Bilgisayarımızın daha hızlı ve sorunsuz çalıştırmak adına düzenli olarak Windows Kayıt Defteri’ni temizleme işlemini yerine getirmemiz gerekiyor. Bu yazımızda Windows Kayıt Defteri nedir, temizleme işlemi nasıl yapılmalı sorusunun cevabını aşağıda adım adım anlatacağız.
Windows Kayıt Defteri Nedir?
Windows Kayıt Defteri, kullanıcı ve donanım bilgilerinin, bilgisayara yüklediğimiz dosyaların saklandığı bir bilgi tabanıdır. Bu sanal kayıt defterisistemimizdeki önbellek bilgilerini içerisinde saklar.
Birçok ayar ve işlemleri bu kayıt defterinden yapabiliriz. Bu kayıtlar konusunda yapılan en çok işlemlerden bir tanesi detemizleme işlemidir.
Windows 10 Kayıt Defteri Temizleme Programsız
Şimdi madde madde ilerleyerek temizleme işleminin nasıl yapıldığını irdeleyeceğiz.
- Windows arama çubuğuna “regedit” yazın ve Windows Kayıt Defterini açın.
- Üst menüden “Dosya”ya tıklın ve ardından “Ver” butonuna tıklayarak Windows kayıt defterini yedekleyin.
- Yedekleme işlemi bittikten sonra Solda çıkan panelden HKEY_CURRENT_USER ‘a tıklayın.
- Sonra, Software’a tıklayın.
- Şimdi CTRL+F kısayoluyla birlikte bilgisayarınızda temizlemek istediğiniz programın ilgili dosyaları ve girdileri bulun.
- Sağ tıklayıp Sil tuşuna basın.
- Sistemimizde herhangi bir bozukluk olursa yedeğini aldığınız, “Dosya”ya tıklayın ve sonra Al butonuna tıklayarak yedeğini aldığınız kayıt defteri yedeğini geri yükleyin.
Windows 10 Kayıt Defteri Sıfırlama
Windows Kayıt defterini sıfırlamak için birçok seçeneğimiz var. Bilgisayarımıza format atabiliriz, 3.parti yazılımlar ile sıfırlama işlemi yapılabiliriz (kesinlikle önermiyoruz).
Bu yazımızda, Windows 10 işletim sisteminizde “CMD” üzerinden komutlar ile bu işlemi sorunsuz halledeceğiz. İşlemler basit olsada bilgisayarla yeni tanışıyorsanız, bu işlemleri deneyimlemiş birinden yapmasında yarar var.
Adım adım nasıl yapıldığına geçecek olursak;
- Windows başlat çubuğundaki arama yerine “CMD”yazın.
- Arama yaptığınızda sayfanın üst bölümünde “Komut istemi”seçeneği çıkacaktır.
- Bu seçeneğe sağ tık yapıyoruz menü’den “Yönetici Olarak Çalıştır”ı seçiyoruz.
- Windows sistemimizde bulunan tüm önemli verilerin, ulaşamayacağımız bir noktada sorunsuz yedeklerini bulunduruyor. “sfc/scannow” komutu sayesinde sistem dosyalarına ulaşılır. Ardından, çalışan yedekleri ile değiştirmemiz gerekiyor.
- Tarama işlemi biraz uzun sürebilir. Sistem tarama işlemi bittiğinde, onarım ve yapılandırma işlemimizde bitmiş demek oluyor.
- Windows Kaynak Koruması bütünlük ihlali ile karşılaşmadı. Bu uyarı sistemde bir bozulma olmadığı anlamına geliyor.
- Windows Kaynak Koruması istenen işlemi gerçekleştiremedi. Hatasını alıyorsanız ilk önce %WinDir%\WinSxS\Temp dizininde PendingDeletes ve PendingRenames klasörlerinin olduğuna emin olun. Lakin klasörler dizinde bulunuyorsa sisteminizi güvenli modda başlatarak işlemleri tekrarlıyoruz.
Bu işlemler sayesinde bilgisayarın kayıt defteri üzerinde olumlu değişiklikler yapmış oluyoruz.
Bir yorum bırakınız...