Windows 10'da Windows Sandbox Nedir? | Sonsuz Teknoloji

Windows 10’da Windows Sandbox Nedir?

sandbox

İnternet’ten bilgisayarınıza indiğiniz bir dosya ve programı çalıştırmak her zaman riskli olmuştur. Yazılımları sanal makine temiz sistemlerde test etmek en güvenli yoldur. Sanal makine (Virtual Machines) ayrı bir Windows lisansı gerektirir. Microsoft, Windows Sandbox ile bu sorunu çözmek için vardır.

Sanal Makineler (VM)

İnternet’ten olsun veya USB aracılığı ile olsun bilgisayarımızda bilmediğimiz kaynaklardan gelen dosya ve programları çalıştırmak zorunda kalabiliyoruz. Dışarıdan gelen dosyaları ana makinemizde çalıştırmadan önce sanal makinelerde çalıştırmak en güvenli bir yoldur. Dosyanın zararsız olduğunu tespit ettikten sonra ana makinenize rahatlıkla kurabilirsiniz.

Yazılım geliştirmede, bir geliştiricinin en çok ihtiyaç duyduğu şey temiz bir sistemdir. Yazılım geliştiriciler sanal makinelere her zaman ihtiyaç duyarlar. Dosyaları t-test etmek için temiz sisteme ihtiyaç duyarlar.

Her ne durum olursa olsun san al makineye ihtiyacınız olabilir.  Bu size temiz bir işletim sistemi sunar. Test ettiğiniz bir dosya kötü amaçlı yazılım olduğu ortaya çıkarsa, ana makinenize kurmadan haberdar olursunuz.

VM yazılımlar pahalı olabilir. VirtualBox gibi ücretsiz bir alternatif kullansanız bile, sanallaştırılmış işletim sisteminde çalıştırmak için geçerli bir Windows lisansına gereksiniminiz vardır.

İkincisi, bir VM’yi uygun performans seviyelerinde çalıştırmak, makul derecede güçlü donanım ve çok fazla depolama alanı gerektirir. Anlık görüntülerden yararlanırsanız, daha küçük bir SSD’yi hızlı bir şekilde doldurabilirsiniz. Büyük bir HDD kullanıyorsanız, performans yavaş olabilir.

Microsoft, tüm bu sorunları bir kerede çözen yeni bir çözüm açıkladı.

Windows Sandbox

Microsoft’un Teknoloji Topluluğu bloğundaki bir yayında, Hari Pulapaka yeni Windows Sandbox’ı detaylandırıyor. Önceden InPrivate Desktop olarak adlandırılan bu özellik, makinenize zarar vermekten korkmadan yazılımı çalıştırabileceğiniz bir “yalıtılmış, geçici, masaüstü ortamı” oluşturuyor.

Standart bir VM gibi, Sandbox’a yüklediğiniz herhangi bir yazılım yalıtılmış kalır ve ana makineyi etkilemez. Sandbox’ı kapattığınızda, yüklediğiniz programlar, eklediğiniz dosyalar ve yaptığınız değişiklikler silinir. Bir dahaki sefere Sandbox’ı çalıştırdığınızda, temiz bir sistem haline dönüşür. Microsoft, sanal sunucudan sanallaştırıcı kullanarak, ayrı bir çekirdeği çalıştırmak için Sandbox’ı ana bilgisayardan ayırabilmesi için donanım tabanlı sanallaştırma kullanıyor.

Bu, riskli bir kaynaktan indirdiğiniz bir dosyayı güvenli bir şekilde indirebileceğiniz ve ana sisteminiz için risk olmadan Sandbox’a yükleyebileceğiniz anlamına gelir. Ya da yeni bir Windows kopyasında hızlı bir şekilde test edebilirsiniz.

Etkileyici olarak, gereksinimler oldukça düşüktür:

  • Windows 10 Pro veya Enterprise, 18301 veya daha yeni bir sürüm oluşturur (şu anda mevcut değildir, ancak yakında bir Insider Preview derlemesi olarak piyasaya sürülecektir)
  • x64 bit
  • BIOS’ta sanallaştırma yeteneğinin etkin olması
  • En az 4GB RAM (8 GB önerilir)
  • En az 1 GB boş disk alanı (SSD önerilir)
  • En az 2 CPU çekirdeği

Sandbox’ın daha iyi özelliklerinden biri, sanal bir sabit diski (VHD) indirmeniz veya oluşturmanız gerekmeyeceğidir. Bunun yerine, Windows dinamik olarak makinenizdeki Ana Bilgisayar İşletim Sistemine bağlı olarak temiz bir anlık görüntü işletim sistemi oluşturur. Süreçte, sistemde değişmeyen dosyalara bağlanır ve değişiklik yapan yaygın dosyalara başvurur.

Bu inanılmaz derecede hafif bir boyut oluşturur. Sadece 100 MB’a ihtiyaç duyar. Sandbox’ı kullanmıyorsanız, görüntü küçük bir 25 MB’ye sıkıştırılır. Temel olarak işletim sisteminizin bir kopyası olduğu için ayrı bir lisans anahtarına ihtiyacınız yoktur. Windows 10 Pro veya Windows 10 Enterprise kullanıyorsanız, Sandbox’ı çalıştırmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olursunuz.

Ana makine ve Sandbox birlikte çalışır. Gerektiğinde, makinenizin yavaşlamasını önlemek için makine Sandbox’tan belleği geri alır. Sandbox, ana makinenizin batarya düzeylerinin farkındadır ve böylece güç tüketimini optimize eder. Sandbox’ı  dizüstü bilgisayarda çalıştırmak mümkündür.

Tüm bunlar son derece güvenli, hızlı ve ucuz bir sanal sistem sağlar. Geleneksel bir çözümden çok daha az masraflı, hızlı ve güvenli bir VM benzeri bir çözüm sunar. Anlık görüntüleri hızlı bir şekilde açabilir, test edebilir ve imha edebilirsiniz.

Bir dezavantajı, bu özelliğin Windows 10 Pro veya Windows 10 Enterprise ile gelmemesidir. Windows 10 Home’u kullanıyorsanız, Sandbox’ı kullanamazsınız.

Sandbox Nasıl Aktif Edilir?

Windows 10 18301 veya daha yeni bir sürümünde yer alıyor. Ancak bu sürüm kullanıma sunulduğunda, basit bir ilişkidir. BIOS’unuzun sanallaştırma yeteneklerinin etkin olduğundan emin olun. Ardından Windows Özellikleri iletişim kutusunda Windows Sandbox’ı açmanız yeterlidir. “Program Ekle Kaldır” içeriğinde yer alan “Windows özelliklerini aç ve kapat” seçeneğini seçerek bu alandan “Windows Sandbox“ı etkinleştirmeniz yeterlidir.

Windows Sandbox kurulduktan sonra, başlatma diğer uygulamalarla veya programlarla hemen hemen aynıdır. Sadece Başlat menüsünde Windows Sandbox’ı bulun ve çalıştırın. Ardından ihtiyaç duyduğunuz gibi test etmek için dosyaları ve programları Sandbox’a sürükleyip bırakabilirsiniz. İşi bitirdiğinizde programı kapatın ve Sandbox yaptığınız tüm değişiklikleri atar.

  1. Tolga
    20:01 24 Mayıs 2019 20:01

    Windows özelliklerini aç ve kapat seçeneğinde “Windows Sandbox” yok. Nasıl etkinleştirilecek. Windows 10 Pro 1903

  2. correcttechno
    20:48 29 Ağustos 2019 20:48

    Çok guzel bir mekale!
    I also know one website that serves for website development (saytlarin hazirlanmasi) and SEO service(seo xidmetleri). Here it is. https://www.correcttechno.com/page/seo-service

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...