Windows 10'da VPN Nasıl Kurulur? | Sonsuz Teknoloji

Windows 10’da VPN Nasıl Kurulur?

WİNDOWS 10 VPN

Sanal özel ağ (Virtual private network – VPN), özel bir ağa o normal ağın dışından bağlanmanızı sağlayan bir ağ kurulumudur. Bu, birçok nedenden dolayı faydalı olabilir, ancak bir VPN’i nasıl kullanacağınızı bilmek, ilk defa kullanıyorsanız göz korkutucu olabilir.

VPN’lerin kullanımı zor olduğu konusundaki efsane tamamen yanlıştır. 10 dakikadan daha kısa bir sürede kurup çalıştırabilirsiniz. İşte Windows 10’da VPN kurma hakkında bilmeniz gereken her şey.

Neden VPN Kullanmalı?

VPN kullanmanın iki ana nedeni vardır:

Çoğu zaman bir şirket veya kuruluş, yalnızca aynı binadaki bir şirket bilgisayarını kullanarak erişilebilen çok sayıda dahili sunucuya ve dosyaya sahip özel bir ağ sağlar. VPN bu sunuculara ve dosyalara ev bilgisayarınızdan veya başka bir uzak bilgisayardan erişmenizi sağlar.

VPN’ye bağlandığınızda, aslında özel bir ağ üzerinde olan belirli bir bilgisayara bağlanıyorsunuz. O bilgisayara bağlandıktan sonra, tüm internet etkinliğiniz bu bilgisayar üzerinden yönlendirilir, böylece web servisleri sizi ev bilgisayarı yerine o bilgisayar olarak görür. Böylece İnternet etkinliğiniz gizlenir. Neden VPN kullanmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Özel VPN, belirli bir grup insanla sınırlandırılmış olandır. Kimse erişim talep edip alamaz. Özel ağı çalışanlarla sınırlı olan bir şirket özel bir VPN işletir ve bu şirkete erişim kazanmak için şirketin Bilgi Teknolojileri departmanı tarafından erişim izni verilmesi gerekir.  Size bağlantı ayrıntılarını ve bağlanmak istediğiniz bilgileri verir.

Herkese açık bir VPN, herkesin erişim sağlama fırsatına sahiptir. Herkes bir hizmet planı satın alabilir, bağlantı ayrıntılarını alabilir ve VPN’e hemen bağlanabilir.

Özel VPN’ler genellikle özel verilere erişmek için kullanılırken, genel VPN’ler genellikle internet etkinliklerini gizlemek ve / veya bölge engelleme kısıtlamalarını aşmak için kullanılır.

Genel VPN Nasıl Seçilir

Ne yaparsanız yapın, ücretsiz VPN kullanmaktan kaçının! En iyi durum senaryosu? Güvenilmez gelir akışları nedeniyle düşük hız ve korkunç müşteri desteği sunuyorlar. En kötü durum senaryosu? Aktivitenizi takip ederler, verilerinizi üçüncü şahıslara satıyorlar ve bazılarının gereksiz amaçlarla bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirdiği bilinmektedir. Bu nedenle  gizliliği önemsiyorsanız VPN için ödeme yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Windows 10’da VPN Nasıl Kurulur

Başlamadan önce bir not: Kendinize uygun bir VPN servisi seçmelisiniz ve hangisinin sizin için en uygun VPN hizmeti olduğunu iyi araştırın. Bu yazıda, en popüler protokol olan L2TP’nin kurulum sürecinden geçeceğiz. PPTP’den kaçının, çünkü güvensizdir.

Windows 10’da L2TP VPN Nasıl Kurulur

vpn

Windows Başlat arama Menüsü’nden  “Sanal özel ağları (VPN)  değiştir”  yazarak veya “Ayarlar > Ağ ve İnternet > yolunu izleyerek “VPN” sekmesini tıklayarak uygulamayı açın. Açılan pencereden “VPN bağlantısı ekle“ye tıklayın.

VPN Sağlayıcısı” başlığı altında “Windows (yerleşik)“i seçin. “Bağlantı Adı” başlığı altındaki alana VPN profili için bir ad yazın. Örneğin, “Ev VPN”, “İş VPN” veya VPN satın aldığınız firmanın adını verebilirsiniz.

Sunucu Adı veya Adresi” başlığı altındaki alana, VPN sunucusunun ana bilgisayar adını veya IP adresini yazın. Bu size Bilgi Teknolojileri departmanı veya VPN satın aldığınız servis sağlayıcı tarafından almanız gerekir.

vpn windows ayar

VPN Türü” başlığı altındaki alana, “Önceden Paylaşılan Anahtarla L2TP/IPsec” öğesini seçin ve altında yer alan “Önceden Paylaşılan Anahtar” alanına  BT departmanı veya servis sağlayıcısı tarafından verilen şifreyi girin.

Oturum açma bilgilerinin türü” için, “Kullanıcı Adı ve parola” olarak bırakın, ardından VPN kullanıcı adınızı ve şifrenizi aşağıya yazın. Kaydet‘e tıklayın.

VPN profili kaydedildikten sonra, sistem tepsisindeki Ağ simgesine sol tıklayın. Wi-Fi ağlarını değiştirmek için kullandığınızla aynı işlem, az önce oluşturduğunuz VPN profilini seçin, ardından bir bağlantı başlatmak için Bağlan’ı tıklayın.

Windows 10’da IKEv2 VPN Nasıl Kurulur

IKEv2, L2TP gibi IPsec’i içeren başka bir VPN protokolüdür – ancak bağlantının güvenliğini ve gizliliğini L2TP’nin önerdiği seviyenin üstüne çıkaran son derece sert şifreleme algoritmaları da uygular. IKEv2 de genellikle daha hızlı ve daha güvenilirdir.

Dezavantajı, IKEv2’nin şu ana kadar L2TP kadar yaygın olarak desteklenmediği ve fazladan adımlar atılması nedeniyle kurulacak daha fazla çalışma olabileceği yönünde. Bununla birlikte, güvenlik veya gizlilik en üst düzeyde ihtiyaçlarınızsa, kesinlikle IKEv2’yi destekleyen bir VPN sağlayıcısının yanı sıra L2TP üzerinden IKEv2’yi de seçebilirsinz.

  • IKEv2 sertifikası indirin. VPN sağlayıcınız IKEv2’yi destekliyorsa, bu sertifikayı nereden alabilecekleri konusunda kendi özel talimatları olacaktır. Sorun yaşıyorsanız destekle iletişim kurmalısınız.
  • Açmak için IKEv2 sertifika dosyasını çift tıklatın.
  • Sertifika Alma Sihirbazı’na devam etmek için Sertifika yükle’yi tıklayın.
  • Yerel Makine’yi seçin ve İleri’ye tıklayın.
  • Tüm sertifikaları aşağıdaki mağazaya yerleştir’i seçin ve Gözat’ı tıklayın.
  • Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri’ni seçip Tamam’ı tıklayın.
  • Sertifika Alma Sihirbazı’na geri dönün, İleri’ye tıklayın.
  • Son’u ve ardından Tamam’ı tıklatın.

Şimdi, bir L2TP VPN ayarlamak için yukarıda belirtilen talimatları izleyin, ancak VPN Türü olarak IKEv2′yi seçtiğinizden emin olun.

Bir yorum bırakınız...

*

NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...
Windows 10 format atma

Windows 10 Format Atma USB’den Windows Yükleme

Windows 10 format atma nasıl yapılır? Windows 10 Format USB’si ile evde format, bilgisayar sıfırlamak aslında çok basit. Peki, Nasıl? Windows sürümlerini zaman zaman ...
steamde hangi Durumlarda Oyun Paylaşımı Yapılmaz

Steam Arkadaşlık Kodu Nerede? Nasıl Arkadaş Eklenir?

Steam arkadaş nasıl eklenir? Steam arkadaşlık kodu nerede? Steam üzerinden arkadaşlarınız ile nasıl ekleşebilirsiniz? Popüler oyun satın alma ve oynama platformu olarak karşımıza çıkan ...
Xiaomi 14 ve Samsung S23 Ultra

Xiaomi 14 ve Samsung S23 Ultra: Teknolojinin Zirvesindeki İki Dev

Teknoloji dünyasında sürekli bir yenilik rüzgarı esiyor ve bu rüzgarın en güçlü esintilerinden ikisi, Xiaomi 14 ve Samsung S23 Ultra. Bu iki cihaz, akıllı ...