WordPress’de meydana gelebilecek en korkunç hatalardan biri de beyaz sayfa hatasıdır. Bu hata web site sahiplerini paniğe iten bir durumdur ancak elbette başvurulacak çözüm yolları vardır.
Beyaz Sayfa Nedir?
İsminden de anlaşılacağı gibi beyaz sayfa web sayfanızın beyaz sayfadan başka bir şey göstermemesi demektir. Bu, sunucunuzda bazı iç hatalar olduğunda ve içeriğin ekranda görüntülenmesini sağlayamadığında gerçekleşir.
1. Uyumsuz bir Eklenti veya Tema
Uyumsuz bir eklenti veya tema, bu kötü sayfayı görmenin en yaygın nedenidir.
Yönetici sayfasına girişte problem yaşamıyorsanız, yönetici sayfasına giderecek öncelikle en son güncellenen eklenti veya yeni eklenen eklenti veya tema ve sırasıyla diğer eklentileri de devre dışı bırakarak sorunlu eklentiyi veya tema yüklediyseniz temayı bulun. Yönetici URL’si değiştirmediyseniz, http://alanadiniz.com/wp-admin’dir.
Yönetici sayfasında da beyaz sayfa hatası alıyorsanız, değişiklikleri FTP yoluyla yapmanız gerekecektir. Web sitesi yönetiyorsanız muhtemelen bir FTP aracı kullanıyorsunuzdur. FTP ile sitenizin dosyalarından sorunun temada olduğunu düşünüyorsanız “wp_content -> themes” dizinine, eğer sorunun eklenti de olduğunu düşünüyorsanız “wp_content -> plugins” dizinine gidin. Eklenti/temayı silmeyin, sorun olan tema veya eklentiyi sadece devre dışı bırakmak için yeniden adlandırın.
Şimdi sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Eğer olduysa, eklenti/temadan kurtulun. Eğer olmadıysa, özellikle en son güncellenmiş eklentileri de ad değiştirerek devre dışı bırakın. Umarım bu aşama diğer aşamaları denemeden sorunuzu çözer. Genellikle bu çözüm sorunu oradan kaldırır. Sorununuz çözümlenmediyse, aşağıdaki diğer yöntemleri deneyin.
2. Veritabanı ve WP Yapılandırma Sorunları
Veritabanı ve WP yapılandırması sorunları, Beyaz sayfa nedenleri olarak eklentiler/temalar kadar yaygın değildir, ancak yine de kontrol etmek de fayda vardır. Bu sorunlar bir sebep olmaksızın gerçekleşmez. Bu genellikle sizin veya bir başkasının veritabanına veya yapılandırma dosyalarına bir müdahaleden kaynaklanır. Başka bir şey için yaptığınız bir değişiklik bu sorunu yaratmış olabilir. Her zaman yaptığınız değişlikleri hatırlayın eski haline döndürmeniz gerekebilir. En son yaptığınız yapılandırmalar var ise onları eski haline getirin.
3. Hosting Sorunları
Bellek sorunu beyaz sayfa sorunu ve daha farklı sorunlara da yol açar. Bazı hosting hizmet sağlayıcıları PHP bellek sınırlarını doğrudan arttırmanıza izin vermez, böyle bir durumda hizmet aldığınız servis sağlayıcının destek ekibi ile iletişime geçerek bu değişikliği sizin için yapmalarını isteyebilirsiniz.
Bellek sınırınızı 64MB’ye yükseltmek için site ana kökünde bulunan “wp-config.php” dosyanızda aşağıdaki satırı bulun ve değer “64M” yapın.
define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '64M' );
4. Yedek
WordPress’de tek tuşla tema ve eklentiler kolay bir şekilde güncellenir. Özellikle eklentiler WordPress versiyonlarına uyum sağlayamayabilir ve bu da sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle en son yaptığınız güncellemeleri hep hatırınızda tutunuz ve sitenizin sıklıkla yedeğini alınız. Çünkü yaptığınız güncellemeler de nasıl bir sorunla karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Yedek almanız sorunun çözümünü bulamasanız da yedeği yükleyerek sitenizi kurtarma imkanı verir.
5. Siteniz Saldırıya Uğradı
Hackerlar, beyaz sayfa hatasının başka bir sebebidir. Saldırıya uğramış bir siteyi düzeltmek için evrensel bir reçete yoktur, çünkü bunların hepsi hangi zararın verildiğine bağlıdır.
Hacker saldırısında beyaz sayfa korkutucu bir durum değildir. Hacker saldırısında en kötüsü, sitenizi bir süre kontrol etmemiş olursunuz. Bu nedenlerle sık yedek almak her zaman iyidir.
Hacker saldırılarına karşı WordPress güvenliği vardır. Ancak yine de bir çok WordPress sitesi hacklenmiştir. Bunun en büyük nedeni site sahipleri tarafından ekstra tedbirler alınmamış olmasıdır. Şifrenin güçlü tutulması, “wp-admin.php” yönetici url’nin gizlenmesi, alınması gereken en basit önlemlerdir.
Bir yorum bırakınız...