir.
Bunun pek çok nedeni vardır. Ancak en önemli faktörler kullanım kolaylığı ve uygun fiyat için tercih edilmesidir. Her yazılım kodlayıcı kendi artıları ve eksikleri ile birlikte gelir. Bu nedenle seçerken daha dikkatli inceleme yapılması gerekir. Bu konuda popüler seçeneklerden bazıları şunlardır:
OBS Studio
Birçok acemi içerik oluşturucu için en iyi seçim sayılabilir. OBS Studio platformlar arası uyumluluğa sahip, ücretsiz açık kaynaklı bir yazılımdır.
Streamlabs OBS
Streamlabs OBS sürümü, kanalınızdan para kazanmanıza yardımcı olmak gibi tip bazı harika özelliklere sahiptir. Yine de sadece Windows ta kullanılabilir.
XSplit
Ücretli bir yazılımdır. Bu alanda özellikle yatırım yapmak isteyenler için önerilir.
vMix
Profesyonel bir yayıncı olmakisteyenler bu seçeneği de dikkate almalıdır.
Bunların yanı sıra Twitch’in şu anda beta sürümüne özel yazılım Twitch Studio’dan yakından takip edilebilir.
Bunların dışında kısaca restream’den de söz etmek gerekirse yayın, sohbet ve analiz üçlüsünü bir arada düşündürten bir seçenektir.
Twitch’te Canlı Yayın İçin Donanım Gereksinimleri
Twitch’de yayın yapmak için en son model ekipmanlara ihtiyaç yoktur. Twitcht’te video kalitesi platformun olmazsa olmazı değildir.
Twitch içerik oluşturucuları bir video oyunu yayınlarken oyunun kodlaması bilgisayar CPU’su için aşırı yük olabilir. Yani Twitch’te herhangi bir donanım ile işe girişmeniz tavsiye edilmez. Yazının bundan sonrasında kullanılabilecek ögelere tek tek bakalım.
- Cihaz: Twitch, kullanmak için bilgisayar, konsol ya da akıllı telefon kullanılması gerekir.
- CPU: İşlemci Twitch yayınlarında önemli bir donanımdır. Bu nedenle güçlü bir CPU’ya gereksinim vardır.
- GPU: Ekran kartları da Twitch yayınlarında önemli bir yere sahiptir.
Ek Bilgisayar Desteği
Twitch, Canlı yayın yapmak için iki bilgisayar kullanabilirsiniz. Bilgisayarın birini, oyun oynamak için, diğerini ise kodlama ve yayın için yapmak kullanabilirsiniz. Genel olarak sistem gereksinimden bahsetmek gerekirse i5 işlemci, 8GB RAM ve sağlam bir internet bağlantısı işinizi fazlasıyla görecektir.
Mikrofon Ve Kamera
Mikrofon ve kamera için iyi bir seçim yapmalısınız. Sesli yorum ile kitlenizle daha iyi iletişim kurabilirsiniz. Bu durum kitlenizi, sohbet penceresine yazarak yorum yapmanızdan daha çok etkiler.
Ses kalitesi çok önemli olduğu için mikrofonlar iyi yatırımlardır. İnsanlara sesinizi net olarak duyurmak ve bütün söylediklerinizin anlaşılması için iyi bir mikrofon ve kameraya sahip olmalısınız.
Gelen ziyaretçiler görüntü kalitesine dikkat eder. Yayın sırasında kendi görüntü kalitenizin profesyonel görünmesini istiyorsanız. Kamera tercihiniz de önemlidir. Özetle söylemek gerekirse bu donanımların kullanımında kaliteli ürünlerin kullanılması sizi profesyonel gösterecektir.
Ek Donanım
Profesyonnelik için biraz daha ileri seviye adımlar atmak istiyorsanız, temel donanımların yanı sıra ek olarak bazı takviye ek donanımlar yapmak isteyebilirsiniz. Bu donanım ürünleri ise genel olarak;
Aydınlatma
Kamera ile yayın yaptığınız için görülmenizi kolaylaştıran bir ışık kullanmak isterseniz, LED’li birkaç softbox, yumuşak ve hoş bir aydınlatma sağlar.
Yeşil Ekran
Arka planı eklemek ya da kaldırmak isterseniz, kullanabileceğiniz hemen hemen en kullanışlı ekran yeşil ekrandır. Yeşil ekran pek çok kodlayıcı tarafından tanınır.
Oyun Capture Kartı
Eğer iki bilgisayarlı bir kurulumda konsol oyunlarını tek bir bilgisayar üzerinden yayınlamak istiyorsanız bir oyun capture kart gereklidir. Capture kart daha hızlı ve sorunsuz kayıt yapmanızı sağlayacaktır.
Stream Deck
Yayın sırasında değiştirmek istediğiniz sahne olduğundaa, yayın sırasında sizi izleyen istatistkileri anında görüntülemek, yayına değişik efektler vermek için hızlı ve basit bir yol kullanmak istiyorsanız, stream deck son derece kullanışlı bir araçtır. Tek tuşla bir çok işlevi hızlıca yapmanıza sağlar. Küçük bir stüdyo akıllı klavye gibi düşünün.
Twitch’te Canlı Yayın İçin Kullanılan Programlar ve Donanım Gereksinimleri konusunda verilebilecek genel bilgiler bunlardır. Twtichte daha çok deneyim kazandıkça size gerekenleri çok daha iyi ayırabileceksiniz.
i5 İşlemci ve 8gb yeterli olacak demişsiniz i5 ama kaçıncı nesil ?