Windows 10 Harddiskte Yer Açmak için Silinecek Klasörler ∞

Windows 10 Harddiskte Yer Açmak için Silinecek Klasörler

windows 10 silinecek dosyalar

Windows 10 bilgisayarda İnternet gezinmeleri, yeni program yüklemeleri ve güncellemelerden dolayı harddisk alanı dolar ve bilgisayar bazen çalışmaz hale gelebilir. Bu nedenle, Windows 10 bilgisayarda  disk alanını temizlemek gerekir. Bu makalede Windows 10’da harddisk alanında yer açmak için silinecek klasörler konusunu ele alacağız.

Windows 10’da Harddisk Temizleme

Windows, gizli önbellekler, alanı boşa harcayan eski önemsiz dosyalar gibi ihtiyacınız olmayan çok sayıda dosya ve klasör içerir. Windows’tan neyin güvenli bir şekilde kaldırılacağını bilmek zor olabilir.

Windows 10’da manuel silmek yerine Windows 10’da disk temizleme aracını kullanarak da Windows 10 bilgisayarda harddisk temizleme işlemini yapabilirsiniz.

disk temizleme

Başlat arama menüsünde Disk Temizleme’yi arayarak disk temizleme işlemini yapabilirsiniz. Açılan menüden C sürücüsünü seçin ve tamam’a basarak karşınıza çıkan temizleme sayfasından yine tamam ile disk temizleme yapabilirsiniz. “Sistem dosyalarını temizle” seçeneği ile daha detaylı temizlik yapabilirsiniz.

sistem temizle

Windows 10’un daha yeni depolama temizleme aracını denemek için Ayarlar> Sistem> Depolama’ya gidin. Seçenekler listesinden Geçici dosyalar’ı tıklayın, ardından Disk Temizlemenin sahip olduğuna benzer bir liste olduğunu göreceksiniz. Silmek istediklerinizi tıklayın ve üst kısımda yer alan “Dosyaları kaldırın” seçeneğine tıklayın.

geçici depolama

 

Windows 10 Harddiskte Yer Açmak için Silinecek Klasörler

Windows 10 araçları ile harddisk temizleme işlemi yapabileceğiniz gibi manuel olarak da bazı klasörleri silebilirsiniz.

Hazırda Bekletme Dosyası

Bilgisayarda hazırda bekletme modu, sistemin tüm açık çalışmalarını depolama sürücüsüne kaydetmesi ve ardından kapanması uyku moduna benzer. Pili dizüstü bilgisayarınızdan çıkarabilir ve sistem bir hafta hazırda bekletme modunda kalabilir, ardından yeniden başlayıp kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Elbette, bu, çok fazla depolama alanı kaplar. Sabit diskinizin boyutuna bağlı olarak, hazırda bekletme dosyası muhtemelen birkaç gigabayt veya daha fazladır.

Hazırda bekletme modunu kullanmıyorsanız ve devre dışı bırakmak istiyorsanız, bunu Komut İstemi aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Windows yeniden oluşturacağından hiberfil.sys silmemeniz gerektiğini unutmayın. Hazırda bekletme dosyaso C:\hiberfil.sys konumunda yer alır.

Başlat düğmesine sağ tıklayın veya Win + X tuşlarına basın, ardından ortaya çıkan menüden bir Komut İstemi (Yönetici) veya Windows PowerShell (Yönetici) penceresi açın. Hazırda bekletme modunu devre dışı bırakmak için aşağıdaki komutu yazın:

hiberfil

powercfg.exe/hibernate off

Hazırda bekletme modunu devre dışı bırakmak için gereken tek şey bu. Bunu yaptığınızda Windows hiberfil.sys dosyasını kendi kendine silecektir.

Windows Temp Klasörü

Windows geçici dosyaları ilk kullandığınız zaman kullanırsınız sonrasında işinize yaramaz. Sadece bilgisayarınızda yer kaplar. Geçici dosya temp klasörü C:\Windows\Temp konumunda yer alır. Bu klasör içindeki dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz.  Disk Temizleme aracı ile temizleme yaptığınızda da bu klasör içindeki dosyalar silinir. İçindeki her şeyi seçmek için Ctrl + A tuşlarına basın ve ardından Sil’e basın.

İlgili: Windows 10’da Dokunulmaması Gereken Klasörler ve Dosyalar

Geri Dönüşüm Kutusu

Windows 10 bilgisayarda bir dosya sildiğiniz de silinen dosya, bilgisayarınızdan hemen silinmez. Silinen dosya ilk etapta Geri dönüşüm kutusuna gönderilir. Geri dönüşüm kutusundan silinmediği sürece, harddiskinizde yer kaplamaya devam eder.  Geri Dönüşüm Kutusu’na masaüstünüzde görüyor olmanız gerekir. Geri dönüşüm kutusunu göremiyorsanız, bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlgili: Windows 10’da Geri Dönüşüm Kutusu Ayarlarını Değiştirme

Windows.old Klasörü

Windows sürümünü her yükselttiğinizde, sistem Windows.old adlı önceki dosyalarınızın bir kopyasını saklar. Gerekirse, Windows’un önceki bir sürümüne geri dönmek için bu klasörü kullanabilirsiniz.  Bilgisayarınızda Windows.old klasörü olup olmadığını kontrol etmek için C:\Windows.old konumuna bakabilirsiniz. Eğer mevcut Windows sürümünden memnunsanız, bu klasörü silebilirsiniz. Window,old klasörünün nasıl temizleneceğini öğrenin.

Bu Windows Klasörleri Silinebilir

Disk Temizleme aracını ayda bir veya iki kez çalıştırmak, Windows 10 bilgisayarda harddiskinizde depolama alanı açacaktır. Yine de çok fazla alan yer açmanız gerekiyorsa, bazı gereksiz Windows programlarını kaldırın.

  1. Harold Burton
    14:33 28 Nisan 2021 14:33

    I am not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.
    Harold Burton

Bir yorum bırakınız...

*

Yapay Zeka Destekli Asistanlar

Yapay Zeka Asistanlar Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

Teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) destekli asistanlar, son yıllarda hızla popülerlik kazandı. Siri, Google Asistan, Alexa ve daha birçok platform, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak ve ...
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...