Yalan şüphesiz ki herkesin hayatının bazı dönemlerindebaşvurmak zorunda kaldığı anlardan biridir. Yalan söylemek istemeseniz bile, bazen iyi bir amaca hizmet edeceğine inandığınız için, bazen de kendinizi korumak adına yalana başvurabilirsiniz. Olumsuz bir sonuca sebebiyet vermediğive bundan dolayı kimse zarar görmediği sürece, yalan söylemek doğal bir süreçtir. Fakat unutulmamalıdır ki, yalanla başlayan her durum yeni yalanlar gerektirecektir. Bu yüzden her konuda olduğu gibi, yalan söyleme konusunda da ölçülü davranmakta yarar vardır.
Peki, Neden Yalan Söyleriz?
Stresin beynimizde yarattığı etkiler çeşitli bulgularla kendini gösterebilmekte.Beyniniz strese maruz kaldığında, bu duruma tepki olarak rahatsız edici fiziksel bulgular ortaya çıkabilir.Tansiyon değerinde artış/düşüş, göz kararması, baş dönmesi, mide bulantısı, kalp ritim bozukluğu, çarpıntı, terlemegibidurumlar bu bulguların arasında yer alır. Stresle başa çıkamayan bir yapınız var ise, bu semptomları yaşamanız olağan bir durumdur. Beyninizi stresle nasıl mücadele etmesi gerektiği konusunda geliştirebilirseniz, bu gibi durumlarla karşılaşma olasılığını daha aza indirmiş olursunuz.
Olası bir stres anında, beyniniz çeşitli yöntemlerle bustrese karşı mücadele etmeye çalışır. Yalan söylemek de beyninizin stresle mücadele etmeye çalıştığı yöntemlerinden biridir. Stres halinde olan beyniniz o anki durumu düzeltmek ya da kurtarmakvebelirtilen semptomları yaşamamak adına sizi yalan söylemeye yönlendirir.
Herkes Yalan Söyleyebilir Mi?
Beynimizher anlamdaçok etkileyici bir organdır.Ruhsal ve fiziksel durumunuzu yöneten her zaman beyninizdir.Vücudunuzun stresle başa çıkabilmesi de tamamen beyninizle alakalı bir durumdur.Beyniniz stresi algılar ve yapınıza göre ya hızla çözüm üretmenizi sağlar ya da rahatsız edici bulgular ile baş etmek zorunda bırakır.Beyniniz bu anlamda ne kadar çok gelişmiş ise, sorunların üstesinden gelmeniz o kadar kolay olacaktır. Yalan söyleyebilmek de, beyni strese karşı hızlı tepki verebilen bireylerin kolaylıkla yapabileceği bir durumdur.
Yalanı elbette herkes söyleyebilir fakat önemli olan bu yalanın karşı tarafı inandıracak düzeyde olabilmesidir. Bazı insanlar yalan söyleme konusunda başarısızdır ve yalan söyledikleri hemen anlaşılır çünkü beyin hızla atağa geçebilecek kadar gelişmemiştir. Bu tarz insanlar yalan söylemeye çalıştıklarında vücut hareketleri de bu doğrultuda tepki verir. Terleme, bakışları kaçırma, huzursuzluk, yerinde duramama gibi belirtiler beraberinde gelir.
Yalan söyleme konusunda daha profesyonel olan bireyler ise rahat davranışları ile dikkat çeker. Bu tarz insanların beyinleri her koşulda atağa geçebilecek düzeyde gelişmiş ve stresi engellemek adına tüm yöntemleri uygulayabilecek yeteneğe sahiptir.
Yalan Söylemek Ne Kadar Gereklidir?
Yalan söylemenin ne kadar gerekli olduğu tartışmaya açık bir konudur. Dürüstlük tartışmasız ki her zaman doğru olandır fakat yalan da bazen iyi bir amaca hizmet edebilir. Bazen hayat kurtarabilir, bazen üzüntüyü sevince çevirebilir, bazen ise bir sorunu çözüme ulaştırabilir. Söylediğiniz yalan size veya bir başkasına zarar vermediği, kötü bir sonucasürüklemediği sürece zararsızdır. Önemli olan bunu bir alışkanlık haline getirmemenizdir. Sürekli yalan söylediğiniz takdirde, beyninizi de bu yönde alıştırmış olursunuz. Böyle bir durumda beyniniz sizi sürekli yalan söylemeye iter, bu da sizi istemediğiniz olumsuz durumlara sürükleyebilir. Bu yüzden siz siz olun olabildiğince doğruları söylemekten vazgeçmeyin.