Web Sitesi Nasıl Kurulur? Acemiler için Rehber

Web Sitesi Nasıl Kurulur? Acemiler için Rehber

İnternet sitesi

İnternetin yaygın bir şekilde kullanılması ve mobil cihazlarda yaşanan devrim niteliğindeki gelişmelerden sonra artık her birimizin ceplerinde bir bilgisayar var ve bu bilgisayarlarla 24 saat online olabiliyoruz. Bu durum elbette ki çok gelişmiş bir internet altyapısı ile sağlanabiliyor. 4.5G hızıyla internete mobil cihazlar ile erişim hızlı bir şekilde sağlanabilmektedir. İnternete erişimin maliyetinin düşmesi sayesinde de internet üzerinden her türlü işlem kolay bir şekilde yapılabilmektedir. İnternet sayesinde artık eski dönemlerdeki gibi uzun fatura kuyrukları olmamakta, ulaşım için alacağımız otobüs ve uçak biletleri gibi biletleri kolay bir şekilde alabilmekte ve kariyerimizle ilgili her türlü başvuru işlemlerini internet üzerinden yapabilmekteyiz.

Hayatımızın bu denli ortasında yer alan bir olgu olan internet ile birlikte ister istemez profesyonel ve kurumsal amaçlarla iş dünyasında yer alan herkes, bununla birlikte amatör olarak da bir konuda paylaşımlarını dile getirmek isteyen kişilerin insanlarla buluştukları ilk noktanın internet siteleri olduğu da açıktır.

Dolayısıyla internet sitesi kurmak ve bu siteleri yönetmek özellikle son zamanlarda pek çok kişinin ilgi gösterdiği konular arasında yer almaktadır.

İnternet siteleri ile ilgili ilk bilinmesi gereken konu sanılanın aksine bir internet sitesini kurmak için çok ciddi teknik bilgi birikiminin gerekmediğidir. Temel düzeyde bilgisayar kullanma becerisi olan herkes, kolayca internet sitesi kurabilir.

Elbette ki internet sitelerinin yazılımla ilgili konuları vardır. Ancak bu konuları çözmek ve hem zamandan hem maliyetten kazanmak adına taslağı hazır bir şekilde sunan hazır internet sitesi kurma platformları son dönemde sadece amatörler değil; profesyoneller tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Bu durumun nedeni sıfırdan bir internet sitesi yazmanın hem çok ciddi emek ve zaman alan bir süreç olması hem de bu emek ve zamandan ötürü oldukça maliyetli olmasıdır.

Ancak dünya çapında hizmet veren hazır internet sitesi oluşturma platformları bu maliyet ve zaman kaybını minimize etmek için hazır site şablonlarını kullanarak pratik bir şekilde sitenizi dakikalar içerisinde oluşturma imkânı sunmaktadır. Burada amatörlerin kafasına takılan bir diğer konu ise bu sitelerin görünüm itibarıyla profesyonel görünümden uzak kalıp kalmayacağıdır. Bu noktada da asla olumsuz düşünmemekte fayda vardır. Zira, özellikle hazır internet sitesi hazırlama platformlarının en büyüğü olan WordPress’te birbirinden farklı yüzbinlerce tema bulunmaktadır. WordPress’in en önemli özelliği ise sitenin her noktasına müdahale etme şansı sunmasıdır.

Şimdi WordPress’i kullanarak internet sitesi hazırlamak isteyen amatörlerin bu işlemi nasıl yapacağını adım adım anlatmaya başlıyoruz.

Her şeyden önce bir alan adına ihtiyacımız var.

web domain adı

Bir internet sitesi kurmak için ihtiyacınız olan ilk şey bu internet sitesine internet tarayıcılarında sitenizin adresini belirlemektir. Sitenizin adresinin internette hangi adreste çıkacağını belirlemek için alan adı satın almalısınız.

Bugün internette milyarlarca farklı site olduğu göz önünde bulundurulduğunda sitenizin boş bir alan adında yer alması gerekmektedir. Dolu alan adlarının daha farklı şekillerde internet sitelerinde yer almasını sağlamak amacıyla son yıllarda çok farklı uzantılar ile internet sitesi adresleri alınmasına imkân tanınmıştır. En son çıkan ilginç uzantılardan bazıları ise .istanbul, .ist, .futbol, .poker, .coffee, .golf, .cafe gibi uzantı adresleridir.

Ancak internetin ilk kurulduğu günden bugüne en popüler uzantı adresi tabi ki de .com olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla bugün hala internet sitesi kurmak isteyen kişilerin ilk tercihleri .com uzantılı alan adına sahip bir internet sitesi ile yola çıkmaktır.

Peki, siteniz için uygun alan adını nasıl bulacaksınız? Bu sorunun cevabı için uygun domain isminin sorgulanabildiği internet sitelerini adres olarak göstermek gerekecektir. Bu adreslerden uygun bir domaini sorgulayabilir ve boş olup olmadığını görebilirsiniz. Bu sorgulama işleminin ardından adresi istediğiniz süreliğine satın alabilirsiniz.

Hosting işlemi

web hosting

Domaini satın aldıktan sonra yapılması gereken işlem sitenizin yayın yapacağı sunucuları kiralama işlemini yapmaktır.

İnternet siteleri ağ bağlantıları üzerinden yaptıkları yayınları yapmak için sunuculara ihtiyaç duyarlar. Yani internet üzerinden incelediğiniz ve baktığınız bütün dosyaların yer aldığı depolama birimleri. Elbette ki internet sitesi olan herkesin sunucuya sahip olması mümkün olmadığı için bu sunucuları bünyesinde barındıran firmalar üzerinden sunucuları kiralamak günümüzde özellikle amatör anlamda internet sitesi yapan kişilerin en sık tercih ettikleri ve aslına bakılırsa da en mantıklı yoldur.

Bu sunucu kiralama işlemine hosting denilmektedir ve bir internet sitesini yayınlamak için hosting gereklidir. İnternet sitenizde yayınlamayı düşündüğünüz dosyaların büyüklüğüne göre ve sunucunun kiralanacağı süreye göre sitenize uygun bir host paketi satın aldıktan sonra şimdi sitemizi kurma işlemine geçebiliriz.

Dosya Yükleme İşlemi

web sitesi dosya yükleme

İnternet sitemizin hostunu satın aldıktan sonra sitenin hostunu satın aldığımız platformdaki kullanıcı adımızla bize özel açılmış olan hesap üzerinden sitemizin dosya yöneticisine erişebiliriz. Bu dosya yöneticisinden WordPress siteler için WordPress’in kurulum dosyalarını yüklememiz gerekmektedir.

WordPress kurulum dosyalarına WordPress’in kendi sitesinden kolaylıkla erişebiliriz. Bu dosyayı bilgisayarımıza indirdikten sonra bu dosyayı sitemizin dosya yöneticisine yüklememiz gerekiyor.

Dosyayı yükledikten sonra sitemize WordPress sitesinin temeli kurulmuş olacaktır. Bunun ardından veri tabanı işlemleri için sitemize girmemiz gerekmektedir. Siteye girdikten sonra dosya yöneticimizin ilgili veri tabanı kısmında belirlemiş olduğumuz şifreleri burada doğruluyoruz. Bu aşamada sitemizin admin paneli için gereken şifresini de belirlememiz gerekiyor. Bu şifre, sitemizin yönetimini yapacağımız admin sayfasına girmemiz ve sitedeki her türlü değişikliği yapacağımız kısmın şifresi olacak.

Burada yaptığımız ayarların ardından sitemizin admin paneline belirlediğimiz kullanıcı adımız ve şifremiz ile birlikte girebiliriz. Giriş işleminin ardından sitede yer alan “Görünüm” menüsünden “Temalar” kısmına gelmemiz gerekecek.

Burada “Yeni Tema Ekle” seçeneğini tıkladıktan sonra WordPress’in tema seçme kısmına geliyoruz. Burada sitemizle alakalı bir anahtar kelimeyi kullanarak arama yapabilir ve yüzbinlerce WordPress teması arasından sitemiz ile ilgili temayı bulabiliriz. Beğendiğimiz temanın canlı ön izlemesini de yine bu ekrandan gerçekleştirebiliyoruz.

Beğendiğimiz temayı sitemize kurduktan sonra içerik düzenlemesini yapmak tamamen becerimize kalacaktır. Ayrıca görsel ve logo ekleme işlemleri de yine pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Yayınlamak istediğimiz gönderileri uygun bir şekilde sitenin yönetim panelindeki “Yazı Ekle” menüsünden kolayca yayınlayabiliriz. Bununla birlikte sitenin sayfalar kısmından da istediğimiz sayfayı sitemize ekleyebiliriz.

Temel olarak bir internet sitesini WordPress yardımıyla kurmak bu kadar kolay. Elbette ki kurduğumuz sitenin gelişmiş özellikleri için WordPress kullanımı noktasında belli bir tecrübeye sahip olmak faydalı olacaktır.

Bu noktada verimli bir internet sitesi kurmak için gerekenlerin başında WordPress sitenin yönetim panelinde belli bir süre uğraşmak gelmektedir. Zaten bir müddet uğraştan sonra panelin kullanıcı dostu tasarımı sayesinde kolayca panele hâkim olabilirsiniz. Bu sayede her türlü internet sitesini WordPress üzerinden tasarlayabilecek duruma kısa sürede geleceğinizden şüpheniz olmasın.

WordPress’in pratikliğini ve aklınıza gelebilecek tüm web uygulamalarını gerçekleştirebildiğiniz gördükten sonra istediğiniz esnekliğe sahip internet sitesini WordPress ile kurabilir ve oldukça profesyonel görünümlü internet siteleri tasarlayabilirsiniz.

Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...
Karekod

Karekod Nedir, QR Kod Oluşturma Nasıl Olur

Yıllardır alışveriş ve farklı sektörlerde kullanımı olan barkod sisteminden esinlenerek tasarımı gerçekleştirilen Karekod veya en çok kullanılan ismi ile QR kodlar, iki boyutlu bir ...
veri kurtarma

Veri Kurtarma Sürecinde Yapılması – Yapılmaması Gerekenler

Veri kurtarma süreci, bilgisayar sistemlerinde meydana gelen veri kaybını geri getirme çabalarını içerir. Bu süreç, çeşitli nedenlerle oluşan veri kaybı durumlarında uygulanabilir, donanım arızaları, ...
yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...