Diş gıcırdatma geceleri uyku esnasında farkında olmadan güçlü çene hareketleri ile dişlerimiz sıkmaktan ve birbirine sürtünmesi ile gıcırdatma eylemidir. Çene ve diş yapısı bozuk olan kişilerde çok daha fazla görülse de psikolojik sebeplere bağlı olarak diş gıcırdatma sorunu da sık yaşanabilmektedir. Peki, tıp dilinde Bruksizm olarak ifade edilen Uykuda diş gıcırdatma hastalığını sebepleri nelerdir? Diş Gıcırdatma belirtileri nasıl anlaşılır?
Uykuda Diş Gıcırdatma Hastalığının Sebepleri
Uykuda diş gıcırdatma hastalığını sebepleri arasında en sık rastlanılanı dişler arasında kapanış ve mesafe sorunu olmaktadır. Estetik sebeplere bağlı diş gıcırdatma hastalığına sebep olan bir diğer etken de santral sinir sitemi kaynaklı bir rahatsızlığın olmasıdır. Bu tarz bir rahatsızlıklar olmasa da strese bağlı olarak da diş gıcırdatma sorunu gözlemlenebilmektedir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Uykuda diş gıcırdatma hastalığının en büyük nedenlerinden birisi stres yüzünden çenelerin sıkılarak dişlerin gıcırdatılmasıdır. Çünkü stresin ilk belirtilerinin görüldüğü bölge ağızdır. Bu nedenle genel olarak diş gıcırdatma sebeplerini şöyle özetleyebiliriz. Hassas, titiz ve aşırı sinirli bir yapıya sahipseniz ya da dişlerinizin dizilişinin düzgün olmadığını düşünüyorsanız Siz de potansiyel bir diş Gıcırdatma Hastası olabilirsiniz.
Diş Gıcırdatma Belirtileri
Uykuda diş gıcırdatma istemsiz olarak gerçekleşen bir durumdur ve pek çok kişide bunun farkında değildir. Uzun süredir devam eden diş gıcırdatma durumunuz var ise aşağıda yer alan diş gıcırdatma belirtileri görülebilir.
- Dişlerin çiğnemek için kullanılan bölümünde aşınma olmuşsa
- Baş ağrısı
- Çene eklemlerindeki ağrı
- Dişlerin aşırı hassas olması
- Dişlerde kırılmaların başlaması
- Kas ağrısı
- Dişlerin sallanmaya başlaması
Bu belirtilerin görülüyor olması siz de kesinlikle diş gıcırdatma sorunu olduğu anlamına gelmese de bu belirtilerden bir veya bir kaçını gözlemlediğiniz zaman diş doktoruna gitmenizde fayda olacaktır.
Diş Gıcırdatma Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Diş gıcırdatma nasıl tedavi edilir diye bakacak olursak yapılacak olan tedavi temelde 2 aşamalı olacaktır. İlk aşama dişlere zarar vermeyi engellemek ikinci aşama ise hem diş gıcırdatma hastalığının sebebini tespit etmek hem de sebebi ortadan kaldırmak yönünde olacaktır.
Diş Gıcırdatma Hastalığı Tedavisi için uygulanacak ilk aşamanın asıl amacı dişlere zarar verilmesini engellemek ve ağrıları dindirmek olacaktır. Bu tedavi için en çok uygulanılan yöntemlerden birisi diş gıcırdatma aparatı kullanımıdır. Bu gece koruyucular geceleri dişlerin arasına konularak dişlerin birbirine ve ağzınıza zarar vermesini engellemek için kullanılır.
Uykuda diş gıcırdatma tedavisi için uygulanacak ikinci aşama da ise sorunun tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması amacını taşımaktadır. Diş doktoru muayenesi ya da psikolog muayenesi ile stres terapisi tedavisi, sürekli çalışan kaslar için kas gevşeticiler, eğer hatalı yapılan dişler ve diş dolguları varsa yeniden düzenlenmesi, eğer eksik dişler varsa protezlerin takılması gibi ek tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.