Vücut direncini arttırmak pek çok kişi tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. Çünkü mevsim geçişlerinde oluşan hastalıklara karşı korunmak için vücut direncinin güçlü olması gerekiyor. Bu direnci kazanmak adına elbette düzenli egzersiz alışkanlığı kazanılması şartı bulunuyor. Öyleyse vücut direncinin artmasını sağlayan egzersizler de dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sizler için açıklıyoruz.
Vücut Direncini Arttırmak İçin Hafif ve Orta Dereceli Egzersizler Yetiyor!
Uzmanlar tarafından söylenenlere göre hafif ya da orta dereceli egzersiz gerçekleştirmek, vücut direncini arttırmak için yeterli olduğu söyleniyor. Üstelik bu egzersizler bağışıklık sistemini pozitif açıdan etkiliyor. Düzenli biçimde ve orta derece de egzersiz gerçekleştirenbireyler, üst solunum hastalıklarına karşı direnç kazanıyorlar. Orta şiddetli egzersiz gerçekleştiren kişiler de üst solunum enfeksiyon görülme oranı ise %25-%30 olarak açıklanıyor.
Egzersiz Yapanların Dikkat Etmesi Gerekenler
Pandemiden dolayı evlere çekildiğimiz bu süreç içerisinde sosyal aktiviteler oldukça azaldı. Uzmanların belirttiğine göre sosyal aktivitelerin azalması, hareketsizlikte kilo alımı, kas kaybı, tansiyon ve kolesterolkardiyovasyküler riskle beraber bağışıklık sistemini güçsüzleştiriyor.
Ayrıca birçok insan dijital iletişimin vasıtasıyla riskleri en kısa vakitte anlayarak ev egzersizlerine yöneldiler.Egzersizlerin bağışıklık sistemi için güçlü tutmasında bulunan en önemli yararları aşikârdır. Ama burada dikkatli olunması gereken konu, egzersizlerin süresi ile birlikte şiddetleridir.
Kontrolsüz Egzersiz Sayesinde Enfeksiyon Riski Artıyor
Uzun vakitler alan şiddetli egzersizler bağışıklık sisteminin baskılanmasına yönelik problemleri ortaya çıkarıyor. Uzmanlar, şiddetli ve uzun süren egzersizlerin ardından lenfosit knasntrasyonunun düşüşe geçtiğini ve böylece çoğalma yeteneğinin azaldığını açıklıyor.
Ayrıca sitotoksik aktivite ve immünoglobülin üretimi azaldığı gibi bunların sonucu çerçevesinde bağışıklık sisteminde baskılanma meydana geliyor. Bu tarzda olan egzersizleri izleyen birkaç saat içerisinde, bağışıklık sistemi zayıflıyor. Böylelikle solunum yolu enfeksiyonu riski artışa geçiyor.
Orta Dereceli Egzersizler Gerçekleştirin
Yaşı olan kişiler haftada en az olmak şartıyla 150 dakika aerobik egzersizi yapmalıdır. Buna ek olarak haftada 2 tane direnç antrenman seansı gerçekleştirebileceğiniz açıklayan uzmanlar, karantina zamanında kaybedilen günlük fiziksel aktiviteler geri kazanılmalıdır.
Evde gerçekleşen egzersizlerde kişilerin materyalleri olmasa bile sandalye ye oturup kalkmak, herhangi bir yükseklik kullanarak üstüne çıkıp inmek ve sandalyeyi tutup squat yapmak oldukça kolay. Ayrıca sokağa çıkıldığı vakitler içerisinde tempolu yürüyüş yapmak da vücut için oldukça faydalı olacaktır.