Windows 10’da Dokunulmaması Gereken Klasörler ve Dosyalar ∞

Windows 10’da Dokunulmaması Gereken Klasörler ve Dosyalar

dosya ve klasörler windows 10

Windows 10 işletim sistemi bilgisayarda kişisel ve işletim sistemine ait klasörler ve dosyalarla doludur. Windows 10’da geçici olarak bulunan dosyalar olsa da hiç dokunulmaması ve kesinlikle düzenleme dahi yapılmaması gereken klasörler vardır. Bu yazımızda Windows 10 asla dokunulmaması gereken kalsörler ve dosyalar konusundan bahsedeceğiz.

Program Files ve Program Dosyaları (X86)

Program files

Windows 10 bilgisayara bir program yüklendiğinde programlar kurulumları otomatik olarak Program Files veya Program Dosyaları (X86) klasörlerine yüklenir. 32bit programlar Program Dosyaları (X86) klasörüne 64bit programlar ise Program Files klasörüne yüklenir.

Bazı istisnalar dışında bu klasörlerin içerisindeki klasör ve dosyalara asla dokunulmaz. Program Files ve Program Dosyaları (X86) klasörlerini Windows size izin vermiyorsa farklı metodlar kullanarak silmeye veya değiştirmeye çalışmayın. Bu klasör içerisindeki klasör veya dosyaları silmeniz bilgisayardaki programların çalışmasını engelller. Muhtemelen düzenleme yapmaya veya silmeye zorladığınız klasörün veya dosyanın programı çalışmayacaktır.

Bilgisayardan bir programı tamemen kaldırmak istiyorsanız Windows bilgisayarın program kaldırma özelliğini kullanarak programları kaldırarak dosyaları silmelisiniz.

İlgili: 32-Bit ve 64-Bit Windows Arasındaki Fark Nedir?

System32

System32 klasörü neredir diye soracak olursa gayet kolay ulaşılabilecek yerdedir. System32 klsörü, C:\Windows\System32 konumunda yer almaktadır.

“C:\Windows” klasöründe yer alan dosyaların hemen hepsi önemlidir. Ancak, System32 klasörü özel bir öneme sahiptir. Bilgisayarın düzgün çalışması için gerekli olan yüzlerce DLL dosyası ve sistem dosyaları bu klasör içerisinde yer alır.  Windows’u açılmasını sağlayan gerekli dosyalar, ses denetim, yazı tipleri ve daha fazlası System32 klasöründe bulunur.

Açıkçası, klasör Windows’un çalışması için kritik olduğu için, onunla uğraşmak Windows’u yeniden yüklemek zorunda kalabilirsiniz.

Pagefile.sys Dosyası

pagefile.sys yani sayfa dosyası “C:\pagefile.sys” adresinde bulunur. Ancak bunu normal şartlarda göremezsiniz bir sebepten dolayı klasör seçenekleri klasöründen gizli sistem dosyaları klasörü açtıysanız bu dosyayı göreceksniz. Bazı forum sitelerinden insanlar şaka yapmak amaçlı veya bilmediğinden bu dosyanın virüs dosyası olduğunu ve silinmesi gerektiğini belirtir. Peki pagefile.sys dosyası nedir ne işe yarar ve  silmek doğru mu?

pagefile.sys dosyası bilgisayardaki RAM’de, açık programları geçici olarak tutmaktan sorumludur. Örneğin bir Microsoft Word belgesini açtığınızda, hızlı erişim için RAM’e yerleştirilir. Bu nedenle, daha fazla RAM’e sahip olmak, aynı anda birkaç programı çalıştırmanıza izin verir. RAM’in çalışma prensibi ile ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımıza bakın.

pagefile

RAM dolmaya başladığında, Windows, pagefile.sys dosyasını kullanır. Bu dosya, sabit sürücüde RAM gibi çalışmaya başlar.  Sabit sürücüler RAM’den çok daha yavaş olduğu için RAM performansı pagefile.sys dosyasından beklenmez.

Pagefile.sys dosyasının çok fazla depolama alanı kapladığını görebilirsiniz. Bu dosyanın birkaç gigabayt yer kaplaması ihtimali vardır. Genelde depolamada yer açmak için pagefiles.sys dosyasını devre dışı bırakmak yoluna gidilmektedir. Bu dosyayı silseniz de Windows bu dosyayı tekrar oluşturacaktır. Bu sebeple genelde pagefile.sys devre dışı bırakılır.

Bilgisayarınızın  RAM gücü yeterli olsa bile bu dosyayı devre dışı bırakmak iyi bir fikir değildir. pagefiles.sys dosyasını devre dışı bıraktığınızda bilgisayarınız RAM kapasitesini aşıp RAM’e ihtiyaç duyduğunda bilgisayarınız donma noktasına gelir.

System Volume Information

Bu dosya C:\System Volume Information konumunda bulunur. Bu klasöre erişmek istediğinizde  Windows sizi erişim engeli uyarı ile uyaracaktır. Peki System Volume Information klasörü ne işe yarar ?

system volume information

System Volume Information klasörü, bilgisayarda oluşturulan Sistem Geri Yükleme noktalarını barındırır. Bu klasörü silmek yerine bu klasörün boyutunu küçültebilirsiniz. Bunun için;

sistem geri yükleme yapılandır

  • Başlat Menüsüne “Geri Yükleme Noktası” yazın ve “Bir Geri Yükleme Noktası Oluştur”u tıklayın.
  • Bu pencerede, C: sürücünüzü tıklayın ve Yapılandır’ı seçin.
  • Sistem Geri Yükleme’nin kullandığı alanı azaltmak için Maksimum Kullanım çubuğunu belirli bir miktara kaydırabilirsiniz , ancak ileride bir geri yükleme yapmanız gerekirse bunun seçeneklerinizi azaltacağına dikkat edin.

Notebook tarzı az depolama alanı olan dizüstülerde bu özellik varsayılan olarak genelde devre dışıdır. Bu özellik devre dışı ise sistem geri yükleme yapamazsınız.

WinSxS

Bu klasör, C:\Windows\WinSxS konumunda bulunur. WinSxS, Windows Yan Yana anlamına gelir ve Windows 9x sürümleriyle çalışmayı zorlaştıran bir soruna yanıt olarak oluşturulmuştur. Konuşma dili “DLL Hell” terimi, dinamik bağlantı kitaplığı (DLL) dosyaları çakıştığında, çoğaldığında veya bozulduğunda ortaya çıkan sorunları tanımlar.

winsxs

Bunu düzeltmek için Microsoft , her DLL’nin birden çok sürümünü toplamak ve Windows bir programı çalıştırdığında bunları isteğe bağlı olarak yüklemek için WinSxS klasörünü kullanmaya başladı .

Windows bilgisayarı ne kadar uzun süre kullanırsanız, bu klasör o kadar fazla depolama alanı kaplar. Bu klasör içerisindeki dosyaları tek seferde silmeniz doğru değil. Tek tek gereksiz dosyaları bulup silmekte maalesef zahmetli ve zor bir iştir. Bu nedenle buradaki gereksiz dosyaları silmek için disk temizleme araçları kullanmalısınız.

D3DSCache

D3DSCache klasörü,  C:\Users\[kullanıcı adı]\AppData\Local konumunda bulunur. İşletim sistemi görevleri için çok kritik önem taşımaz. Ancak birçok insan ne olduğunu merak ettiği için bahsetmeye değer bir klasördür. D3DSCache, Microsoft’un Direct3D API’si için önbelleğe alınmış bilgileri içeren bir klasördür.

d3dscache

Bu, oyunlarda ve diğer yoğun yazılımlarda grafik görüntüleme için kullanılan DirectX’in bir parçasıdır. Normal şartlar altında dosyalara dokunmanıza gerek yoktur ve dosyalar yalnızca birkaç megabayt yer kaplar. Ancak, grafik dosyalarıyla ilgili oyun çökmeleri yaşıyorsanız, bu önbelleği temizlemek faydalı bir adım olabilir. D3DSCache klasörü altındaki dosyalar oyun önbelleği temizlemek için kullanılabilir.

 Sistem Klasörlerine Dokunmayın

Windows, dokunulmaması gereken dosyaları ve kalsörleri genelde gizli tutar. Standart kullanıcılar bu klasörlere pek ulaşamaz, ancak meraklı kullaıcılar bu klasörlere ulaşarak silme ve düzeltme eğilimine gidebilir. Ne yaptığınız hakında bilginiz yoksa bu klasörlerden uzak durun.

Gizli bir klasörde bilmediğiniz bir dosya gördüğünüzde, önce Google’da bir araştırma yaparak fikir sahibi olmak iyi bir fikirdir. Bu tür dosyalarda değişiklik yapacaksanız kesinlikle dosya veya klasörün yedeğini alın.

  1. Çok yardımcı oldu bilgi almamı sağladı bu site çok teşekkür ediyorum üzülüyordum yapamam diye çok beğendim

  2. Aslı nur
    15:50 29 Eylül 2020 15:50

    Çok faydalı bilgiler sundunuz. Çok teşekkürler. Herkes faydalanabilir bu bilgilerden teşekkürler.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...