Vitamin eksikliği, vücuttaki tüm organlar ve sistem için gerekli vitaminlerin yetersiz şekilde alımı ardından oluşan rahatsızlıktır. B12, D, A, E, C vitaminlerinin doğal meyve ve sebzeler ile vücuda alınmaması, güneş ışığından yeterince faydalanılmaması, sürekli olarak işlenmiş gıdaların tüketilmesi sonucunda vitamin eksikliği ve sağlıksız beslenme problemi ortaya çıkar. Bir diğer neden ise vitaminlerin bağırsaklarda yer alan fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak emilememesidir.
Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vitamin eksikliği problemi yaşayan bir bireyde belirtiler:
- Görme bozukluğu A vitamin eksikliğine bağlı oluşan bir belirtidir. Gece körlüğü veya göz akı parlaklığının kaybı, gözde kuruma A vitamin eksikliğinden kaynaklanır.
- B1 vitaminin eksikliğinde uzun süreli yorgunluk hissi, fiziksel hareketlerde koordinasyon bozulması ve uykusuzluk belirtileri açığa çıkar.
- B6 vitamin eksikliğinin oluşması halinde kişi dil yüzeyinde ve derisinde çatlakların meydana geldiğini gözlemler. Ciltte egzama, iltihaplanma belirtiler arasındadır.
- Vücutta B9 vitamin eksikliğinde DNA sentezi ve hücre bölünme süresi olumsuz yönde etkileneceğinden kansızlık rahatsızlığı belirti olarak gözlemlenir.
- Hafıza kaybı, konsantrasyonda bozulma, uzun süreli unutkanlık ise B12 vitamin eksikliğinin belirtileridir.
- Kemiklerde hissedilen şiddetli ağrılar, ağrılara eşlik eden genel halsizlik D vitamin eksikliğinin belirtileridir.
- K vitamin eksikliği regl kanamalarının uzun sürmesi, diş etinde ve burunda kanama belirtileri ile açığa çıkar.
- H vitaminin eksikliği belirtileri ise; saçlarda kepeklenme, tırnaklarda kırılma problemleridir.
Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
Vitamin eksikliğinin tedavisi için enjeksiyon veya ilaç tedavisi tercih edilir. Aynı zamanda kişinin yeterli oranda vücudunda bulunmayan vitamin çeşitleri, bu vitaminleri içeren besinlerden oluşan bir yemek listesi ile vücuda kazandırılır.
Vitamin eksikliği kişinin bağırsak ve sindirim organlarının işlevini yerine getirememesi ve yeterli emilimi sağlayamamasına bağlı olarak oluşmuş ise; ilk olarak sindirim sistemi organlarının fonksiyonunu düzeltici bir tedavi uygulanır. Genel dahiliye bölümüne yapılan tedavi başvuruları ardından uzmanın belirleyeceği vitamin takviyeleri kullanılarak tedaviden yararlanılır.
Vitamin Eksikliğinde Hangi Besinler Yenmeli?
Vitamin eksikliği rahatsızlığında tüketilmesi önerilen yiyecekler:
- B12 vitamin eksikliğinde, süt, yoğurt ve kefir tüketiminin yanında balık ve kırmızı et tüketimi önerilir.
- K vitamin eksikliğinde, ıspanak, pazı, domates, bezelye, yumurta tüketimi önerilir.
- A vitamin eksikliğinde tatlı patates, bal kabağı, havuç ve lahana tüketimi önerilir.
- B6 vitamin eksikliğinde, avokado, balık, bezelye ve muz tüketilmesi önerilir.
- C vitamin eksikliğinde kuşburnu, yeşil biber, roka, maydanoz, kivi, çilek ve portakal tüketilmelidir.
- D vitamin eksikliği halinde somon balığı, istiridye, ton balığı, yoğurt, peynir, karaciğer gibi ürünlerin yenilmesi önerilir.