URL (Uniform Resource Locator) Nedir? | Sonsuz Teknoloji

URL (Uniform Resource Locator) Nedir?

url

URL , İngilizce Uniform Resource Locator’ın kısaltmasıdır. Türkçe karşılık olarak Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyici. Web tarayıcınıza bir adres yazdığınızda, arka planda pek çok şey gerçekleşir. Bunun çoğu yazdığınız URL’nin çeşitli bölümleri tarafından belirlenir.

Bir URL adresi , farklı parçalardan oluşan bir gruptan oluşabilir. İnternetteki belirli bir kaynağın IP adresini ve tarayıcınıza ve sunucunuza bir şeyler nasıl işleneceğini bildiren ek bilgiler ile eşleşen bir ana bilgisayar adı vardır. IP adresini bir telefon numarası gibi düşünebilirsiniz. Bir ana bilgisayar adı, telefon numarasını aramak istediğiniz kişinin adı gibidir. Ayrıca, Alan Adı Sistemi (DNS) adı verilen bir standart, telefon rehberi gibi arka planda çalışır ve daha fazla  ana makine adını, ağların trafiği yönlendirmek için kullandığı IP adreslerine çevirir.

Bu benzetmeyi akılda tutarak, bir URL’nin yapısına ve nereye gitmek istediğinizi bulmak için nasıl çalıştığına bakalım.

URL Nasıl Yapılandırılır?

Bir URL’nin yapısı ilk olarak 1994’te Web’i ve ilk web tarayıcısını oluşturan kişi olan Sir Tim Berners-Lee tarafından belirlendi. URL’ler aslında alan adları fikri, dosya yolu kullanma fikriyle aynı. klasör ve dosya yapısı. Bu nedenle, Windows’da “C:\Users\Sonsuz Teknoloji\Desktop\ Örnek.txt” gibi bir yol kullanmaya benzer, ancak başlangıçta bu yolun bulunduğu ve sunucunun erişim için kullandığı protokolde, internette doğru sunucuyu bulmaya yardımcı olacak bazı ekstra şeyler var.

Şema

Bir çok kişi bir URL’yi yalnızca bir web adresi olarak düşünür, ancak bu oldukça basit değildir. Bir web adresi bir URL’dir, ancak tüm URL’ler web adresi değildir. İnternet üzerinden erişebileceğiniz diğer hizmetler FTP gibi  URL’lerdir. Bir URL’nin şema kısmı kolon tarafından takip edilen harfler, web tarayıcınız gibi uygulamanın ve sunucunun iletişim kurması gereken protokolü belirtir.

  • Şema, http olan alandır. HyperText Transfer Protocol  (HTTP): Bu, web’in temel protokolüdür ve web sunucularının ve tarayıcılarının belirli komutlara yanıt olarak alması gereken eylemleri belirler.
  • HTTP’nin daha güvenli uzantısı HTTPS‘dir . Bu, daha güvenli bilgi aktarımı için güvenli, şifrelenmiş bir katman üzerinde çalışan bir HTTP formudur.
  • Dosya Aktarım Protokolü File Transfer Protocol (FTP): Bu protokol genellikle internet üzerinden dosya aktarmak için kullanılır.

Modern tarayıcılarda, şema teknik olarak URL’nin bir parçası olarak gerekli değildir. “www.sonsuzteknoloji.com” gibi bir web sitesine girerseniz, tarayıcınız kullanılacak doğru protokolü otomatik olarak belirler. Yine de, bazı diğer uygulamalar ve protokoller bir şemanın kullanılmasını gerektirir.

Yetki

Bir URL’nin yetki kısmı iki eğik çizgiden önce gelir bir parça parçaya bölünmüştür. Çok basit bir URL ile başlayalım. Bu, sizi bir web sitesinin ana sayfasına yönlendirecek türden.

Bu basit örnekte, tüm “www.sonsuzteknoloji.com” kısmına bir hostname denir ve bir IP adresine dönüşür. Bunu fark ederseniz, tarayıcınızın adres çubuğuna adres çubuğuna bir IP adresi de yazabilirsiniz. Ancak, ana makine adını ayrıştırırken neler olup bittiğini anlamak için geri okumanıza yardımcı olur.

Üst Düzey Etki Alanı-Top-Level Domain:: Buradaki örnekte, “com” en üst düzey alan adıdır. Bunlar, IP adreslerini insanların hatırlaması kolay olan basit dil adreslerine çevirmek için kullanılan Alan Adı Sistemi (DNS) hiyerarşisindeki en yüksek düzeydir. Bu üst düzey alanlar, İnternet Tahsisli Adlar ve Sayılar Kurumu (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) (ICANN) tarafından oluşturulmakta ve yönetilmektedir. En yaygın üç düzey alan adı .com, .net ve .gov. Çoğu ülkenin kendi iki harfli üst düzey alan adı da vardır. Bu nedenle, .tr(Türkiye) .us (ABD), .uk (İngiltere), .ca (Kanada) ve diğer birçok alan adını görürsünüz. Ayrıca, özel kuruluşlar tarafından desteklenen ve yönetilen bazı üst düzey alan adları  de vardır.

Alt alan – Subdomain: DNS hiyerarşik bir sistem olduğundan, örnek URL’mizin “www” ve “sonsuzteknoloji” kısımları alt alanlar olarak kabul edilir. “www” kısmı “com” üst düzey alanın bir alt alan adıdır ve “www” kısmı “sonsuzteknoloji alanın bir alt alan adıdır. Bu nedenle, “google.com” gibi kayıtlı bir isme sahip bir şirketin “www.google.com”, “news.google.com”, “mail.google.com” gibi farklı alt alanlara ayrıldığını göreceksiniz.
Bu, bir URL’nin yetki bölümünün en temel örneğidir, ancak işler daha karmaşık hale gelebilir. Yetki bölümünün içerebileceği iki bileşen daha var:

Yollar, Sorgular ve Bölümler

Yetkilendirmeden sonra görebileceğiniz URL’nin üç ek bölümü vardır: yollar, sorgular ve fragmanlar. İşte işte böyle.

Yol

Bir URL’nin yetki bölümü, tarayıcınızı veya herhangi bir uygulamayı ağdaki sunucuya getirir. Aşağıdaki yol, Windows, macOS veya Linux’taki bir yol gibi çalışır ve sizi bu sunucudaki doğru klasöre veya dosyaya götürür. Yol bir eğik çizgiden önce gelir ve her dizin ve alt dizin arasında şöyle bir eğik çizgi vardır:

www.örnek.com/klasör/altklasör/dosyaadı.html

Son parça, web sitesine eriştiğinizde açılan dosyanın adıdır. Adres çubuğunda göremeseniz de, bu orada olmadığı anlamına gelmez. Web sayfaları oluşturmak için kullanılan bazı diller, görüntülemekte olduğunuz dosya adını ve uzantıyı gizler. Bu, URL’yi hatırlamayı ve yazmayı daha kolay hale getirir ve daha temiz bir görünüm verir.

Sorgu

Bir URL’nin sorgu kısmı, sıkı bir yol yapısının parçası olmayan şeyleri tanımlamak için kullanılır. Çoğu zaman, bir arama gerçekleştirdiğinizde veya bir web sayfası bir form aracılığıyla veri dağıttığında bunları görürsünüz. Sorgu bölümüne bir soru işareti gelir ve yoldan sonra veya bir yol dahil edilmediyse ana bilgisayar adından sonra gelir.

Örnek olarak, “telefon” anahtar kelimelerini araştırdığımızda bu URL’yi sunun:

https://www.sonsuzteknoloji.com/?s=telefon

Arama formu, sonsuzteknoloji.com’un arama motoruna bilgi aktardı. Soru işaretini takiben, sorgu için soru işaretinden sonra “s=telefon” şeklinde ifade edilmiştir. Bu alan web sayfasının yazım diline ve yapısına göre değişkenlik gösterebilir.

Bu oldukça basit bir örnektir ve sık sık ve daha karmaşık değişkenlere sahip URL’ler görürsünüz. Örneğin, Google’ı “sonsuz teknoloji” anahtar kelimesi için aradığımızda aşağıdaki URL’dir:

https://www.google.com.tr/search?rlz=1C2SQJL_trTR802TR802&source=hp&ei=r6CLW5y-MdGUsAemsI6YDQ&q=sonsuz+teknoloji&oq=sonsuz&gs_l=psy-ab.1.0.35i39k1l2j0i131i67k1j0i67k1j0l6.1086.1878.0.3383.8.7.0.0.0.0.176.627.0j4.5.0….0…1c.1.64.psy-ab..3.5.782.6..0i131k1.157.MMkr4AKP_sc8

Gördüğünüz gibi, orada bazı farklı bilgiler var. Bu durumda, arama dilini, kullandığımız tarayıcıyı (Chrome) ve hatta tarayıcının sürüm numarasını gösteren ek bilgilerin olduğunu görebilirsiniz.

Bölüm

Görebildiğiniz bir URL’nin son bileşeni, bir parça olarak adlandırılır. Parçanın bir hash işareti (#) önce gelir ve bir web sayfasındaki belirli bir yeri belirtmek için kullanılır. Bir web sayfasını kodlarken, tasarımcılar başlıklar gibi belirli metinler için oluşturabilirler. Bir URL’nin sonunda uygun fragman kullanıldığında, tarayıcınız sayfayı yükler ve ardından bu bağlantıya atlar. Fragmanlı ankrajlar ve URL’ler genellikle web sayfalarında gezinmeyi kolaylaştırmak için içerik tabloları oluşturmak için kullanılır.

Bir  web sayfasında oldukça uzun bir  sayfadan oluşan belge olduğunu düşünün  ve sayfadaki her başlık bölümlere ayrılır.Üst kısmındaki bir içerik tablosu, farklı bölümlere atlamanıza izin veren bağlantılar içerir. Bu bağlantılar fragmanları dahil ederek çalışır. Örnek olarak “Türkiye” adında bir başlıklı yazının alt başlığında “iklim” bölüm olsun sadece o kısmı göndermek için o zaman URL şu şekilde olur.

http://www.örnek.com/Türkiye#iklim

URL’nin sonundaki “#iklim” kısmı, sayfayı yükledikten sonra doğrudan bu bölüme atlar. Eğer sayfada ekonomi gibi farklı bölümlerde varsa ziyaretçi “#” sonraki bölüme gidecektir.

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...