Wi-Fi Hızınız Düşüyor mu? İşte Nedeni ve Düzeltmek için Çözümler | Sonsuz Teknoloji

Wi-Fi Hızınız Düşüyor mu? İşte Nedeni ve Düzeltmek için Çözümler

modem wifi
Film izlerken, oyun oynarken veya web sitelerinde gezinirken zorluk yaşıyorsanız İnternet Servis Sağlayıcınıza (ISS) bağlı bir sorun yok ise Wif-finiz de problem olabilir. Ev ağınız için modeminizin iyi olduğunu düşünüyorsanız, modeminizi mümkün olduğu kadar optimize etmek ve Wi-Fi’nizi daha hızlı hale getirmek önemlidir.

1. İnternet Bağlantınızı Test Edin

Wi-Fi ağınızı araştırmadan önce, sorunun İnternet Servis Sağlayıcınıza (ISS) bağlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bilgisayarınız veya oyun konsolunuz varsa, cihazınızı doğrudan yönlendiriciye bir ethernet kablosu ile takarak internet bağlantınızı test edin.

İnternet hala çalışmıyorsa, ISS’nizle ilgili bir sorun olabilir. Pek çok sağlayıcı uzaktan müdahale yapabilir, bu nedenle sorunun asıl sebebine ulaşmak için destek ekibiyle iletişim kurmaya değer. Ancak, ethernet ile İnternet çalışırsa, Wi-Fi ağınızla ilgili bir sorun olabilir.

2. Firmware’inizi Güncelleyin

Dijital yaşamınızın diğer alanlarında olduğu gibi, modeminizin donanım yazılımının güncel olduğundan emin olmalısınız. Temel güvenlik yamaları ile birlikte, bu güncellemeler, Wi-Fi hızınızı daha hızlı tüm bağlantı sorunlarını çözebilecek birçok hata düzeltmesiyle birlikte gelir.

3. Wi-Fi Kanallarını Değiştirme

Wi-Fi ağları birçok farklı kanalda ve iki ayrı frekans bandında yayın yapar. 11 standart Wi-Fi kanalı bulunurken, dünya çapında genellikle 13 kanal vardır. Kablosuz ağın ilk günlerinde, yönlendiriciler yalnızca 2,4 GHz’de yayın yaparlar. Bununla birlikte, çoğumuz evde Wi-Fi ağlarına sahip olduğumuz için, genişlemek için gerekli olan kanalların sayısı. Artık birçok modern yönlendirici 2.4GHz veya 5GHz’de yayın yapabiliyor.

Bu size daha fazla seçenek sunsa da, yakındaki bir başka Wi-Fi ağının veya başka bir elektrikli cihazın zaten ağınızın frekansında yayın yapması her zaman mümkündür. Belirli bir frekansın aşırı kalabalık olması ağınızın yavaşlamasına neden olabilir ve Wi-Fi sorunlarınızın kaynağı olabilir. Bunu ekarte etmek için yönlendiriciniz için en iyi Wi-Fi kanalını seçtiğinizden emin olun. Wi-fi kanallarına ilişkin daha detaylı bilgi için bakınız. 

4. Bant Genişliği Tüketimini Kontrol Edin

Wi-Fi hızınızın periyodik olarak veya günün belirli saatlerinde düştüğünü tespit ederseniz, yazılımın veya diğer cihazların bant genişliğinizi yiyor olmaları mümkündür. Büyük indirmeler, video akışı veya çevrimiçi oyunların bant genişlikleri olabilir, bu yüzden önce bunları kontrol edin.

Wi-Fi bant genişliğinizi kimin yediğini doğrudan yönlendiriciden veya üçüncü taraf bir programdan öğrenebilirsiniz. Yönlendiricinizin ayarlarına geçmek, hangi cihazların ağınıza bağlı olduğunu bulmanızı sağlar. Tanımadığınız herhangi bir cihaz varsa, bunları kaldırmanız gerekir. Kötü amaçlı yazılımlar ayrıca yavaş hızlarınızdan sorumlu olabilir, bu nedenle korumayı etkinleştirdiğinizden ve bir virüsten koruma taraması yaptığınızdan emin olun.

5. Wi-Fi Router Yerleşimini Optimize Edin

Ağınızı ilk kurduğunuzda, modeminizin bulunduğu yer muhtemelen aklınızdaki son şeylerden biridir. Bununla birlikte, modeminizin etrafındaki ortam, Wi-Fi ağınızın kalitesi üzerinde önemli bir etkiye neden olabilir. Sinyalleri göremememize rağmen, kablosuz sinyaller etrafımızda dolaşıyor, bu sinyaller sizin wi-fi ağınızı yavaşlatabilir veya bazı durumlarda tamamen engellenebilirler.

Beton ve metal kablosuz sinyalleri engellemekte çok etkilidirler. Eğer yönlendiriciniz beton duvarlı engellerin arkasındaysa, modemi evin içinde başka yere taşımalısınız. Modemi evinizin ortasına da yerleştirmeyi denemelisiniz. Wi-Fi sinyalleri 360 derece yayın yapar, bu nedenle en iyi kapsamı elde etmek için evin bir ucunda olması gerekmez. Evinizin merkezinde ve yüksek bir yerlerde olmasına dikkat edin.

6. Ağınızın Güvenliğini Sağlayın

Modeminizin ara yüzüne girdiğinizde araştırmalarınız sırasında, ağınıza bağlı şüpheli cihazlar bulmuş olabilirsiniz. Onları kaldırmış olmanıza rağmen, birisinin Wi-Fi ağınıza yetkisiz erişim sağladığını düşünüyorsanız ondan kurtulun ve hemen Wi-fi şifrenizi değiştirin.

Modeminizi, ev ağınızı gerçekten güvenli kılacak şekilde yapılandırmanın birçok yolu vardır. Ancak, en azından, modeminizin varsayılan yönetici girişini değiştirmelisiniz. Modem kullanıcı ve giriş şifresi admin ve password: password. Bu şifreleri değiştirin. Admin paneline giriş, web tarayıcıdan 192.168.1.1 veya 192.168.0.1’dir bu modeminizin marka modeline göre değişir.

Wi-Fi ağınızın kablosuz bir parola ile güvence altına alındığından da emin olmalısınız. Çoğu yönlendirici bunu, cihazın kendisinde varsayılan olarak gelen şifre ile etkinleştirmiştir. Bununla birlikte, bunu değiştirmek istiyorsanız, yönlendiricinize yeni oluşturulan kimlik bilgilerinizle giriş yapın ve manuel olarak yeni bir kablosuz şifre belirleyebilirsiniz.

7. Eski Yönlendirici Donanımı Yükseltme

Aynı yönlendiriciyi birkaç yıldan uzun süredir kullanıyorsanız, yükseltme yapmayı düşünmenin zamanı gelebilir.  Değiştirme imkanınız yoksa, yönlendiricinizin antenini yükseltmek de iyi bir fikirdir. Çoğu yönlendirici, yalnızca sınırlı bir alana sahip standart antenler ile donatılmıştır. Ucuz fiyata anten satın alma imkanınız vardır.

Wi-Fi sinyalinin evinizin belirli bölgelerinde zayıf olduğunu tespit ederseniz, bir Wi-Fi Access Point almaya değer olabilir. Bu makul fiyatlı cihazlar ağınıza bağlanır ve ulaşılması zor noktalarda ek kapsam alabilmeniz için sinyali yeniden yayınlar. Bu güncellemeler durumu düzeltmezse, yönlendiricinizi yükseltme zamanı gelmiştir.

Yönelticinizin donanım ve yazılımını güncel tutmak, iyi konumlandırmak ve en iyi kanalı seçmek, Wi-Fi hızınız için fark yaratacaktır.

Bir yorum bırakınız...

*

Yapay Zeka Destekli Asistanlar

Yapay Zeka Asistanlar Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

Teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) destekli asistanlar, son yıllarda hızla popülerlik kazandı. Siri, Google Asistan, Alexa ve daha birçok platform, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak ve ...
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...