Windows 10 Bilgisayarda Olması Gereken Programlar ∞

Windows 10 Bilgisayarda Olması Gereken Programlar

her bilgisayarda olması gereken program

Bir Windows 10 cihazınız var ve hangi uygulamaları yüklemeniz gerektiğini merak ediyor musunuz? Hatta bu uygulamaların neden gerekli olduğunu düşünebilirsiniz. Cihazınızın sorunsuz çalışması, güvenliği ve karşılaşacağınız sorunların sınırlı olmasını sağlamak için yüklemeniz gereken programlar vardır.Her bilgisayarda olması gereken programlar listemizde, Windows 10 cihazınıza yüklemeniz gereken en önemli programları ele alacağız. Liste elbette geliştirilebilir. Sıkıştırılmış dosyalar için sıkıştırma programı, virüs ve zararlı yazılımlar için virüs programı, indirme işleri için indirme programı gibi temel ihtiyaçlara yönelik pc için gerekli programlar tercihinize sunulmuştur.

Fotoğraf Düzenleme

polarr

Fotoğraf düzenleme programı olarak Polarr adlı programdan bahsedeceğiz. Polarr adlı fotoğraf düzenleme programı, geçtiğimiz birkaç yıl içinde hayatımıza girmeye başladı. Mobil ortamdan PC ortamına da geçen uygulama, mevcut en yetenekli fotoğraf düzenleme araçlarından biri olduğu kanıtlandı. Derin renk ayarlamaları ve özellikle yüz ve cilt üzerinde ince ayarlar yapabiliyor olması pek çok kullanıcının hoşuna gidecek. Genel amaçlı kullanımı ve ücretsiz oluşu nedeniyle gerekli programlar arasında bulundurulması gereken bir fotoğraf düzenleyicidir.

Web, Windows, Mac, Chromebook, iOS, Android platformlarında boy gösteren uygulamanın sitesini ziyaret etmek için tıklayın. Alternatif olarak Adobe Photoshop Express tercih edilebilir.

Disk Kurtarma

test-disk

Disk sürekli sorun çıkarıyorsa ya da diskinizden tıklama benzeri sesler geliyorsa bir test yapma zamanı gelmiş demektir. TestDisk adlı disk kurtarma programı tüm güvenlik önlemlerini göz ardı ederek verileri kurtarmak için sektör bazında tarama işlemi gerçekleştirir. Uygulama kayıp bölümleri kurtarmayı amaçlamaktadır. Yüklenemeyen disklerin yeniden yüklenebilir hale gelmesini sağladığı için TestDisk uygulaması gerekli programlar listesinde kesinlikle bulunmalıdır.

İlgili: Harddiskimden Verilerimi Kurtarabilir miyim?

Windows, Max, Linux, Dos platformlarında çalışan uygulamayı TestDisk indirme sayfası aracılığı ile edinebilirsiniz. Alternatif olarak Paragon Kurtarma Kiti tercih edilebilir.

Dosya Yöneticisi

tablacus

Windows Explorer’a alternatif olarak Tablacus Explorer adlı dosya yöneticisi program dosyalarınızı yönetirken yardımcı tablar içerir. Bu sayede aynı pencerede birçok dizin içeriği görüntülenebilir. Resim, ses dosyaları ya da belgeler üzerinde çok çalışıyorsanız kullanışlı olacaktır. Gerekli programlar arasında bulunması gerektiğini düşündüğümüz Tablacus, klasörleri bölmelere ayırmanıza ve ihtiyacınız olmayan bileşenleri devre dışı bırakmanıza da olanak tanır. 600 Kb boyutunda olan uygulama açık kaynak kodlu olarak dağıtılmaktadır.

Sadece Windows platformunda çalışan Tablacus’a indirme sayfasından ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak önereceğimiz uygulama ise elbette XYplorer olacaktır.

Yedekleme

Cobian-Backup

Cobian Backup, mevcut en yetenekli ücretsiz yedekleme paketlerinden biridir. Dosyalarınızı harici bir sürücüye, bir ağ konumuna, ya da bir FTP sunucusuna gönderebilirsiniz. Düşük kaynaklar kullanan Cobian, uygulama ve servis olmak üzere iki farklı sürüme sahip. Kendinize uygun bir yedekleme programı ayarladığınızda arka planda çalışabilir. Cobian Backup olağan bir yedekleme uygulaması değildir. Orijinal veya sıkıştırılmış moddaki dosyalarınızı ve klasörlerinizi başka bir hedefe kopyalar ve sonuç olarak bir güvenlik kopyası oluşturur. Önemli dosyalar barındırdığınız bilgisayarınızda gerekli programlar arasında bulunması gereken bir diğer uygulama da Cobian Backup’tır.

İlgili: Windows’da Programsız Dosya Yedekleme

Sadece Windows sürümü olan uygulamayı web sitesinden indirebilirsiniz. Alternatif olarak EaseUS Todo Backup tercih edilebilir.

Sistem Temizleme

ccleaner

Sistem temizleme denince ilk akla gelen CCleaner programıdır. CCleaner gereksiz dosyaları siler, hataları düzeltir. Bilgisayarınızı hızlandırmak ve gizliliğinizi korumak için yazılımları optimize eder. Taramak için bir sürücü seçmeniz yeterlidir; CCleaner size ne kadar alan tasarrufu yapabileceğinizi ve hangi ayarların yapabileceğini gösterecektir. Neyin kaldırılacağını veya düzeltileceğini seçin, gerisini yazılım halleder.

İlgili: Windows’da Programlı ve Programsız Disk Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

CCleaner ayrıca kullanılmayan girdileri kaldırmak, bilgisayarınızı yavaşlatabilecek hataları düzeltmek için bir kayıt defteri temizleyicisine sahip. Ayrıca gizli bilgileri silmek için güvenli bir dosya parçalayıcıya da mevcut. Tüm bu özellikler göz önüne alındığında CCleaner gerekli programlar listesinde mutlaka bulunması gerekiyor.

Uygulama Windows 10 için optimize edilmiştir. İndirmek için tıklayınız. Alternatif olarak Advanced System Optimizer tercih edilebilir.

Dosya Sıkıştırma

Winrar ve zip

WinRAR, 1995 yılında ilk kez yayınlanan bir sıkıştırma programı olarak kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Zip ile birlikte en popüler arşivleme uzantılarından biri olan Rar uzantısı ile ilişkilidir. WinRAR hızlı bir çıkarıcıdır, ancak oldukça düşük bir sıkıştırma hızına sahiptir. En popüler uzantılar olan Zip ve Rar dahil olmak üzere birçok sıkıştırma formatlarını destekler.

İlgiliZİP ve RAR Arasındaki Fark

Windows, Linux, MacOs, FreeBSD platformlarında çalışan uygulamayı rarlab.com sitesinden indirebilirsiniz. Alternatif olarak Winzip ya da 7-Zip tercih edilebilir.

En popüler sıkıştırma programı hangisidir?

Farklı amaçlara yönelik olarak üretilmiş pek çok sıkıştırma programı vardır. Ancak kullanıcılar arasında yaygın olarak kullanılan 3 farklı sıkıştırma programı bulunmaktadır. Bunların en çok tercih edileni Winrar, Winzip ve 7-Zip’tir.

İndirme Programı

download manager

İndirilen dosyaların aranmasını kolaylaştırmak için indirmelerinizin sistematik olarak düzenlenmesi gerekir. İndirme yöneticisi, tarayıcınızın yapamayacağı indirme işlemleriniz üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar. Bazı indirme programları, dosyanızın farklı bölümleri için sunucuya birden fazla istekte bulunur ve bu da dosyayı herhangi bir web tarayıcısından daha hızlı indirir.

İndirme yöneticisi ile, adres geçerli olduğu sürece herhangi bir indirme işlemini duraklatabilir, durdurabilir, yeniden başlatabilir, devam ettirebilirsiniz. Bazı indirme yöneticileri size bir web sayfasında oynatılan ortamları yakalama seçeneği sunar. İnternet Download Manager, IDM ve Ücretsiz indirme programı olarak bilinir ve günümüzde mevcut olan en yaygın indirme yöneticilerine örnektir. İnternete bağlı her bilgisayar için bir indirme programı gereklidir. Dolayısı ile IDM gerekli programlar arasında bulunur.

Windows için hazırlanmış olan uygulamayı indirmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İndirme programı kullanmak gerekli midir?

Modern tarayıcılar indirme işlemlerini yönetecek uzantılarla gelirler. İndirme programları dosya indirme algoritmalarında düzenli olarak iyileştirme yaparlar. Bu da onların daha hızlı indirme işlemleri yapabilmelerini sağlar. Bu anlamda gerekli programlar arasında mutlaka bir indirme programı bulunmalıdır.

Virüs Programı

comodo antivürüs

Tavsiye edebileceğimiz birbirinden başarılı pek çok antivirüs programı bulunmaktadır. Bu konuda tercih yapmak için antivirüs inceleme yazılarını okumalı ve gerekli programlar için bir tercih yapmalısınız. Yine de tercihiniz konusunda yardımcı olmak için mobil cihazlardan ev bilgisayarlarına kadar geniş bir alanda hizmet veren hem zararlı yazılımlara hem de virüslere karşı etkin bir koruma sağlayan Comodo Antivirüs’ü kesinlikle denemelisiniz.

Windows, MacOs, Linux, Android, iOS ortamlarında çalışan uygulamayı comodo.com sitesinden indirebilirsiniz. Ücretli alternatifi olarak Kaspersky ücretsiz alternatifi olarak ise Avast tercih edilebilir.

En iyi antivirüs hangisidir?

Ne amaçla kullanılacağına bağlı olarak değişen çözümler mevcuttur. Kurumsal çözümler için gerekli ihtiyacı karşılayan firmalar, ev kullanıcılarına yönelik ücretli ve ücretsiz paketler sunmaktadır. Bir virüs programı tercihi kullanım amacına, kullanılacak platforma göre değişir. Bu konuda karar verebilmek için antivirüs inceleme yazılarına detaylı olarak göz atmak gerekir.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...